Huiswaard Alkmaar, 6 december 2012

 

De Olofskapel, 22 december 2012

Een druilerige zaterdagmiddag. Kerstmarkt op De Zeedijk. Jammer van het weer, maar men deed zijn uiterste best toch de kerstsfeer op de Zeedijk te brengen. In de fantastisch gerestaureerde Sint Olofskapel klonk prachtige muziek. Binnen was het warm en droog. Eerst was er mooi sereen harpspel, daarna enkele stukken van operazanger Kees Taal en tot slot een optreden van Het Zwanenkoor. De volle zaal kreeg zo een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld. Het was even omschakelen voor de aanwezigen, maar het lukte het koor al snel om de stemming erin te krijgen. Tijdens het door Toos van der Made gezongen Amsterdam huilt kon je een speld horen vallen. Bij het laatste nummer van het koor kwam zelfs een aantal mensen van de stoel voor een polonaise. Het was een geslaagd optreden.

 

Het Andaz Hotel, 29 november 2012

Het was spannend. Het Zwanenkoor moest optreden, maar de locatie werd pas op het laatste moment bekend gemaakt. Het optreden bleek plaats te vinden op de Prinsengracht 587. Ooit was dit de Openbare Bibliotheek, maar nu werd er een prachtig, nieuw vijf sterren hotel geopend. Andaz Amsterdam is het eerste Hyatt hotel in Nederland. Het is ingericht door Marcel Wanders. Schitterend en heel apart.
Het Zwanenkoor was een verrassing voor de genodigden op deze opening. Om 17.45 uur moest iedereen aanwezig zijn voor de soundcheck. Na de soundcheck begon het lange wachten in de 4 voor het koor gereserveerde kamers. Het optreden was namelijk pas tegen 22.30 uur. De tijd werd gedood met spelletjes, TV kijken en vooral veel gein maken. Het optreden was kort, maar wel erg leuk. De 500 gasten wisten niet wat hen overkwam. Een bijzondere avond.

 

De Stichtse Hof, 25 november 2012

Het huis waar Het Zwanenkoor deze middag mocht optreden was De Stichtse Hof in Laren. Een prachtig complex met een schitterende tuin aan de rand van het bos. Het is een verpleeghuis met dagverzorging. Er was een heel bijzondere aanleiding. De echtgenoot van mevrouw Marleen Mastenbroek was anderhalf jaar geleden overleden en heel goed verpleegd in De Stichtse Hof. Als dank wilde zij de bewoners een mooie, gezellige middag aanbieden en die middag mocht Het Zwanenkoor verzorgen. Een ontroerende reden om er een fantastisch optreden van te maken. Het was van de gezichten van de mensen af te lezen, dat ze het heerlijk vonden. Velen zongen mee, terwijl anderen zaten te genieten met een lach op het gezicht. Mevrouw Mastenbroek genoot zelf ook volop en kwam na afloop naar de kleedkamer om het koor te bedanken. Het was geweldig.

 

Reinaldahuis – Zondag, 18 november 2012

Vorig jaar was Het Zwanenkoor voor het eerst te gast in het Reinaldahuis in Haarlem. Wat een prachtig complex. Er zijn koopwoningen, huurwoningen, zorgappartementen en verpleegappartementen. In de prachtige agora, een soort plein in het gebouw, trad Het Zwanenkoor dit jaar opnieuw op voor een groot publiek. Heel bijzonder. Ook op de galerijen zaten mensen te luisteren naar het Amsterdamse repertoire. Een flink aantal mensen kende de teksten. Bij sommige liedjes moesten de mensen heel erg lachen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij De ijzeren pan, gezongen door Jan van der Hoeven, waarbij Willem de Groot opkwam als kok met een grote pan, waar hij tijdens het refrein heel hard op sloeg. Maar ook de gevoelige nummers werden door de aanwezigen gewaardeerd. Zo blijkt maar weer, dat Het Zwanenkoor ook buiten de hoofdstad wordt gewaardeerd.

