We verzamelden om 12.30 uur bij de bus in Zuid-Oost en vertrokken richting Den Haag. Een Amsterdams koor, dat ging optreden in Den Haag!

Eenmaal daar aangekomen kregen we steeds meer bewondering voor onze chauffeur. Het zal aan de navigatie gelegen hebben, maar hij moest door zulke nauwe straatjes, dat we ons hart vasthielden. Auto’s aan weerszijden en hij paste er nauwelijks tussendoor. Chapeau voor de chauffeur!

 

We arriveerden bij een prachtige kerk, de Emmauskerk, waar het ouderenactiecomité Clarijs ons optreden had georganiseerd. Gratis toegang inclusief een drankje.

De kerk was niet helemaal vol, maar het was ontzettend leuk publiek. Ons optreden werd erg gewaardeerd en het bleek, dat ook de Hagenezen onze liedjes konden meezingen.

 

Een van de bezoekers vroeg om “De glimlach van een kind”. Dat stond niet op het programma, maar we zongen het toch. Als toegift. Dat vond men erg leuk. 

 

Toen we terug gingen had de bus gelukkig een betere route!

Na een heel leuke repetitie met Cor Bakker, Humphrey Campell en Madeline Bell was vrijdagavond 20 december het eerste concert in de Westerkerk. Eerst gezellig eten, daarna de doorloop zoals dat heet  en dan het concert. De kerk was geheel uitverkocht. Iedereen had een krant gekregen met de teksten erin, zodat men uit volle borst mee kon zingen.

Jacques Klöters zorgde voor de verbindende teksten, wat af en toe heel grappig was. De band van Cor was aangevuld met André Vrolijk en speelde prachtig. De sfeer zat er meteen in.
André speelde “Old Friend” van Toots Thielemans. Zo mooi! Je kon een speld horen vallen.

 

Humphrey en Madeline zongen samen of ieder apart prachtige kerstliederen. De vierde medley zongen zij de liedjes eerst in het Engels, waarna de Nederlandse versie (net als bij de andere medleys) werd gezongen door het Zwanenkoor en de mensen in de kerk. Heel mooi.

 

Een jongetje zong met een zeer heldere en zuivere stem “Walking in the air” uit de film The Snowman. Heel breekbaar. Een kippenvel moment.

 

Zaterdag, de tweede avond, opnieuw een uitverkochte zaal. Ook deze avond was een groot succes. Nu zong een meisje “Walking in the air”. Ze was tijdens de repetitie nerveus, wat natuurlijk begrijpelijk is. Een aantal koorleden stak haar na de repetitie een hart onder de riem. Hetzelfde deed Cor.
Dat gaf haar zelfvertrouwen en tijdens het concert zong ze het heel mooi.

Ook dit was een prachtige avond.

 

Het derde concert was zondagmiddag in De Grote St. Laurentiuskerk in Alkmaar. We gingen er met de bus heen. De kerk was ontzettend mooi versierd en net als beide andere concerten uitverkocht.

Een heel aandachtig publiek.

Nu geen “Walking in the air”, maar drie meisjes, die samen de groep Durf vormen. Zij zongen driestemmig een vrolijk kerstlied. Heel bijzonder. Humphrey Campbell zong net als beide vorige keren Jingle Bells in de uitvoering van Barbara Streisand. Een kunststukje.

Ook de burgemeester van Alkmaar, de heer Bruinooge, was aanwezig en kwam ons in de pauze vertellen, dat hij het fantastisch vond.

 

Wij hebben ontzettend genoten en het publiek ook, zo bleek uit de reacties.

 

Na maanden repeteren en hard werken was het zover. We mochten de studio in.
André had met een aantal muzikanten de muziek al opgenomen. Nu waren wij aan de beurt.
We maakten onze opwachting in de prachtige Power Sound Studio in Westpoort.

 

Twee lange dagen hard werken. De sfeer was prima en de koorleden waren geconcentreerd. Jeroen de Rijk (producer) en André Vrolijk hielden (met de nodige grappen) de muzikale touwtjes strak in handen. Paul Power en Dennis Rens bleken fantastische geluidstechnici.

 

In totaal werden 13 nummers opgenomen. Dat is niet niks. Bijna alle nummers waren meerstemmig.
Het is nog niet klaar. Er moeten hier en daar nog wat puntjes op i worden gezet met de solisten. Daarna moet er nog gemixt en gemasterd worden. Het wordt een heel mooie Cd. We kunnen niet wachten op het resultaat.

 

Maar …… we moeten nog even geduld hebben. Eind januari komt hij uit.

Aan het Staalmanplein in Amsterdam Nieuw-West aan de Ottho Heldringstraat staat een nieuwe kleinschalige woonlocatie van Cordaan, gecombineerd met huurwoningen voor ouderen.
Het Zwanenkoor mocht hier voor het eerst optreden.
In het mooie, lichte atrium zaten de bewoners al op ons te wachten. De sfeer was heel gezellig. De bewoners reageerden enthousiast op ons optreden. Verschillende dames waagden zelfs een dansje.
Een paar dames, die vooraan zaten, waren overduidelijk fan van André.

 

Eigenlijk zouden we hier wat later in december optreden, maar de datum was gewijzigd. Hoewel Sinterklaas nog moest komen, eindigden we ons optreden toch met het prachtige kerstlied “Kerstmis in de Jordaan” van Johnny Jordaan. Dit was op uitdrukkelijk verzoek van het tehuis.

 

Nog een toegift en we mochten een zeer warm applaus in ontvangst nemen. Wat een leuk optreden!

Midden in Diemen, in een levendige, winkelrijke buurt, staat verpleeghuis De Diem. De Diem biedt gespecialiseerde zorg aan mensen die intensieve begeleiding of behandeling nodig hebben. Er is een afdeling voor cliënten met dementie, één voor mensen met een verstandelijke beperking en een afdeling voor mensen met chronische lichamelijke klachten.
Het is heel bijzonder om voor deze mensen op te treden. Wanneer de liedjes worden herkend, komt er een glimlach op de gezichten en wordt er zelfs mee gezongen. Af en toe worden er opmerkingen gemaakt, waar iedereen om moet lachen. Een ongedwongen en gezellige sfeer.

 

In deze tijd kan het niet anders, dan dat de toegift bestaat uit sinterklaasliedjes. Dat werd gewaardeerd. De handen in de lucht, klappen en wiegen. Die liedjes kent iedereen.

 

Het is mooi om te zien, dat mensen genieten van iets dat wij als koor heel graag doen: zingen!