De Oude Raai 13 december 2009

D'Oude Raai is gebouwd op de plek waar 40 jaar vanaf 1922 tot 1962, het tentoonstellingsgebouw de Rai heeft gestaan. D'Oude Raai is een zorgcentrum , waar ca. 100 ouderen wonen, dat midden in “De Pijp” ligt aan het begin van de Ferdinand Bolstraat. Het openbaar vervoer, gezellige winkels en de Albert Cuypstraat liggen in de directe omgeving. Het was gezellig druk in restaurant Bolzicht, dat mooi versierd was voor de komende feestdagen.
En Het Zwanenkoor had zich daarom voor de gelegenheid gekleed in een feestelijk rood en zwart. Een paar oud koorleden en zelfs ereleden van Het Zwanenkoor waren deze middag ook aanwezig.
Het koor zong de Amsterdamse en Jordanese liedjes met veel plezier en ook de Italiaanse medley is om vrolijk van te worden. Buiten was de temperatuur niet ver boven het vriespunt, maar binnen was het heerlijk warm, soms te warm want af en toe hadden de koorleden last van een droge keel. Maar dat mocht de pret niet drukken want die werd in de pauze weer gesmeerd met advocaatjes met slagroom en andere lekker drankjes. Een warme, gezellige middag voor alle aanwezigen.

 

Dappermarkt 100 jaar 29 november 2009

Dappermarkt staat 100 jaar op de Dapperstraat.
Het was een regenachtige zondag, maar gelukkig in de middag klaarde het op en kwam het winkelende puibliek de jarige markt bezoeken. Het Zwanenkoor stond op een mobiel podium dat op het Dapperplein geplaatst was. Sint en Pieten waren ook op de markt om het feest te openen en tegen drieën stroomde de stoeltjes voor het podium vol en kwamen de belangstellenden luisteren naar het Zwanenkoor.
Een keur van de gezellige Amsterdamse liedjes werden gezongen en ondanks de koude kwamen na de pauze de toeschouwers gewoon weer terug om Het Zwanenkoor opnieuw te beluisteren.
Een van de koorleden had een speciale lied geschreven voor deze gelegenheid waarin de Dappermarkt als een van de beste markten van Nederland wordt bezongen.
Aan het einde van het optreden werd door Peter Paul Muller, die Martin Morero speelt in Gooische vrouwen, nog samen met het koor gezongen en onder aftellen werd toen de prachtige kerstverlichting op de Dappermarkt ontstoken. Kilometers van kleine led-lampjes verlichte de markt feeëriek, dat geeft de donkere dagen aan het einde van het jaar een feestelijk en gezellig aanblik
.

 

Frans Kiljan 30 september 2009

De mededeling, dat Zwanenkoorlid Frans Kiljan woensdag 30 september j.l. is overleden, kwam voor vele koorleden als een complete verrassing. Zo’n drie jaar geleden zouden de koorleden minder verbaasd zijn geweest, want toen ging het heel slecht met zijn gezondheid. Maar Frans bleek toen een ouwe taaie en leefde weer helemaal op. Kort geleden vertelde hij nog dat het hem goed ging en dat hij binnenkort wel weer een optreden van zijn Zwanenkoor zou komen bijwonen. Helaas, dat heeft niet zo mogen zijn.

Frans werd niet zo lang na de officiële oprichting lid van Het Zwanenkoor en dat is hij tot aan de dag van zijn overlijden gebleven. Tot 2006 heeft hij als actief koorlid en solist zijn steentje bijgedragen aan het opbouwen van de goede naam die
Het Zwanenkoor heden ten dage heeft. Het besluit om wegens gezondheidsreden te stoppen heeft hem veel moeite gekost, maar was het enig mogelijke. Hij is daarna gewoon lid van Het Zwanenkoor gebleven en volgde hij het koor met veel interesse. In 2007 en 2008 heeft hij “zijn” lied “Amsterdam, ik wil je wel bekennen”als solist op het podium van De Rode Hoed nog staan zingen, de reden om, na overleg met de familie, juist dat lied te kiezen om tijdens zijn uitvaart te zingen.

Frans, rust zacht.

 

AbvaKabo Rode Hoed 20 november 2009

Traditiegetrouw treedt het Zwanenkoor op bij de AbvaKabo, wanneer er een gezellige avond wordt georganiseerd om trouwe AbvaKabo leden die worden geëerd voor hun 25 – 40 en zelfs 60-jarige lidmaatschap van de bond.

Deze avond wordt al een aantal jaren in de Rode Hoed georganiseerd en is het theater voor Het Zwanenkoor, omdat zij daar altijd haar jaarlijkse voorstellingen
in februari en maart geven.

In drie blokjes trad Het Zwanenkoor op tussen de speeches en het feliciteren en uitreiken van de versierselen aan de jubilerende AbvaKabo leden.

Het was een warme gezellige avond en uit alles bleek dat iedereen het optreden bijzonder waardeerde en de voorzitter van AbvaKabo afdeling Amsterdam deed de toezegging dat Het Zwanenkoor de volgende tien jaar blijft optreden, zodat de jubilarissen wanneer ze dan opnieuw worden gelauwerd Het Zwanenkoor weer kunnen zien.

 

De Boeg 8 november 2009

Woon- en zorgcentrum De Boeg ligt in stadsdeel Bos & Lommer. Het centrum ligt in een levendige buurt. Op vijf minuten loopafstand ligt winkelcentrum Bos en Lommerplein, met elke dag een gezellige multiculturele markt.
Vanuit De Salon kijk je uit over de Erasmusgracht en de Hoofdweg.
De Boeg heeft in de loop der jaren een centrale plaats in de wijk gekregen.
Als wijkbewoner of cliënt van De Boeg kunt je altijd terecht voor een kopje koffie in De Salon. In De Boeg werken en wonen mensen uit allerlei culturen; een afspiegeling van de bewoners van Stadsdeel Bos en Lommer.