 

Westwijk – Zondag, 11 november 2012

Elk jaar opnieuw verheugt Het Zwanenkoor zich erop om te mogen optreden in Westwijk, een tehuis voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. De ontvangst was hartelijk en de zaal zat helemaal vol. Iedereen keek vol verwachting uit naar een gezellige middag met Het Zwanenkoor. Je kon het van de gezichten aflezen. Het koor maakte er een feestje van. De vaste presentator Nico Meijer was afwezig, maar zijn rol werd prima overgenomen door Joop Leeuwendaal. Er gebeurde van alles in de zaal. De afspraak was, dat de mensen die dat wilden na de pauze tussen het koor mochten staan. Daar werd zeer gretig gebruik van gemaakt. Wat een feest. Iedereen, die daartoe instaat was, deed mee aan de polonaise. In de pauze werden we verwend met lekkere drankjes en hapjes. Na afloop kreeg elk Zwanenkoorlid een zeepje met daarop een zwaan. Wat een leuke attentie. Het was weer een onvergetelijke middag, die mede mogelijk is gemaakt door sponsoring van de stichting EGMANA

 

Carré met Willeke Alberti – Maandag, 5 november 2012

Wat een geweldige avond! Je zult er maar mogen staan. Samen met Willeke Alberti in Carré, het mooiste theater van Nederland. Die eer viel Het Zwanenkoor te beurt in het programma “Een Amsterdamse avond” van Willeke Alberti. Voor een uitverkochte zaal vertelde zij over haar Amsterdamse gevoel en zong zij voor de pauze een aantal prachtige nummers. Dit deel van het programma werd afgesloten met Willeke als Na Druppel met de volledige cast van De Jantjes. Fantastisch. In het deel na de pauze zong Willeke opnieuw mooie nummers en samen met Het Zwanenkoor “De Johnny Jordaanmedley” en “De Max Takmedley”. Daarna bracht Marian van Alphen “Het Oude Huis” ten gehore. Willeke, die in het koor stond, hield het niet droog, net als vele anderen. Het publiek bracht een staande ovatie. Wat was dat mooi. Nadat Willeke “De Jordanees” had gezongen, volgden nog “De Jordanezen” en “Amsterdam ik wil je wel bekennen” van Het Zwanenkoor. Willeke sloot het programma af met drie prachtige nummers. Het publiek was laaiend enthousiast. Prachtig, een avond om nooit te vergeten.

 

 

De Werf – Zondag, 4 november 2012

Zondag, 4 november 2012 trad Het Zwanenkoor op in Woon- en Zorgcentrum De Werf in Amsterdam. Wat een prachtig huis op een unieke plek. Vanuit de recreatiezaal kijk je op het prachtige water van de Kosterverlorenvaart en de Hugo de Grootkade. Er viel iets te vieren. Het huis bestaat 20 jaar. Ter ere daarvan was Het Zwanenkoor uitgenodigd. In de zaal zaten veel mensen uit De Jordaan. Dat was ook duidelijk te merken, want het publiek kende de teksten! Wat een feestje was het. In de pauze werd iedereen getrakteerd op een bubbeltje en een gebakje. Ook de koorleden werden niet vergeten. Het was een heerlijke middag. Aan het einde kwam een dame voor de microfoon melden, dat ze 1000 % had genoten. Fantastisch toch?

 

Abvakabo - Vrijdag, 26 oktober 2012

Elk jaar worden de jubilarissen van de Abvakabo in het zonnetje gezet. Zij krijgen een mooie avond aangeboden in de De Rode Hoed. Mensen die 25 jaar of 40 jaar lid zijn, ontvangen een speldje en een bos bloemen. Deze keer waren er 64 jubilarissen, een niet gering aantal. De zaal was dan ook goed gevuld en net als elk jaar werd de muzikale omlijsting verzorgd door Het Zwanenkoor. Je kunt wel spreken van een traditie, want dit was de 22e keer, dat Het Zwanenkoor haar medewerking mocht verlenen. Het was een heel gezellig publiek, dat al meteen bij het 1e nummer mee zat te zingen. Aan het einde van de avond gingen heel wat beentjes van de vloer. De mensen hadden genoten.

