Torendael Amsterdam

Een prachtige herfstdag, deze zondag. Het Zwanenkoor mocht optreden in Torendael.
Vivium Torendael is een bijzondere locatie in Amsterdam Zuid, waar mensen met dementie kunnen wonen en leven zoals thuis. Een herkenbare omgeving, waarin bewoners zoveel mogelijk hun eigen keuzes kunnen blijven maken en waar de nadruk op welzijn ligt.

 

De zaal zal helemaal vol en wij werden warm onthaald. Letterlijk en figuurlijk! Al bij de eerste klanken van het koor stonden mensen op om een dansje te maken. Zo mooi om te zien hoe muziek vreugde kan brengen.
Twee keer 45 minuten mochten we zingen en toen het laatste lied werd aangekondigd, begon een mevrouw spontaan “En we gaan nog niet naar huis ….” te zingen. Fantastisch.

 

Voor Fien ons nieuwe koorlid was dit het eerste optreden. Ze deed het geweldig en we zijn uiteraard blij met haar. We hopen, dat ze nog heel veel optredens met ons zal gaan doen.

De Jonkerhof Landsmeer

Sommige optredens laten een heel bijzondere indruk achter. Op zondagmiddag 30 september was Het Zwanenkoor uitgenodigd om te komen zingen op de Jonkerhof, een zorgboerderij in Landsmeer. Hier wonen 15 dementerende ouderen. Zij hebben een eigen kamer en een gezamenlijke huiskamer. In deze huiskamer werd de 77e verjaardag gevierd van meneer Bakker.

 

Het optreden van Het Zwanenkoor was een cadeau van de dochters aan hun vader en de andere bewoners. Een cadeau bleek het inderdaad te zijn! Wat hebben deze mensen genoten en wat een emotie kwam er los. De jarige meneer Bakker stond voortdurend te klappen, mee te zingen en te dansen en kwam na afloop iedereen wel twee keer bedanken. Ook de koorleden waren geroerd. Hoe blij kun je mensen maken met muziek?

 

Het was een onvergetelijke middag.

Wijkcentrum Wijkwaard Alkmaar

Na een zonnige dag was er zondagavond een optreden in Wijkcentrum Wijkwaard in Alkmaar. We werden gastvrij ontvangen met soep en broodjes. De tafels waren gezellig gedekt. Om 19.00 uur gingen we soundchecken. De mensen stroomden langzaam binnen.

Het was een grote zaal, die om 20.00 uur helemaal vol zat. Er hing een gezellige sfeer. Het koor kwam op en het feest kon beginnen. Twee “geblesseerde” koorleden keken vanuit de zaal toe hoe hun medekoorleden stonden te stralen op het podium.
In de zaal werd (soms luidkeels) meegezongen en geklapt. Heerlijk. Natuurlijk ontbrak ook de polonaise niet.

 

Na de pauze speelde André Vrolijk op verzoek “Adio Nonino”, wat een daverend applaus opleverde.

 

Het was een heerlijk optreden, waarbij het koor weer veel mensen een fijne avond heeft kunnen bezorgen. Ook wij gingen voldaan huiswaarts.

De Drie Hoven

Na een pittige eerste repetitie van het seizoen om kennis van de muziek en de teksten weer te toetsen, was dit ons eerste optreden na een warme verdiende vakantie.

 

De Drie Hoven is een zorghuis in Amsterdam Nieuw-West en werd tussen 1971 en 1975 gebouwd. Helaas staat De Drie Hoven  op de nominatie om eind 2019 gesloopt te worden. De bewoners zullen dan naar  een van de andere huizen van de Amstelring in Amsterdam verhuizen.

 

Het was ons eerste optreden in dit huis en het zal dus waarschijnlijk ook de laatste keer zijn, dat we hier optreden. We werden op de tweede verdieping met applaus ontvangen in een smalle, lange zaal.  We waren door vakantie en door ziekte niet met alle leden aanwezig, maar dat was geen probleem, want er was maar beperkte ruimte voor het koor.

 

Door de eerste repetitie is iedereen weer voldoende bij stem en liep het programma helemaal naar wens.  De bewoners  zongen bekende liedjes lekker mee en genoten zichtbaar van deze vrolijke middag.  Heerlijke start van het seizoen om de bewoners van De Drie Hoven zo’n fijne middag te bezorgen.

Café De Kopstootbar

Een ontzettend warme donderdagavond. Café De Kopstootbar (voorheen Café Cox) in de Marnixstraat viert zijn tweejarig bestaan. Het feest duurt drie dagen en vanavond hebben ze een vergunning om open te blijven tot 6 uur ’s morgens. Ontzettend veel DJ’s draaien er om het feest luister bij te zetten.

 

Vanavond hebben de drie zeer enthousiaste eigenaren Het Zwanenkoor uitgenodigd om te komen optreden. Om 22.30 uur staan we klaar. We beginnen buiten met JAJEM, JAJEM. Café de Kopstootbar heeft namelijk zijn eigen gebrouwen Jajem. Die overigens verrukkelijk smaakt. Daarna gaan we naar binnen, waar we nog 35 minuten gezellige Jordanese nummers brengen voor een jong enthousiast publiek. Het blijkt, dat ook zij ons repertoire waarderen en daarop uit hun dak kunnen gaan.

 

Het was ontzettend leuk om te doen. Door een zeer zwoele nacht ging iedereen weer voldaan naar huis.

Top