Het was een stralende zondagmiddag en Het Zwanenkoor trad op in “De Salon”van de Boeg, een reprise van een optreden van vorig jaar. De Salon was gezellig vol en de stemming zat er al gauw in. Leuke medleys en gezellige Amsterdamse liedjes. Het bekende “Reisje langs de Rijn”en “Het kleine café aan de haven” zorgde voor de vrolijke noot.

Al met al een leuke, gezellige middag.


 

 

Westwijk 1 november 2009

Westwijk in Amstelveen is een tweede thuis – woon- en dagopvang voor geestelijk en lichamelijke gehandicapte jongeren en volwassenen.
Tot nu toe verzorgt Het Zwanenkoor jaarlijks daar een optreden.Het Zwanenkoor kon ook dit jaar gelukkig weer optreden in Westwijk, want het werd mogelijk gemaakt door een sponsor die financiën voor dit optreden beschikbaar heeft gesteld.
Een optreden van Het Zwanenkoor is voor de cliënten van Westwijk en hun begeleiders een gebeurtenis, waar naar uitgekeken wordt. Ook koorleden kijken er naar uit, want zij vinden een optreden voor deze groep heel waardevol.
Het koor zong weer de bekende Amsterdamse liedjes en die werden door de aanwezigen uit volle borst mee gezongen. Een van de koorleden had een speciaal lied geschreven dat tijdens de Italiaanse medley wordt gezongen op de muziek van “funiculi, funicula” onder de titel “Westwijk, Westwijk veilig en apart”. Een ode aan de bewoners en aan de leiding van Westwijk .
Tijdens de pauze werd er rondgegaan met lekkere hapjes speciaal voor deze gezellige middag vervaardigd door de bewoners, wat deze middag extra bijzonder maakte.
Na de pauze werd nogmaals “Westwijk, Westwijk” ingezet en stonden, zoals nu traditie is geworden een deel van de aanwezigen tussen de koorleden in en deden naar vermogen met het koor mee.
Onder begeleiding van het vrolijke “Bij ons in de Jordaan” werd een polonaise door de zaal gelopen en met het laatste liedje “Amsterdam ik wil je wel bekennen” eindigde deze heerlijke middag.
Het was gezellig, de aandacht van het publiek en de blijheid die van hen afstraalt geeft Het Zwanenkoor een warm gevoel. Het koor heeft niet alleen de aanwezigen een prachtige middag bezorgd, maar de koorleden hebben zelf ook volop genoten.

 

 

rondvaarten oktober 2009

Ook dit jaar organiseerde Holland International Rondvaart samen met de Stadspas in de maand oktober, alle woensdagmiddagen 2 keer, een afvaart vanaf het Centraal Station.
Aan boord een afvaardiging van Het Zwanenkoor.
Drie woensdagen was het stralend weer en een woensdag was het echter somber en regenachtig.
Maar samen met de aanwezigen Amsterdamse liedjes zingen dat maakt toch iedereen vrolijk en blij.
De liedjes hebben natuurlijk vooral betrekking op onze prachtige stad en
worden zoveel mogelijk gezongen op de plekken die genoemd worden in de liedjes.
De belangstelling was weer overweldigend en alle 8 afvaarten waren stamvol.
De stad vanaf het water aan je voorbij te laten glijden, de gezellig zang van het Zwanenkoor
en de zwanen op de Amsterdamse grachten, wat wil een mens nog meer.
Gezelligheid kent dan even geen tijd


 

Eben Haezer 25 oktober 2009

 

J. van Praaghuis Purmerend 18 oktober 2009

In Purmerend in Het Jaap van Praaghuis aan de Rietgorstplein heeft Het Zwanenkoor opgetreden voor Mevr. Corrie van der Valk die 89 jaar werd. De zoon van Mevrouw van der Valk, Gerrit had zijn moeder beloofd voor haar 90ste verjaardag een optreden van Het Zwanenkoor te organiseren. Mevrouw leidde haar zoon om de tuin door te zeggen dat ze dit jaar 90 zou worden. Dus beloofd is beloofd: een verjaardagsfeest met het Zwanenkoor. Gerrit trapte er in en organiseerde een groot verjaardagsfeest voor het hele huis met gebak, hapjes en drankjes en het beloofde Zwanenkoor. Het was een groot succes, drie maal heeft het koor opgetreden in kleine blokjes met de bekende liedjes, in het tweede blokje werden een paar acts gedaan, zoals “Een reisje langs de Rijn”en De vrolijke Koster”. Iedereen heeft genoten, hoewel er bij een aantal liedjes toch de gevoelig snaar geraakt werd en er traantjes vielen. Maar dat mag de pret niet drukken, want bij het echte Amsterdamse lied hoort een lach en een traan. Een geslaagde middag en zeker voor de genodigden en de bewoners van Het Jaap van Praaghuis een middag om niet gauw te vergeten.Ook voor Het Zwanenkoor was het zeer geslaagd en wil hierbij Gerrit van der Valk, uitbater van Proeflokaal "De Ooievaar" en sponsor van het koor, bedanken

 

Rosariumhorst Krommenie 11 oktober 2009

dit berichtje over het optreden van Het Zwanenkoor in Rosariumhorst te Krommenie stond in de lokale krant

Afgelopen zondag was het een vrolijke middag in verzorgingshuis Rosariumhorst. Voor de bewoners en aanleunbewoners was er een optreden van het Amsterdamse Zwanenkoor. Het Zwanenkoor zingt al bijna 20 jaar de mooiste Nederlandse en Amsterdamse liedjes.
Alleen al het aantal liedjes over onze hoofdstad en onze "ouwe" trouwe Wester is bijzonder groot.
Heerlijke meezingers, prachtige luisterliedjes met een lach en een traan passeerden de revue tijdens dit optreden. Voor de bejaarden was deze middag letterlijk een cadeautje.
Het optreden van dit koor werd namelijk aangeboden door een familielid van één van de bewoners. Eerder dit jaar had hij zijn verjaardag gevierd en geld gevraagd om een dergelijk optreden mogelijk te maken. Meestal hebben de verzorgingshuizen een krap budget, waardoor er beperkte mogelijkheden zijn voor muziek en cultuur.
Wellicht een goed idee voor anderen: vier je verjaardag, vraag geld en
doe er iets leuks mee voor anderen. Zo maak je vele mensen blij met je verjaardags- of jubileumcadeautje!

