Hoe het begon….

Het Zwanenkoor is opgericht als gelegenheidskoor. Het werd samengesteld uit stamgasten van de Twee Zwaantjes om tijdens het Jordaanfestival in 1988 op te treden in de Westerkerk. Dit werd zo’n groot succes, dat er door de deelnemers werd besloten om regelmatig te gaan repeteren onder leiding van Rinus en Netty Hali. Dat verliep heel goed en op 28 december 1989 werd de oprichting van Het Zwanenkoor een feit. Hans Mensink en Bert Koster tekenden bij de notaris op die dag de oprichtingsakte van Het Zwanenkoor.

Vanaf die tijd heeft het koor grote ontwikkelingen doorgemaakt.
Het organiseren van de eerste optredens in de Rode Hoed was heel spannend. Zou er wel voldoende belangstelling zijn? Zou het een succes worden? De koorleden waren inmiddels voorzien van tekstboeken en koorkleding. En het werd een succes!

Hoe het verder ging….

Sindsdien zijn er jaarlijks voorstellingen in de maanden februari en maart. Er wordt steeds een gevarieerd programma samengesteld. Naast de typisch Amsterdamse inhakers zijn er ook prachtige, soms gevoelige luisterliedjes. Inmiddels heeft het koor 150 keer een voorstelling in de Rode Hoed gegeven onder leiding van verschillende muzikale leiders. In het begin zongen de leden nog met het tekstboek in de hand, maar al jaren wordt alles door de koorleden uit het hoofd gezongen. Dat maakt, dat de optredens er veel dynamischer uitzien. Iedere voorstelling wordt gepresenteerd door een bekende Nederlander, die dit altijd met veel enthousiasme doet. De presentator is een belangrijk onderdeel van de voorstelling, die het koor neerzet. Om een indruk te krijgen wie de presentatie al eens hebben gedaan: Willeke Alberti, Johnny de Mol, Jacques Klöters, Gijs Staverman, René Froger, Louis van Dijk, Erik Brey, Danny Malando, Daniël Dekker, Dieuwertje Blok, Jack van Gelder, Matthijs van Nieuwkerk, Ron Brandsteder, Frits Barend, Tony Eyk, Leo Blokhuis, Cor Bakker, André van Duin, Loes Luca e.a.

Het koor heeft een trouwe aanhang van donateurs, die jaarlijks kaarten koopt voor de voorstellingen in de Rode Hoed. Er is veel belangstelling voor de voorstellingen. De kaarten zijn altijd snel uitverkocht. Donateurs zijn verzekerd van kaarten, omdat zij in de voorverkoop mogen bestellen.

Naast de optredens in bejaarden- en verzorgingshuizen mochten wij een aantal bijzondere optredens verzorgen.

Enkele hoogtepunten:
Op 5 november 2012 stonden wij samen met Willeke Alberti in Carré. Wat was dat geweldig.
Op 30 april 2013 zongen wij, na de inhuldiging van onze Koning en Koningin, ons Koningspaar Maxima en Willem-Alexander toe tijdens de Koningsvaart. Onze toenmalige burgemeester Eberhard van de Laan had ervoor gezorgd, dat wij Amsterdam op dit podium mochten vertegenwoordigen.
Op 15 december 2013 traden wij op tijdens het kerstconcert van de Telegraaf waarbij een kerstgroet werd gebracht aan onze veteranen. Eerste  Kerstdag 2013 werd dit uitgezonden op npo1 na de speech van onze Koning.
Ook 2014 was een bijzonder jaar voor Het Zwanenkoor. Op 1 februari brachten wij – samen met vele artiesten – een muzikale ode aan Prinses Beatrix in Ahoy. En op 28 december vierden wij ons 25-jarig jubileum!
Op 26 september 2015 mochten wij op de Amstel optreden voor de Koninklijke familie en vele genodigden tijdens het concert ter afsluiting van de vieringen “200 jaar Koninkrijk”.
In 2016 zongen we – samen met André van Duin – enkele nummers op zijn Cd “André van Duin zingt Sonneveld”.

Hoe gaat het nu….

Ook 2017 is nu al een bijzonder jaar voor Het Zwanenkoor. In januari traden wij op als openingsact van Noorderslag (het belangrijkste popfestival van het jaar) en eindigden daar op de 3e plaats in de Top 25 van beste acts. Wij traden op bij RTL Late Night (ruim 1.200.000 kijkers), zongen bij Radio 3FM én stonden op 12 februari in een uitverkocht Paradiso. Tijdens deze optredens kwamen o.a. Willeke Alberti, Wende Snijders, Janne Schra, Dries Roelvink en Roxeanne Hazes als gastsolisten een liedje met ons zingen.

In maart 2017 stonden wij 5 x in een uitverkochte Rode Hoed. De laatste was onze 150ste voorstelling in de Rode Hoed. Deze voorstelling werd gepresenteerd door Fons van Westerloo.