 

Rondvaartboten - Woensdag, 3, 10, 17, 24 en 31 oktober 2012

Wat is er leuker dan een rondvaart door de Amsterdamse grachten met aan boord een deel van Het Zwanenkoor, dat tijdens de vaart de Amsterdamse sfeer laat proeven? Deze rondvaarten kunnen worden georganiseerd door samenwerking van De Stadspas, Holland International en Het Zwanenkoor. De belangstelling is zo groot, dat er drie keer een extra vaart is ingezet. De mensen staan al lang van tevoren te wachten om een goed plaatsje te bemachtigen. De sfeer is elke keer weer geweldig. Op één van de vaarten was Dick Barbé mee, de 3e prijswinnaar van het Ouderensongfestival. Bij de Westertoren zong hij Aan de voet van die mooie Wester. Marian van Alphen, die de 1e prijs had gewonnen, zong Het oude huis. Het was prachtig. Tijdens het lied Daar is de orgelman, gaat Nico Meijer met het mansbakje rond. De opbrengst gaat net als vorig jaar naar KIKA. Mensen dragen KIKA blijkbaar een warm hart toe, want ze zijn zeer vrijgevig. We hopen, dat het volgend jaar opnieuw mogelijk zal zijn dit te organiseren, want het is echt fantastisch om mee te maken.

 

Spaarnwoude - Zaterdag,13 oktober 2012

In de stromende regen arriveerden de leden van Het Zwanenkoor in Spaarnwoude. Een grote opblaaspop verraadde, dat de heer Balsing 50 jaar werd. Het Zwanenkoor mocht het feest opluisteren. In de loods was een podium gemaakt, waar het optreden plaats vond. Het was een gezellige boel. Omdat er hier en daar wegen waren opgebroken, kwam een enkel koorlid te laat. Maar zij sloten zich geruisloos bij de anderen aan. De Zwanenkoorleden keerden na twee keer een half uur uit volle borst te hebben gezongen huiswaarts. Het feest ging nog door tot in de kleine uurtjes.

 

Wormer, Zondag, 14 oktober 2012

In de Maria Magdalena kerk in Wormer worden regelmatig concerten georganiseerd. Vandaag was het de beurt aan Het Zwanenkoor. De kerk was afgeladen vol. Al bij het eerste nummer zat de sfeer er in. Wat een leuk publiek. Staan, klappen, meezingen en aan het eind van de voorstelling liep de halve zaal mee in de polonaise. Het was een “thuiswedstrijd” voor koorlid Piet Uijtendaal, die dan ook een aantal solo’s voor zijn rekening mocht nemen, waaronder het prachtige Liefde en samen met Willem de Groot het duet uit de Parelvissers. Natuurlijk zong ook Marian van Alphen het lied, waarmee ze het Ouderensongfestival had gewonnen. Prachtig klonk Het Oude Huis! Wat hebben we toch een goede zangers in ons midden. Het was een geweldige middag en het publiek genoot met volle teugen.

 

Johnny Jordaan Medley

 

De Dievenwagen

 

Vrouwen uit de Jordaan

 

Finale Ouderensongfestival – Vrijdag, 12 oktober 2012

Vrijdagavond 12 oktober 2012 vond in Koninklijk Theater Carré de finale plaats van het Ouderensongfestival. Marianne van Alphen bracht een schitterde vertolking van "Het oude huis" ten gehore, kippenvel!!!! Zij won de eerste prijs van de Vakjury Ouderensongfestival. Het is toch geweldig dat Het Zwanenkoor de winnares in haar midden heeft. De vakjury met o.a. Joke de Kruijff, Eric van der Burg, Henk Kreukniet en Hans van den Boom verkoos Marian van Alphen tot de winnares van deze heerlijke avond in Carré. De publieksprijs werd gewonnen Greetje van der Veer, die "Mon Dieu" vertolkte en de Internetprijs werd gewonnen door Klaas Landman die "Let me try again" zong.