 

De Brulboei IJmuiden 4 oktober 2009

 

Plein 40-45 27 september 2009

Het was te merken dat het een prachtige zondag was. Het winkelcentrum plein 40-45 stroomde vol met winkelend publiek. Vele fans van Het Zwanenkoor hadden zich al naar het binnenplein voor de AH gespoed om het koor te horen zingen.
Dit keer stond het koor niet voor de normaal altijd gesloten AH, maar voor bakker Bart en voor de plantenwinkel Lasuplant. Een aantrekkelijke plek volop in het licht en de muziek en stemmen klonken als een klok.

Het eerste optreden begon klokslag 1 uur en na een welverdiende pauze, waarin koorleden bij de lokale horeca poging deden een versnapering te bemachtigen, wat niet eenvoudig bleek, begon het tweede optreden om 3 uur.
Ook bij de tweede helft kwam het publiek in grote getale toestromen. Heerlijk voor het koor te merken dat hun liedjes gewaardeerd worden
Het publiek deed dan ook volop mee met de heerlijke Amsterdamse liedjes en ook “Het kleine café” van Vader Abraham konden ze waarderen en lekker meezingen “Je bent niet mooi” uit de Jantjes, “de Vrolijke Koster” ging er in als een preek in een ouderling.

Een fijne, gezellige zondagmiddag.

 

 

Rode Hoed 23 september 2009

Het Zwanenkoor opende het feest ter gelegenheid van het afscheid van Anneke Groen, directeur van de Rode Hoed
met een vrolijk “Aan de Amsterdamse grachten” en sloot af na alle speeches en lovende woorden met een gezellige Amsterdamse medley.
Door alle voorstellingen die Het Zwanenkoor al vele jaren geeft in de Rode Hoed is er een band ontstaan tussen het koor en de medewerkers van de Rode Hoed. Het Zwanenkoor vindt het daarom een eer, ook al was het maar kort, bij dit afscheid te mogen zingen
Burgemeester Job Cohen heeft Anneke Groen tijdens deze avond de zilveren medaille van de stad Amsterdam uitgereikt. Anneke Groen vervulde de functie van directeur van de Rode Hoed elf jaar.
Tijdens haar directeurschap werd De Rode Hoed een krachtig debatcentrum dat mede bepalend is voor het maatschappelijke en culturele klimaat van de stad.

 

Sint Jacobhuis 20 september 2009

Sint Jacob is een gecombineerde verpleeg- en verzorgingshuis en ligt in de Plantage tegenover Artis. Van het huidige zorgcentrum is het centrale middenhuis het enige restant van het voormalige Sint Jacobsgesticht uit 1863 dat werd gebouwd door architect W.J.J. Offenberg. De beeldengroep van Sint Jacob boven de huidige ingangspartij herinnert aan het oude gebouw. Het gesticht bood vroeger onderdak aan alleenstaande arme oude mannen en vrouwen.
Het Zwanenkoor heeft opgetreden in het oorspronkelijke oude middenhuis in de centrale kapel met de originele gebrandschilderde ramen. De zaal straalt een bijzondere sfeer uit en heeft een mooie akoestiek. Het was goed gevuld met bewoners van het huis en Het Zwanenkoor heeft er met de Amsterdamse liedjes en het wel bekende “Je bent niet mooi”, je bent geen knappe vrouw” de “Vrolijke Koster” gezorgd voor de vrolijke noten in dit optreden. Voor de pauze werd de Italiaanse medley ten gehore gebracht, dat is altijd een succes. Het koor heeft de bewoners van het Sint Jacob een gezellig Amsterdamse middag bezorgt, wat met een warm applaus werd beloont.

 

 

Draaiorgelfestival 12 september 2009

Onder een stralende zon startte Het Zwanenkoor om 11 uur op de Dam het draaiorgelfestival met een heerlijk aantal Amsterdamse liedjes. In een grote kring stonden de deelnemende draaiorgels op de Dam te pronken voor het toestromende publiek. Zoveel draaiorgels tezamen, dat gebeurd maar een keer per jaar wanneer het draaiorgelfestival plaatsvindt. Tot 5 uur in de middag zouden de draaiorgels op diverse plaatsen in de stad draaien. Dit festival wordt jaarlijks georganiseerd door het Draaiorgel Comité Amsterdam en door een aantal organisaties gesponsord.
Ook Het Zwanenkoor levert haar bijdrage door op te treden, omdat het draaiorgel en het Amsterdamse lied en de Jordaan intens met elkaar verbonden zijn. Hoewel er nog slechts drie draaiorgels in de stad draaien kan het niet zo zijn dat er een Amsterdam zonder draaiorgels bestaat. Het doel van het organisatiecomité is dan ook het draaiorgel te promoten en te behouden voor de stad. Onder het publiek waren een aantal hoogwaardigheidsbekleders o.a. Minister Plassterk , hij hield een mooie toespraak om het festival te openen. Tijdens het laatste lied voor de pauze van Het Zwanenkoor kwamen Heer en Mevrouw de Bok het festival opluisteren en zongen samen met het koor een paar bekende wijsjes en maakten natuurlijk de bekende de Bok grapjes. De fotograven en cameramensen, die ook aanwezig waren om van een en ander verslag te doen, doken op de beide bekende Nederlanders en maakte het voor het koor bijna onmogelijk hun gezang af te maken.
Ook na de korte pauze bleven veel belangstellenden staan om naar Het zwanenkoor te luisteren en lekker mee te zingen. De complimentjes waren niet van de lucht. Wat een gezelligheid en wat een sfeer. Voor de toevallige voorbijganger een prachtig staaltje Zwanenkoor- en Amsterdampromotie.Na het optreden van Het Zwanenkoor werd er in Krasnapolsky een hapje en drankje voor genodigden aangeboden. Tijdens deze bijeenkomst hield Ineke, een van de bestuursleden van Het Zwanenkoor, een gloedvolle toespraak over het gebrek aan gelden bij de zorgcentra om activiteiten te organiseren. Het gaat Het Zwanenkoor vooral aan het hart dat er bij Westwijk het Tweede Thuis voor meervoudig gehandicapten in Amstelveen waar Het Zwanenkoor elk jaar optreed, dit jaar geen geld beschikbaar is voor een optreden van het koor. Onder de aanwezigen stelde iemand zich onmiddellijk garant voor een financiële bijdrage om het optreden van Het Zwanenkoor toch mogelijk te maken.

