Geschiedenis

Hoe het begon….

Het Zwanenkoor is opgericht als gelegenheidskoor. Het werd samengesteld uit stamgasten van de Twee Zwaantjes om tijdens het Jordaanfestival in 1988 op te treden in de Westerkerk. Dit werd zo’n groot succes, dat er door de deelnemers werd besloten om regelmatig te gaan repeteren onder leiding van Rinus en Netty Hali. Dat verliep heel goed en op 28 december 1989 werd de oprichting van Het Zwanenkoor een feit. Hans Mensink en Bert Koster tekenden bij de notaris op die dag de oprichtingsakte van Het Zwanenkoor.
Vanaf die tijd heeft het koor grote ontwikkelingen doorgemaakt.
Het organiseren van de eerste optredens in de Rode Hoed was heel spannend. Zou er wel voldoende belangstelling zijn? Zou het een succes worden? De koorleden waren inmiddels voorzien van tekstboeken en koorkleding. En het werd een succes!

Hoe het verder ging….

Sindsdien zijn er jaarlijks voorstellingen in de maanden februari en maart. Er wordt steeds een gevarieerd programma samengesteld. Naast de typisch Amsterdamse inhakers zijn er ook prachtige, soms gevoelige luisterliedjes. Inmiddels heeft het koor 162 keer een voorstelling in de Rode Hoed gegeven onder leiding van verschillende muzikale leiders. De koorleden zingen alles uit het hoofd. Dat maakt, dat de optredens er veel dynamischer uitzien. Iedere voorstelling wordt gepresenteerd door een bekende Nederlander, die dit altijd met veel enthousiasme doet. De presentator is een belangrijk onderdeel van de voorstelling, die het koor neerzet. Enkele presentatoren waren: Willeke Alberti, Johnny de Mol, Jacques Klöters, Gijs Staverman, René Froger, Louis van Dijk, Erik Brey, Danny Malando, Daniël Dekker, Dieuwertje Blok, Jack van Gelder, Matthijs van Nieuwkerk, Ron Brandsteder, Frits Barend, Tony Eyk, Leo Blokhuis, Cor Bakker, André van Duin en Loes Luca. Maar er waren er meer.
Het koor heeft een trouwe aanhang van Vrienden (donateurs), die jaarlijks kaarten kopen voor de voorstellingen in de Rode Hoed. De kaarten zijn altijd snel uitverkocht. Vrienden zijn verzekerd van kaarten, omdat zij in de voorverkoop mogen bestellen.
Naast de optredens in bejaarden- en verzorgingshuizen mochten wij een aantal bijzondere optredens verzorgen.
Enkele hoogtepunten:
Op 5 november 2012 stonden wij samen met Willeke Alberti in Carré. Wat was dat geweldig.
Op 30 april 2013 zongen wij, na de inhuldiging van onze Koning en Koningin, ons Koningspaar Maxima en Willem-Alexander toe tijdens de Koningsvaart. Onze toenmalige burgemeester Eberhard van de Laan had ervoor gezorgd, dat wij Amsterdam op dit podium mochten vertegenwoordigen.
Op 15 december 2013 traden wij op tijdens het kerstconcert van de Telegraaf waarbij een kerstgroet werd gebracht aan onze veteranen. Eerste Kerstdag 2013 werd dit uitgezonden op NPO1 na de speech van onze Koning.
Ook 2014 was een bijzonder jaar voor Het Zwanenkoor. Op 1 februari brachten wij – samen met vele artiesten – een muzikale ode aan Prinses Beatrix in Ahoy. En op 28 december vierden wij ons 25-jarig jubileum!
Op 26 september 2015 mochten wij op de Amstel optreden voor de Koninklijke familie en vele genodigden tijdens het concert ter afsluiting van de vieringen “200 jaar Koninkrijk”.
In 2016 zongen we – samen met André van Duin – enkele nummers op zijn Cd “André van Duin zingt Sonneveld”.
Ook 2017 was een bijzonder jaar voor Het Zwanenkoor. In januari traden wij op als openingsact van Noorderslag (het belangrijkste popfestival van het jaar) en eindigden daar op de 3e plaats in de Top 25 van beste acts. Wij traden op bij RTL Late Night (ruim 1.200.000 kijkers), zongen bij Radio 3FM én stonden op 12 februari in een uitverkocht Paradiso. Tijdens deze optredens kwamen o.a. Willeke Alberti, Wende Snijders, Janne Schra, Dries Roelvink en Roxeanne Hazes als gastsolisten een liedje met ons zingen.
In maart 2017 stonden wij 5 x in een uitverkochte Rode Hoed. De laatste was onze 150ste voorstelling in de Rode Hoed. Deze voorstelling werd gepresenteerd door Fons van Westerloo.
In 2018 gaven we opnieuw zes fantastische voorstellingen in de Rode Hoed. Bijna allemaal geheel uitverkocht. De reacties van het publiek waren lovend. Een mooi, afwisselend programma met een lach en een traan, bijzondere acts en twee nieuwe nummers, waarvan de melodie was gecomponeerd door onze muzikaal leider André Vrolijk.
Prachtig was ook de ode aan Eberhard van der Laan, waarvan de tekst was geschreven door één van de koorleden, Piet Uijtendaal.
We mochten o.l.v. André Vrolijk meewerken aan drie prachtige kerstconcerten met Cor Bakker. Deze werden gegeven in de St. Bavokerk in Haarlem, De Grote Kerk in Naarden en de Westerkerk in Amsterdam. Hieraan werkten ook Madeline Bell en Humphrey Campbell mee. Het waren geweldige voorstellingen, waar het publiek uit volle borst mocht meezingen.