 

Ik gun je heus je borreltje wel

 

Mannen van Plezier

 

Dag Huis

 

Buitenhof Amstelveen, Zondag 30 september 2012

 

Den Haag, Woensdag 19 september 2012

Woensdag, 19 september was voor de koorleden een verrassings optreden. Tot in de bus wisten de koorleden niet waar zij zouden optreden. De opdrachtgever van dit optreden had uitdrukkelijk verzocht , dit pas op het allerlaatste bekend te maken. In de bus hoorden de koorleden dat we zouden optreden in het oude tweede kamer gebouw, waar een afscheidsreceptie voor de scheidende Gerdi Verbeet werd gehouden. Gerdi Verbeet is Amsterdamse en een groot liefhebster van het Amsterdamse lied. Dat Het Zwanenkoor tijdens de receptie een muzikaal intermezzo mocht brengen was voor haar en voor het koor een grote verrassing. Het koor mocht plaatsnemen op een klein balkon waar alle genodigden ons vanuit de zaal goed konden zien. Het koor zong twee bekende medleys van Johnny Jordaan. De vrolijkheid die hierdoor ontstond, bracht teweeg dat de heer Pieter van Vollenhoven de aanzet gaf tot een polonaise. Een grote verrassing voor de genodigden, want in de tweede kamer wordt bij gelegenheden meestal alleen klassiek muziek gespeeld en zeker geen polonaise gelopen. Door de aanwezige pers werd natuurlijk gelijk gefotografeerd en getwitterd over de uitbundige stemming in de zaal. Na het optreden mochten de koorleden een drankje komen drinken en werd er een pakketje van onze Cd’s aan mevrouw Verbeet aangeboden, wat ze met plezier aangenomen heeft. Alle koorleden werden door haar persoonlijk met een handdruk bedankt.
Als gewone burger vertoef je niet zomaar in de tweede kamer vertrekken en zie je niet vaak zoveel hoogwaardigheidsbekleders tegelijk bij elkaar. Een prachtige, gedenkwaardige middag, waar de aanwezig koorleden met plezier aan zullen terugdenken.


Onze Zwanenkoorfotograaf was niet aanwezig, maar we verwachten van de aanwezige fotograaf foto’s te ontvangen.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/349910/Afscheid-Verbeet-VVD-en-PvdA-in-politieke-polonaise.htm
(Kopiëren en in browserbalk plakken.)

 

 

Amsterdam, Amsterdam

 

Draaiorgelfestival – Zaterdag, 8 september 2012

Zaterdag 8 september stond Het Zwanenkoor om 11 uur klaar op een zonovergoten Dam, omringd door vele draaiorgels. De familie Perlee had de dag daarvoor net de laatste hand gelegd aan de restauratie van draaiorgel PIPO, dat jarenlang niet meer op straat te zien is geweest. Burgemeester van der Laan opende het festival. Hij vertelde over zijn bezoek aan onze voorstelling in de Rode Hoed. Hij had dit jaar zijn dochter van acht meegenomen en sindsdien is haar lievelingsnummer: Ik gun je heus je borreltje wel.
Het Zwanenkoor zong twee keer twintig minuten. Toos zong Amsterdam Huilt en het was doodstil op de Dam. Alleen aan het eind hoorde je héél zachtjes meezingen: Mazzel en brooche voor de hele misjpooche..................
In onze pauze zongen de koorleden natuurlijk ook uit volle borst mee met Dries Roelvink.
Op naar de tiende versie van het Draaiorgelfestival in 2013!