 

Amsterdamse Golfclub 5 september 2009

De Amsterdamse Golf club werd in 1934 opgericht. De eerste golfbaan ontstond op terrein van de NS in Amsterdam Oost. Na 50 jaar moest de club echter verkassen en vonden zij een nieuw locatie in de Houtrakpolder bij Halfweg. Een locatie die door veel van de koorleden moeilijk te vinden bleek. De Houtrakpolder is nog een Golfclub rijk en daarmee werden een aantal koorleden op het verkeerde been gezet.
Sommige koorleden kwamen na lang zoeken op het laatste moment binnen stuiven, maar gelukkig op tijd voor het optreden Bij de Amsterdamse Golfclub was ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan voor de leden een BBQ georganiseerd en Het Zwanenkoor mocht de feestelijk bijeenkomst openen met de bekende Jordanese- en Amsterdamse liedjes.
De sfeer zat er al gauw in, de aanwezigen zongen mee en er werd zelf een dansje en een polonaise ingezet. Een geslaagd optreden van
Het Zwanenkoor en voor de leden van de Amsterdamse golfclub
ongetwijfeld een lekkere BBQ en gezellige avond.

 

Zwanenkoorseizoen 2008-2009

 

Radio NH 21 juni 2003

Ria en Nico bij June Hoogkarspel op bezoek om haar te feliciteren met haar verzoekplatenprogramma op Radio Noord-Holland dat zij 12,5 jaar presenteert. Op www.verzoekplaten.nl kunnen de luisteraars elke werkdag van 13 tot 14 uur en zaterdag van 11 tot 12 uur verzoekplaten aanvragen, die op deskundige wijze door June gepresenteert worden

 

 

Afsluiting seizoen 30 mei 2009

Het Zwanenkoor heeft het seizoen afgesloten met een Bonteavond in partycentrum Thalia aan de Lijnbaansgracht. De leden verzorgden zelf het hele programma, met liedjes voordrachten en acts.
Het programma werd op vakkundige wijze aan elkaar gesproken door Piet Uijtendaal, daarvoor had hij speciaal een bijzonder feestelijk overhemd aangetrokken.
Voordat dit echter allemaal ging plaatsvinden werden Alie Boxem en Wil Paris tot ereleden van Het Zwanenkoor uitgeroepen. Wil, wegens het 10 jaar lang op accurate wijze vervullen van een bestuursfunktie en Alie wegens haar jarenlange inzet bij de verkoop van Rode Hoed kaarten en natuurlijk voor beider 20-jarige inzet voor
Het Zwanenkoor en hun onvermoeibare aanwezigheid bij alle voorstellingen in de Rode Hoed.
Zij werden beloond met een mooie oorkonde en een gouden Westertoren speldje. De kinderen en kleinkinderen van Alie en Wil waren speciaal uitgenodigd voor deze gebeurtenis, wat voor de beide dames misschien nog wel een grotere verrassing was dan het erelidmaatschap van Het Zwanenkoor. Bestuursleden Henny en Hanneke spraken lovende woorden en memoreerde hun inzet voor het koor en spraken de wens uit dat zij nog jaren bij het koor zullen blijven. Hartelijke felicitaties en dikke zoenen vielen Alie en Wil ten deel en daarna nam de Bonte Avond met veel succes voor iedereen die zich daar presenteerde een aanvang.
Een mooie afsluiting van een vol seizoen!

 

Amsterdams Historisch Museum 28 mei 2009

Het Zwanenkoor trad op bij een feest georganiseerd voor alle betrokkenen bij de organisatie van de Stadspas. De Stadspas bestaat net als Het Zwanenkoor in 2009 20 jaar en dat werd in het Amsterdams Historisch museum gevierd. Het koor trad op onder de arcade voor het café David en Goliath met een kleine selectie uit het repertoire. De gasten konden door het fraaie weer buiten de drankjes en hapjes nuttigen en genieten van de echte Amsterdamse sfeer die Het Zwanenkoor daar presenteerde. Zij reageerden bijzonder enthousiast en lieten dat blijken met een welgemeend applaus.
Voor het Zwanenkoor was het laatste optreden van seizoen 2008/2009. Er zal ongetwijfeld door de koorleden van een verdiende vakantie genoten worden.

 

Scheendijk 2 mei 2009

Het Zwanenkoor heeft opgetreden bij het 40 jarig huwelijksfeest van Pans en Tom Cliteur.
Het Zwanenkoor kwam als verrassing voor de feestgangers
in Café “De Eerste Aanleg” op de Scheendijk in Breukelen.
Tom en Pans Cliteur zijn zeer betrokken bij Het Zwanenkoor,
want zij verzorgen al jaren drukwerk voor het koor en zijn trouwe
fans en bezoekers van de voorstellingen in de Rode Hoed.

Het koor feliciteerde het bruidspaar dan ook met een prachtige bos bloemen. Het werd een feestelijk optreden waar Het Zwanenkoor een deel van het programma uit de Rode Hoed zong.

Vooral de meeslepende Amsterdamse, Jordanese medleys werden uit volle borst meegezongen door het bruidspaar en de gasten. Alles werd op vakkundige wijze door de heer Pieter Alferink aan elkaar gepraat. Hij droeg samen met het koor een zelf gespreven lied voor op de melodie van “O, Waterlooplein”, wat zeer gewaardeerd werd door het bruidspaar.
Een geslaagd optreden op een bijzondere locatie.