Hoe het  nu gaat….

In 2019 waren er vijf prachtige voorstellingen in De Rode Hoed. Een mooi programma met als titel “Moeder, hoe kan ik je danken ….”
In september traden we op bij de Beurs van Berlage en in oktober 2x in de Rode Hoed voor de FNV, die haar jubilarissen jaarlijks eert.
Begin december namen we onze nieuwe (jubileum) Cd op met als titel “Al 30 jaar met hart en ziel”. Alles onder de bezielende leiding van André Vrolijk. Hij is heel mooi geworden.
Ondertussen was het hele jaar hard gewerkt aan een prachtig jubileumboek “De Parels van de Jordaan”. Felix Poort (geholpen door verschillende koorleden) heeft hier ontzettend veel tijd ingestoken en het resultaat mag er zijn!
Daarnaast waren er ook nog drie prachtige Kerstconcerten met André Vrolijk en Cor Bakker in de Westerkerk.
En dan 2020. Een mooie start met op 27 januari de presentatie van het boek en de Cd in de Rode Hoed. Wat een mooi feest! Er waren oud koorleden, oud presentatoren en andere genodigden. Ceremoniemeester Erik Brey en interviewster Dieuwertje Blok hadden de regie goed in handen. Iedereen was enthousiast en ging weg met een boek en een Cd.
We repeteerden hard voor weer 5 voorstellingen in de Rode Hoed.
Op 1 maart was de première. Super enthousiaste reacties, maar helaas …..
Toen kwam de lock down vanwege corona. Het bleef bij die ene voorstelling. Optreden was er niet meer bij. Voorzichtig, met tussenpozen hebben we gerepeteerd en we hebben zelfs in het najaar van 2021 twee mooie evenementen gehad: Het Gassan Jewel Award Gala in Carré en de opnames voor een commercial van Kaartje2Go. Beide een mooie ervaring.
Maar gelukkig ging de Corona periode ook weer voorbij. In september 2022 mochten we in het programma “Matthijs gaat door” samen met Waylon “Ik zie het rode licht” van André Hazes zingen. Waylon was zo enthousiast over het koor, dat hij ons uitnodigde mee te doen aan zijn voorstellingen in Ahoy in november. Een fantastische ervaring.
In oktober werd MS de Jordaan onze hoofdsponsor. We organiseerden samen een vaart voor al onze sponsoren. Wat een geweldige avond werd dat!
het jaar 2023 bracht veel mooie dingen. In januari ging het koor met de bus naar Den Bosch om daar voor een zeer enthousiast publiek op te treden in De Azijnfabriek.
Maart werd een zeer drukke maand. Naast onze zeer goed ontvangen voostellingen in de Rode Hoed, zongen we de bezoekers van Heel Holland zingt Hazes bij binnenkomst in de Ziggodome uitbundig toe. Tussendoor maakten we ook nog een uitstapje naar Goes om daar op te treden voor de moeder van één van onze sponsoren. Wat een verrassing voor haar!
De Noorderkerk bestond 400 jaar en wij mochten ter gelegenheid daarvan in april een optreden in de kerk verzorgen.
In mei en juni traden we drie keer op de vrijwilligers van de voedselbank.
Toen ging het Zwanenkoor voor het eerst in haar geschiedenis met de complete voorstelling de stad Amsterdam uit. Dat was 15 oktober 2023 in De Purmaryn in Purmerend. Georganiseerd samen met Spijkerman Eten & Drinken. Het werd een daverend succes. De verkoop startte op 2 mei 2023 en was binnen drie weken totaal uitverkocht! Het werd een fantastische middag met een heel gezellige afterparty.
Eveneens in oktober werkten we mee aan de Ode aan de Zangeres zonder Naam in Paradiso. Dit werd later uitgezonden door omroep MAX. Het jaar eindigde met drie mooie Kerst-Sings-Alongs met Cor Bakker. Eén in de Westerkerk in Amsterdam en twee in de Cultuurkoepel in Heiloo. En heel mooie afsluiting van het jaar.
Ondertussen werd er hard gewerkt aan het nieuwe programma voor de Rode Hoed in maart 2024. Johnny Jordaan zou op 7 februari 2024 100 jaar zijn geworden en dus werd hij de rode draad in ons programma. Een week voor de eerste voorstelling was alles uitverkocht. Er was zelfs een wachtlijst. Die eerste voorstelling was een groot succes en verschillende mensen belden of er nog kaarten waren, omdat ze nog een keer wilden komen!