 

Het Zwanenkoor bij Feestje voor Kika –Zaterdag, 1 september 2012

Op zaterdag 1 september werd een benefit manifestatie georganiseerd voor KIKA, het kinderkankerfonds. De locatie kon niet mooier! Op de Westermarkt, aan de voet van de Westertoren. De weergoden waren ons gunstig gezind. Het festijn begon om 14.00 uur en duurde tot 22.00 uur. ’s Middags was er een talentenjacht voor kinderen tot 14 jaar, De Stem van Amsterdam. Verder werkten vele artiesten hier belangeloos aan mee, zoals Petra Berger, Loïs Lane, Meike van der Veer, Kees Taal en natuurlijk Het Zwanenkoor. Tijdens het nummer “Daar is de orgelman” werd met het mansbakje nog ruim € 100,00 opgehaald en ook dat ging uiteraard naar Kika. De opbrengst van de verkoop van eten en drinken was eveneens bestemd voor Kika. Het Zwanenkoor trad twee keer op en mocht ook samen met alle andere artiesten de avond afsluiten met het prachtige lied Oh mooie Westertoren. Een geslaagde middag en avond, een heerlijke relaxte sfeer en geweldige muziek.

 

De opening van de Utrechtsestraat – Maandag, 30 juli 2012

Op maandag 30 juli 2012 wordt de Utrechtsestraat feestelijk geopend. De tram heeft er drie jaar niet gereden. De straat heeft een facelift gehad en ligt er nu heel mooi bij. Absoluut reden voor een feestje. Even na 10.00 uur rijdt de tram met genodigden en stadsbestuurders door een groot doek de brug bij de Prinsengracht op. Het doek wordt vastgehouden door twee prachtige steltlopers. Het Zwanenkoor zingt het door Thomas Hessels speciaal gecomponeerde lied “Trammetje vier”. Na wat toespraken o.a. door de voorzitter van de winkeliersvereniging en wethouder Eric van der Burg krijgt straatmanager Nel de Jager een prachtig boeket. Tot slot zingt het Zwanenkoor nog enkele Amsterdamse medleys. De winkeliers van de Utrechtse straat kunnen weer trots zijn hun straat.

 

Het Nova College, Zondag 3 juni 2012

De zomer laat het een beetje afweten deze middag. Echt weer om lekker binnen te zitten en te genieten van de Amsterdamse liedjes van Het Zwanenkoor. Een groot aantal ouderen van wijk 1 in Slotermeer was dan ook naar Het Nova College gekomen om hiervan te genieten. Met subsidie van het stadsdeel en de inzet van veel vrijwilligers werd het een mooie middag. Voor de inwendige mens werd goed gezorgd en de mensen genoten van het enthousiasme van het koor en de herkenbare melodieën, die ze bijna allemaal konden meezingen. Voor het koor was dit het laatste optreden voor de zomervakantie. Een beetje weemoed dus. Maar na de zomer gaan we weer volop repeteren en optreden. Dit optreden was een prachtige afsluiting van een mooi seizoen. Met dank aan allen, die hier aan hebben meegewerkt: bestuur, koorleden, muzikaal leidster, muzikanten, kledingcommissie en vrijwilligers.

 

Mercatorplein - Zaterdag, 26 mei 2012

Wat waren de weergoden de organisatoren van Zwaan en Festival op het Mercatorplein goed gezind! Het kon niet beter. Het publiek was dan ook in groten getale aanwezig om het zeer gevarieerde programma te bekijken. Multicultureel, van alles wat. Het werd officieel geopend door Martien Kuitenbrouwer, voorzitter van het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Er waren activiteiten voor kinderen, prachtige Zuid-Amerikaanse dansen uitgevoerd door schitterend uitgedoste heren en dames, buikdanseressen, Zumba dansen en natuurlijk drie keer een optreden van Het Zwanenkoor. Op het plein in de zon, op de terrassen en in de tenten werd volop meegezongen en meegeklapt. Met een drankje en een hapje zat de sfeer er al heel snel in. Het was een zeer geslaagd festival, waar men met veel plezier aan kan terg denken.