 

Koninginnedag 30 april 2009

Koorleden bij in de Leliedwarsstraat bij Trix voor de deur

 

 

Koninginnedag 30 april 2009

Al vroeg was een ploeg koorleden en vrijwilligers aanwezig om alles voor een heerlijk Koninginnedagje bij Trix voor de deur in de Leliedwarsstraat op te bouwen.
Het weer werkte mee en het beloofde een geweldige dag te worden.
Vanaf 12 uur begonnen de aanwezige Zwanenkoorleden onder begeleiding van de muziek van de CD’s met zingen van alle bekende Amsterdamse Zwanenkoor liedjes. Een groot aantal koorleden en solisten gaven acte de présence en zongen de liedjes uit volle borst mee. Veel van onze donateurs en fans kwamen even kijken, sommige bleven uren van de gezellige sfeer genieten. Zo als altijd werden de koorleden weer volop door gastvrouw Trix getrakteerd op hapjes en drankjes. Claudia, dochter van een van de koorleden, had schalen vol “Dikkertjes”gebakken. Een versnapering die niemand aan zijn of haar neus voorbij laat gaan.
De stemming zat er volop in, tot dat het afschuwelijke incident in Apeldoorn ter ore kwam van de koorleden en omstanders. Geregeld werd in de keuken van Trix het nieuws op TV gevolgd en afschuw uitgesproken over deze vreselijke gebeurtenis, wat de stemming toch drukte, omdat iedereen beseft dat een zonnige Koninginnedag kan omslaan in een trieste, donkere dag. Het was duidelijk dat de meeste feestgangers in Amsterdam nog niet op de hoogte waren van hetgeen in Apeldoorn gebeurt was en daarvoor bleef het koor zingen. Tot op de Westertoren het rood-wit-blauw halfstok ging; er bleken doden en gewonden te zijn gevallen, toen besloten de koorleden om de muziek en het zingen te beëindigen.

Koninginnedag 2009 zal voor vele mensen in het geheugen gegrift blijven als een zwarte dag. Voor de betrokkenen zal Koninginnedag nooit meer een gezellig, vrolijke, onbevangen gebeurtenis zijn.

 

Nova College 19 april 2009

Het Zwanenkoor heeft opgetreden in het Nova College in Geuzenveld op een gezellige buurtzondagmiddag georganiseerd door het Buurtcomité 1023 in samenwerking met de huurdersvereniging, Woningstichting Eigen Haard, Stadsdeel Slotervaart/Geuzenveld en het Nova College. Het Nova College is een z.g. “brede school” en heeft een mooie, gezellige, locatie voor een dergelijk optreden. Buiten scheen de zon, maar de zaal was toch goed gevuld met belangstellenden
Vele vrijwilligers staken de handen uit de mouw om de mensen uit de buurt te ontvangen en te voorzien van drankjes en hapjes. Eigen Haard bestaat in september 100 jaar en zorgde daarom voor een traktatie bij de koffie en thee, hetgeen natuurlijk bij iedereen bijzonder in de smaak viel. Het advocaatje met slagroom in de pauze, dat bij vele gelegenheden in Amsterdam wordt geserveerd, viel ook nu bij aanwezigen en de koorleden in goede aarde.
Het was een heerlijke Amsterdamse middag waar overwegend dames bij aanwezig waren, die gezellig meezongen en meedeinden op de liedjes van Het Zwanenkoor en als het lied er naar was ook gezellig in polonaise liepen.

 

De Keern Landsmeer, 5 april 2009

Op deze prachtige zonnige voorjaarsdag was het heerlijk om in het landelijke Landsmeer op te treden voor een grote groep bewoners van Zorgcentrum De Keern. Het was niet alleen buiten een heerlijke temperatuur, maar binnen was het bijzonder warm. Het Zwanenkoor zong een groot deel van Het Rode Hoed programma met aanvulling van een paar andere liedjes, omdat niet alle solisten vandaag aanwezig konden zijn.
Hans viel in bij de Italiaanse medley; hij verving daarmee de zieke Bert. Marianne zong voor het eerst solo “Mijn wiegie is een stijfsel kissie”.
Een paar aanpassingen die iedereen heel goed afging.
Hoewel een maar paar echte Amsterdammers in de zaal aanwezig waren werd er toch regelmatig meegezongen. Aan de reacties van de aanwezigen bleek dat het voor hen een gezellige, leuke zondagmiddag is geweest.

Mary toonde ons voor het optreden de oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en de bronzen penning die zij op 4 april, voor het redden van een kleuter, mocht ontvangen. Nogmaals proficiat, Mary!


 

Hoofddorp 29 maart 2009

Het Zwanenkoor heeft samen met Willeke Alberti opgetreden in het Party centrum Fokker in Hoofddorp op een feest georganiseerd door het entertainmentbedrijf van Tony Alberti onder het moto “Rondje Amsterdam” Vanaf 3 uur in de middag traden allerlei Amsterdamse muzikanten op waaronder het bekende Rembrandt Duo,
Het Zwanenkoor stond samen met Willeke Alberti op het eind van het Amsterdamse feest met meezingers van Johnny Jordaan en Tante Leen en een aantal bekende liedjes van Willeke.
Het succes van Willeke en het Zwanenkoor tezamen vraagt voor de toekomst om meer, want het blijkt een uitstekende formule te zijn, dat enthousiast door de aanwezigen werd ontvangen.

 

Zorgcirkel Westerhout Alkmaar 17 mei 2009

 

Rode Hoed 8 februari t/m 22 maart 2009

 

22 maart 2009 filmpje

 

22 maart 2009

De laatste voorstelling in de Rode Hoed werd gepresenteerd door Peter Beense. Peter Beense is bij de Amsterdammer heel bekend. Hij trad veel op in Hof van Holland op het Rembrandtplein en deed daarvoor mee aan talentenjachten in de Shorts of London ook op het Rembrandtplein. Sinds een jaar of 16 heeft hij in de korte Reguliersdwarsstraat dus om de hoek van het Rembrandt plein café Peter Beense. Verder treed hij zeker 200 keer per jaar op allerlei gelegenheden in het land op. Met Peter heeft het Zwanenkoor al een paar keer opgetreden, o.a. in Carré waar we diverse liedjes samen met hem hebben gezongen en natuurlijk is het koor hem diverse maal tegen gekomen op het Jordaan festival. Het was weer een stamvolle zaal met een enthousiast publiek, dat van zich liet horen en elke gelegenheid aangreep om polonaise te lopen en uit volle borst mee te zingen. Aan het slot van deze laatste voorstelling heeft het koor nog samen met Peter Beense en Henk van Mokum ,die ook in de zaal zat, het heerlijke lied gezongen “Oh Amsterdam, wat ben je mooi.
Een geslaagde middag en een prachtige afsluiting van het seizoen 2009 in de Rode Hoed. Sinds het ontstaan van Het Zwanenkoor was dit de 95ste voorstelling in de Rode Hoed, wie had ooit kunnen denken dat dit zo’n geweldige traditie voor de fans en voor de koorleden zou worden. Eind 2009 bestaat het koor 20 jaar en hoopt dan in 2010 de 100ste voorstelling in de Rode Hoed te geven.

 

 

Rode Hoed 16 maart 2009

Willeke Alberti behoeft geen introductie, iedereen kent haar liedjes en haar TV series en alles wat nog meer te weten valt over haar.
Zondag 16 maart was het haar beurt Het Zwanenkoor in de Rode Hoed te presenteren. Willeke was al diverse malen benaderd door Het Zwanenkoor om de presentatie te doen in de Rode Hoed. Haar moeder Ria Alberti bezoekt de voorstellingen altijd en zei vorig jaar al dat zij het ook al aan Willeke gevraagd had, maar zonder resultaat. Willeke was van mening, dat ze dat niet kon. Maar na een gezamenlijk optreden van Het Zwanenkoor vorig jaar in Maastricht was ze om en beloofde te komen presenteren. Dat deed ze op zo’n leuke ontspannen wijze, dat als je nog niet van haar hield, haar meteen in je hart sluit; het publiek en het koor heeft dat in ieder geval gedaan. Herhaalde malen zei ze op het podium, dat ze dit veel eerder had moeten doen en dat ze genoot van de heerlijke sfeer en de geweldige liedjes.
Het zit wel goed tussen Willeke Alberti en Het Zwanenkoor.

 

Rode Hoed 13 maart 2009

In een bomvolle Rode Hoed , vrijdag 13 maart was Jack van Gelder de gastpresentator van Het Zwanenkoor. Alom bekend als presentator van voetballenwedstrijden in “Langs de Lijn”. Menigeen luistert naar de Radio en heeft de Tv-beelden er geluidloos bij aanstaan, om zijn deskundige commentaar te horen. Jack van Gelder is ook bekend van de TV voetbaltalkshow “NOS Studio sport” op zondagavond. Hij presenteerde Het Zwanenkoor geweldig en riep het publiek op de liedjes uit volle borst mee te zingen om gezamenlijk de sfeer te verhogen. Het enthousiaste publiek deed dat dus ook met volle overtuiging. De grappen die Jack maakte werden dan ook met menig lachsalvo ontvangen en ook de koorleden genoten van de heerlijke sfeer. Het was duidelijk dat het publiek uit vele streken van Nederland kwamen. Er zaten Limburgers en Brabanders in de zaal die lieten horen, dat zij alle liedjes konden meezingen. De Eindhovenaren kregen van Jack van Gelder nog even mee, dat ook zij dit seizoen geen kampioen worden.

 

Rode Hoed 13 maart 2009 filmpje

 

 

Rode Hoed 1 maart 2009

De eerste maart presenteerde Hoofdcommissaris Bernard Welten
Het Zwanenkoor in de Rode Hoed.
Bernard Welten is geen Amsterdammer, maar komt uit Breda.

Na zijn opleiding in Amersfoort kwam hij bij de Amsterdamse politie waar hij 21 jaar in verschillende funkties dienst deed.
In 1998 trad hij toe tot de korpsleiding van politie Amsterdam en vanaf 1999 werkte hij bij de korpsleiding in Groningen.
In 2004 werd hij Hoofdcommissaris van de regio Amsterdam-Amstelland.

Zijn grote betrokkenheid bij Amsterdam kwam regelmatig
in zijn aankondigingen van de liedjes tot uitdrukking.
Het was weer een uitermate geslaagde middag met
een fijn publiek dat heerlijk meedeed.

Maandag ontving Welten van de buurtregisseur, die maandag op de lappenmarkt op de Westerstraat liep, de reactie dat hij van verschillende kanten hoorde dat de commissaris het voortreffelijk gedaan had bij het Zwanenkoor en dat hij het "so leuk ammekaar" gekletst had. Leuk om te horen toch!! Daarom alleen al heeft hij de gouden Wester verdiend.

 

Rode Hoed 1 maart 2009 film

 

Rode Hoed 22 februari 2009

Wesley Bronkhorst presenteerde zondag 22 februari Het Zwanenkoor in de Rode Hoed. Wesley is een zanger die ook zijn roots in Amsterdam heeft liggen. Een aantal jaren trad hij op in Café Bolle Jan en al gauw kwamen er grote optredens, zoals het Jordaanfestival, de viering van 100 jaar Albert Cuyp in Carré, waar ook Het Zwanenkoor heeft opgetreden,
En daarna nog veel meer belangrijke optredens. In 2007 heeft Het Zwanenkoor nog opgetreden ter gelegenheid van het uitbrengen van zijn album “Kom maar bij mij” in Marcanti Plaza. Wesley en Het Zwanenkoor zijn elkaar dus al diverse keren op hetzelfde podium tegengekomen. Maar vandaag samen in de Rode Hoed met opnieuw een uitgelezen publiek, dat werkelijk genoot van de liedjes en uit volle borst meezong en zelfs ging staan bij de laatste Jordaan medley om arm in arm mee te deinen en te zingen. Geweldige middag!