 

Gerhardhuis - Zondag, 20 mei 2012

Deze zondag trad Het Zwanenkoor op in Het Gerhardhuis in Slotermeer. Dit optreden was bijzonder, omdat Het Gerhardhuis gaat verdwijnen. De mensen die er wonen, worden ondergebracht in andere woonzorgcentra in de stad. Het Gerhardhuis wordt een studentenhotel. Dit huis voor ouderen aanpassen aan de eisen van deze tijd is veel te duur. Dat betekent, dat de bewoners moeten verhuizen. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk voor hen.
Het was dus de laatste keer, dat het koor hier de mensen een mooie middag kon bezorgen. De sfeer was er niet minder om. De mensen waren erg enthousiast en de meeste aanwezigen zongen bijna alle liedjes mee. Het werd een erg gezellige middag.

 

Koninginnedag - maandag, 30 april 2012

Traditiegetrouw staat Het Zwanenkoor op Koninginnedag in de 1e Leliedwarsstraat voor het huis van mevrouw Oordijk, die de koorleden altijd zeer gastvrij ontvangt. Er wordt in wisselende samenstelling uit volle borst gezongen. Hoewel het in de stad dit jaar iets rustiger was, leek het bij Het Zwanenkoor aan de voet van de Westertoren drukker dan ooit! Wat een gezelligheid. Hoogtepunt waren 4 mensen uit Italië, die speciaal voor Het Zwanenkoor waren gekomen. Toen de Italiaanse medley werd gezongen, dansten zij het hele nummer en genoot iedereen van hen. Op youtube is hiervan een filmpje te zien. Kijk maar eens bij Zwanenkoor op Koninginnedag 2012 met de Italianen! Maar de hele middag was geweldig. Wat een sfeer. Natuurlijk werkte het weer ook mee. Met een pilsje in de hand in het zonnetje luisteren naar Het Zwanenkoor. Het kan niet beter.

 

 

Zomipo - zondag, 22 april 2012

Zomipo betekent Zondagmiddagpodium. Elke 14 dagen wordt er een sociaal-culturele activiteit voor ouderen georganiseerd. Hiervoor zetten zich vele vrijwilligers in. Gemiddeld worden deze bijeenkomsten door zo'n 50 tot 60 mensen bezocht. Zomipo Velsen bestaat 15 jaar en dat werd feestelijk gevierd. Toen iedereen een plaatsje had gevonden, werden alle vrijwilligers in de bloemetjes gezet door de wethouder. Daarna begon het feestelijke programma met Het Zwanenkoor. Nico Meijer, die de nummers aan elkaar praatte, had regelmatig de lachers op zijn hand. Dat zorgde voor een heerlijke, vrolijke sfeer. Er werd door de aanwezigen uit volle borst meegezongen. Aan het eind van de middag kregen alle koorleden een prachtige roos en een uitbundig applaus. Het was een geslaagde middag.

 

De Werf - zondag, 15 april 2012

De Werf in tuindorp Oostzaan is een groep kleine woonlocaties voor mensen, die veel begeleiding nodig hebben. De meeste mensen hebben een verstandelijke beperking en soms een meervoudige beperking. Het is altijd weer een feest voor Het Zwanenkoor om op te mogen treden voor deze mensen. Wat genieten ze van een middag echte Amsterdamse liedjes. Ze dansen, zingen mee, klappen, bewegen, kortom je ziet dat ze het heel erg naar hun zin hebben. Vooral de vrolijke nummers gaan er in als koek. Eigenlijk willen ze al vanaf het begin bij het koor op het podium staan. Na de pauze aan het eind van het programma mag dan ook iedereen die dat wil op het podium tussen de koorleden komen staan. Geweldig vinden ze dat.
Gelukkig dat er sponsors zijn, die dit soort optredens mogelijk maken. Het was een fantastische middag. Hopelijk volgend jaar weer.