 

Rode Hoed 22 februari 2009 film

 

Rode Hoed 22 februari 2009 film

 

Rode Hoed 20 februari 2009 film

 

Rode Hoed 20 februari 2009

Mick Harren presenteerde Vrijdagavond 20 februari het Zwanenkoor in de Rode Hoed
Mick Harren is al 20 jaar artiest en heeft een aantal succesvolle CD’s uitgegeven, waaronder “Good things”en de volledig Nederlandstalige CD “Ik wil je”
Zijn nummer “Ajax is mijn kampioen”is inmiddels een klassieker bij Ajax.
Hij presenteerde Het koor op onnavolgbare wijze; met Amsterdamse humor en af en toe een goede grap tussen door, presenteren is hem op het lijf geschreven. Hij vertelde dat hij zelf voor het eerst een volledig Zwanenkoorprogramma mee beleefde en dat hij het grandioos vond. Het publiek en Het Zwanenkoor genoot en er viel menig lachsalvo en er werd uit volle borst mee gezonden zij de bekende medleys. Om met Mick Harren te zeggen het was een “grandioze”avond.
Uit het publiek werd opgetekend dat het optreden van Het Zwanenkoor een echt avondje uit was.
Het is genoteerd. !


 

Rode Hoed 15 februari 2009

Op 15 februari is het de derde keer dat Erik Brey in de Rode Hoed Het Zwanenkoor presenteert. Erik is een aantal jaren geleden lid geweest van Het Zwanenkoor en heeft daardoor een speciale band met het koor.

De laatste jaren is Eric vooral bekend als Ti-Ta Tovenaar uit de gelijknamige musical, momenteel is hij weer on tour met theatergroep Purper waarbij hij al van het begin in 1980 met een korte onderbreking bij betrokken is.

Het was weer een heerlijke middag met een fijn publiek dat meezong met de bekende liedjes en werd prima aan elkaar gepraat door Erik, die zijn liefde voor Amsterdam regelmatig uitsprak

 

Rode Hoed 15 februari 2009 film Zo tussen de mensen

 

Rode Hoed 13 februari 2009

De Kop is er af

13 februari in de Rode Hoed. De avond werd gepresenteerd door Leo Driessen, tekstschrijver, journalist en o.a. bekend als sportverslaggever bij Langs de Lijn, sinds 2001 is hij te horen bij Radio Noord-Holland De liedjes werden door hem vlot aan elkaar gepraat met droog, humoristische commentaar op de belangrijke voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord van a.s. zondag. Grote hilariteit bij het publiek en rechtstreekse reacties vanuit het publiek. Het programma was zeer gevarieerd; medleys van bekende Amsterdamse en Jordanese liedjes werden uit volle borst door het publiek meegezongen. De muzikale begeleiding van Gerry Suring en Maurizio Mantile onder leiding van Greetje de Oude liep als een trein en het koor zong, helemaal warm gelopen voor deze eerste voorstelling, enthousiast en vrolijk
In het publiek bevonden zich beschermheer van het Zwanenkoor burgemeester Job Cohen en zijn echtgenote, oprichter van het Zwanenkoor en oud-voorzitter Hans Mensink, Dorethy Beynes, betrokken bij de draaiorgeldag in Amsterdam en een volle zaal donateurs en belangstellenden. Mensen die Het Zwanenkoor een warm hart toedragen en genoten van de warme, gezellige sfeer en de heerlijke liedjes.

 

Leo Polakhuis 8 februari 2009

Het Leo Polakhuis ligt aan de rand van Osdorp aan de ene kant gericht op de dynamische stad en aan de andere op het leven op het platte land. Met helder weer is vanaf de bovenste verdiepingen zelfs de Westertoren te zien, maar aan de overkant gaat het agrarische leven rustig zijn gang
Het was de eerste maal dat Het Zwanenkoor in het Polakhuis optrad. 170 kaartjes zijn er verkocht in het Leo Polakhuis voor het optreden van Het Zwanenkoor. Belangstellenden die geen kaartje hadden, moesten door de organisatie helaas teleurgesteld worden. Zelf in de gang en in de lobby zaten de aanwezigen naar het koor te luisteren.
Het was voor Het Zwanenkoor een generale, want het is het laatste optreden voor dat Het Zwanenkoor 8 voorstellingen in de Rode Hoed gaat verzorgen. Deze middag werd dan ook een groot deel van het programma gezongen, dat in de Rode Hoed wordt gespeeld. Het liep geweldig en de toeschouwers waardeerden de gevarieerde liedjes keuze. Bekende liedjes zoals een stukje uit “De Jantjes” een Jordanese - en Amsterdamse medley werden lekker meegezongen. Veel complimentjes van de aanwezigen waren het deel voor de koorleden en zij werden door de organisatie dan ook beloond met een mooie gele roos.
Een heerlijke middag.

 

Mary krijgt bronzen medaille

Kijk Mary lachen, ze wordt opnieuw in het zonnetje gezet.

Na de verkiezing van "Amsterdammer van het jaar 2008" met een feest in de Stadsschouwburg, waar Mary derde werd en een ontvangst in de ambtswoning van Job Cohen, die zijdelings tegenover de andere aanwezigen nog even aangaf dat hij Mary al kende via Het Zwanenkoor, waar hij beschermheer van is, wordt Mary door het Reddingswezen op
3 april a.s. een bronzen medaille, voor de redding van een kleine kleuter, toegekend.

Wie had dat kunnen denken; een moment van niet denken, maar doen, levert toch bijzondere gebeurtenissen voor Mary Borghoff op.

Mary, proficiat !

 

Swaensborch Monnickendam 1 februari 2009

Evean Swaensborch is gelegen aan de rand van Monnickendam op loopafstand van de haven. Het Zwanenkoor heeft 1 februari in Swaensborch opgetreden

 

Ineke Hendriks februari 2009

Kort geleden is Ineke Hendriks-de Boer oud-Zwanenkoorlid op 71 jarige leeftijd overleden. Koorleden van het eerste uur zullen zich Ineke goed kunnen herinneren, want Ineke leerde in het Zwanenkoor haar echtgenoot Tom Hendriks kennen. Het eerste en tot nu toe enige Zwanenkoor huwelijk dat in het bijna 20 jarig bestaan van Het Zwanenkoor gesloten werd.
Het echtpaar vertrok echter naar Zandvoort en daarom namen zij afscheid
van Het Zwanenkoor om dat het te ingewikkeld werd om deel te nemen aan de repetities , die toen nog in de Tweede Uitleg op
de Prinsengracht werden gehouden en de optredens.