 

De Rode Hoed – zondagmiddag, 12 februari 2012

Zondagmiddag 12 februari heeft de 21e Première plaats gevonden van Het Zwanenkoor in De Rode Hoed. Het Zwanenkoor zingt al ruim 22 jaar het Amsterdamse lied. Bij binnenkomst is het al feest in de foyer, want een orgel van Perlée brengt de bezoekers in de stemming. De muzikaal leider Greetje de Oude heeft voor de komende voorstellingen in februari en maart 2012 weer een afwisselend en gevarieerd programma samengesteld wat door de gasten enthousiast wordt ontvangen. Naast de typisch Amsterdamse inhakers is er ook een selectie gemaakt uit de grote verzameling liedjes die ons land rijk is. In het programma zijn meerdere nummers opgenomen van Willy en Willeke Alberti en wordt ook Ria Alberti herdacht die – als ware fan – meermalen per jaar de optredens bezocht. Het koor moest haar dit jaar voor het eerst missen. Verder wordt een ode gebracht aan Johnny en Rijk met hun lied ‘De oude sopraan’. Ook zijn diverse nummers van Zwarte Riek – een levende legende – te horen, waarbij je bij ‘Amsterdam huilt’ een speld kon horen vallen in de zaal, kippenvel!
Het afgelopen seizoen werd tijdens ‘Daar is de orgelman’ met het mansbakje geschud. De opbrengst werd tijdens deze première overhandigd aan een ambassadeur van KiKa (Kinderen Kankervrij). Het bedrag is voor het grootste gedeelte opgehaald tijdens de voorstellingen op de rondvaartboten in oktober 2011. Deze middagen verzorgt Het Zwanenkoor in samenwerking met Holland International en de Stadspas. Ode aan deze gulle gevers!
Sinds 1990 worden alle ruim 110 voorstellingen in De Rode Hoed traditiegetrouw, gepresenteerd door een bekende Nederlander/Amsterdammer, ook dit jaar is Het Zwanenkoor er weer in geslaagd bekende namen te strikken waarbij dit voor het publiek telkens weer een verrassing is. De 112e voorstelling vanmiddag werd gepresenteerd door De Levende Jukebox. Normaliter zijn alle ogen tijdens een optreden op de beide dames zelf gericht. Maar zij vonden het een eer om aan te kondigen en de schijnwerpers op het koor te laten richten. Fantastisch en met humor gepresenteerd!

 

Liefde

 

 

De Rode Hoed – vrijdagavond, 17 februari 2012

Lang voordat de zaal openging, stonden er al heel veel mensen te wachten om een goed plekje te bemachtigen. Het orgel van Perlée speelde heerlijke Amsterdamse muziek, waardoor het wachtende publiek meteen in de stemming werd gebracht. Deze avond was de presentatie in handen van Chiel Montagne, die het publiek toevertrouwde, dat hij Het Zwanenkoor voor het eerst hoorde. Hij bleek zeer aangenaam verrast! Chiel Montagne, begonnen als diskjockey bij Radio Veronica, is vooral bekend van het programma Op volle toeren. Vanavond presenteerde hij dus het programma van Het Zwanenkoor. Bij de aankondiging van mooie luisterliedjes als De dievenwagen, Amsterdam huilt en De oude woning klonk vanuit de zaal “Ooooh”. Na de pauze bracht muzikaal leider Greetje de Oude de zaal meteen op stoom met prachtige zigeunermuziek. Een fantastische tweede helft volgde met aan het eind van de avond natuurlijk de polonaise. Kortom een geweldige avond.

 

O Zwarte Zigeuner

 

De Rode Hoed – zondagmiddag, 19 februari 2012

Ook voor vanmiddag had Ineke Snels, weer een fantastische presentator weten te vinden. Met veel humor introduceerde hij de nummers van het koor en de solisten. Gijs Staverman is zijn radiocarrière begonnen bij Veronica. Tegenwoordig is hij te horen bij Q-Music, presenteert hij regelmatig RTL Boulevard, maar hij heeft ook een eigen productiebedrijf. Toen hij aan het eind van het programma het gouden Westertorenspeldje kreeg, beloofde hij dit de volgende dag te zullen dragen bij RTL Boulevard. Vanmiddag was ook Erik Brey aanwezig, die het koor altijd helpt bij de choreografie. Naast veel vrolijke nummers waren er ook ingetogen momenten. Bij de gevoelige nummers hielden verschillende mensen in het publiek de ogen niet droog. En ….. Marian van Alphen (Oh mooie Westertoren) heeft er een fan bij. Gijs Staverman! Het was weer een heerlijke middag. Dat geeft een mens energie.