Tom keerde na een tijdje toch weer terug
op het Zwanenkoornest en deed toe weer volop mee.
In herinnering staat nog een optreden in de Rode Hoed
met het liedje ”In een rijtuigie” uit
Ja zuster, Nee zuster, dat Tom samen met Donald vol verve zong.

Wij wensen Tom en de familie heel veel sterkte met het verlies van Ineke

 

Torendael 25 januari 2009

Torendael is een woon- en zorgcentrum aan de Veluwelaan dicht bij de RAI in Amsterdam Zuid.
Het is de derde maal in de afgelopen jaren dat Het Zwanenkoor daar optreedt. Bewoners en veel buurtgenoten kwamen naar deze middag toe en genoten van de bekende Amsterdamse liedjes. Het koor zong een Amsterdamse potpourri en een Jordanese Medley van bekende melodieën. Een liedje uit de Jantjes oogstte veel succes en ook een vrolijk nummer over een heerlijke warme zomer werd gewaardeerd en de inmiddels bekende zwerver met de dakloze krant zorgde voor hilariteit.
De alom bekende “Vrolijke koster” was weer aanwezig om de aanwezigen een “stichtelijk” woord toe te zingen. Het is tenslotte zondag, is het niet? Het publiek genoot en beloonde het koor met een warm applaus. Nadien hebben een groot aantal van de koorleden gebruik gemaakt van de gelegenheid om in Torendael de avondmaaltijd te gebruiken. Een goede keuze, want het was uitstekend verzorgt en gaf de koorleden een inkijken wat de bewoners daar zoal geserveerd wordt.

 

 

De Kimme/Evean 18 januari 2009

Het Zwanenkoor is op 7 oktober 2007 ook in de Kimme geweest, alleen was het toen prachtig weer. Vandaag is het echter een druilerige zondagmiddag, maar in de zaal, geheel bezet met bewoners van de Kimme en buurtbewoners, heerste een opgewekte stemming. Op een enkele na waren alle koorleden aanwezig. Het is de eerste keer dat het koor onder muzicale leiding van Greetje de Oude optreedt en het is min of meer ook een try-out waar een deel van het programma voor de Rode Hoed wordt doorgenomen. Het verliep niet allemaal vlekkeloos, maar de stemming was vrolijk en de bezoekers genoten van de gezellige liedjes en kleine acts die werden opgevoerd. Waar mogelijk werd meegeklapt en de bekende Amsterdamse en Jordanese liedjes werden lekker meegezongen.
Kortom een geslaagde middag !

 

Nieuwjaarsreceptie in Thalia, 17 januari 2009

Bijna alle leden van Het Zwanenkoor waren aanwezig op de Nieuwjaarsreceptie in Thalia. Voorzitter Henny van Kerkwijk heette iedereen, ook de genodigden, van harte welkom en hield een toespraak, waar hij de situatie van het afgelopen jaar schertste en de hoop en het vertrouwen uitsprak dat Het Zwanenkoor een grandioze Rode Hoed 2009 zal neerzetten. Na zijn toespraak werd het gehele bestuur door de koorleden in het zonnetje gezet om hen met een attentie te bedanken voor de enorme inzet tijdens hun eerste bestuursperiode.
Daarna hield oud-voorzitter Piet Bood nog een conference met als onderwerp het 50 jarige bestaan van Het Zwanenkoor. Als hoogtepunten van deze 50 jaar schertste hij: de presentatie van onze 19de CD met als titel “Kalverstraat heerlijke winkelstraat”; De opening van het bejaardenhuis Het Zwanenhuis en onze jaarlijks terugkerend zomerreisje naar Curaçao. ; Deelname aan het songfestival ; Piet Uytendaal wint voor de 30ste maal het ouderensongfestival; De aanschaf van een speciale Zwanenkoor rondvaartboot, wat een topattractie geworden is in Amsterdam en de 35 voorstellingen die Het Zwanenkoor per jaar in de Rode Hoed brengt. We hebben dan ook 141 leden en er zijn 4 bussen nodig om het koor naar de bestemming te brengen.
Helaas kan hier niet de gehele tekst worden opgenomen, maar die zal ongetwijfeld nog eens gepubliceerd worden in het Zwanenkoornieuws.
Het is een aanstekelijke vooruitblik over ons vijftigjarig bestaan maar dat ligt nog 30 jaar van ons verwijderd.De blik is nu op het twintigjarig bestaan van Het Zwanenkoor gericht.
De receptie werd op uitmuntende wijze muzikaal en vocaal omlijst door Gerry Suring, die het koor ook in de Rode Hoed muzikaal zal ondersteunen.
Het was een ouderwets gezellige avond, die alle aanwezigen enthousiast maken voor heerlijk voorstellingen in de Rode Hoed.


 

 

Amsterdammer van het jaar 4 januari 2009

Naar aanleiding van het voorkomen van de verdrinkingsdood van een kleuter, wat uitgebreid in de kranten heeft gestaan, is Mary Borghoff voorgedragen voor “Amsterdammer van het jaar 2008” Een prijs die door het dagblad Het Parool jaarlijks wordt uitgeschreven. Amsterdammers kunnen er op stemmen en op
4 januari 2009 werd de toekenning in de Stadsschouwburg op het Leidscheplein met een feestelijke middag uitgereikt aan de winnaar.
Dit jaar werd het gezamenlijke ambulancepersoneel “Amsterdammer van het jaar”.
Een verdiende keuze want zij ondervinden veel problemen met het uitvoeren van de hulpverlening.

Mary Borghoff werd derde bij deze verkiezing en liet daarmee 7 andere Amsterdammers en meer dan 700.000 niet voorgedragen Amsterdammers achter zich.

Mary van harte gefeliciteerd!!!