 

De Oude Sopraan

 

De Rode Hoed – zondagmiddag, 4 maart 2012

De vierde voorstelling van dit jaar met deze keer wel een heel bijzondere presentator! Erik Breij. Bijzonder omdat hij al een aantal jaren de choreografie doet van de voorstellingen van Het Zwanenkoor in de Rode Hoed, maar ook omdat hij zich fantastisch had uitgedost deze middag. Erik Breij is bekend van de cabaretgroep Purper en van diverse musicals en soloprogramma’s. Het kostuum dat hij aan had, heeft hij gedragen in de musical Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen? Het zag er prachtig uit. Erik kent het koor goed. Hij heeft er zelf ook een korte periode deel van uit gemaakt. Met leuke anekdotes wist hij de zaal op zijn hand te krijgen. Daarnaast deelde hij zeer gul allerlei pluimen uit aan het koor, de solisten en de muzikanten. Misschien kwam het mede daardoor, maar het was opnieuw een prachtige show waar de sterren van de hemel werden gezongen. Bij de “kippenvel nummers” kon je een speld horen vallen. Daarnaast veel vrolijkheid. Het was weer een middag genieten.

 

 

De Rode Hoed – vrijdagavond, 9 maart 2012

Meteen bij het eerste nummer was het al te voelen. Dit is een zaal met heel leuk publiek. Wat een enthousiasme. Deze avond was de presentatie in handen van Johnny de Mol. Hij vertelde, dat hij het heel spannend vond, omdat zijn moeder Willeke Alberti ook aanwezig was en op de voorste rij zat. Johnny de Mol heeft al heel wat rollen in films en televisieseries op zijn naam staan. Maar ook als presenator is hij bekend, bijvoorbeeld van het programma “Waar is De Mol”. In dit programma (2008) ging hij met verschillende bekende Nederlanders op vakantie. In 2009 werd hij genomineerd voor de Zilveren Televizier-ster voor beste tv-man van het jaar. Vanavond dus bij Het Zwanenkoor. Hij deed het erg leuk en vooral na de pauze kwam hij helemaal los. Hij betrok regelmatig zijn moeder bij de presentatie, wat soms tot hilarische momenten leidde. Oma Ria Alberti werd gememoreerd als trouwe fan van Het Zwanenkoor. Aan de vele reacties in het gastenboek is af te lezen, dat dit een zeer geslaagde voorstelling was.

 

 

De Rode Hoed – zondagmiddag, 11 maart 2012

Zondagmiddag, de zesde voorstelling en opnieuw een feest. Het Zwanenkoor was van plan ook hier weer een geweldige middag van te maken. En het publiek? Dat had er ook duidelijk zin in. Doodstil waar het mooie luisterliedjes betrof en zeer enthousiast bij de vrolijke nummers. Een daverend lachsalvo bij De Rosse Buurt gezongen door Nico Meijer en Joop van de Made. Het is ook absoluut een komische act. Robbert Besselaar was de presentator vanmiddag. Hij deed het geweldig. Hij had geen kaartjes nodig om de nummers aan te kondigen! Robbert Besselaar is een bijzonder goede zanger. Hij zong en speelde in de Efteling Sprookjesshow, Les Miserables, Oliver!, Chicago, Elisabeth en Titanic. Een indrukwekkende lijst. Dit seizoen is hij ook te beluisteren als 1 van de 3 (Nederlandse) tenoren. Daarnaast doet hij veel presentatie werk. Hij presenteert bijvoorbeeld Het Ouderen Songfestival. Op maandagavond is hij samen met Danny Nooy te zien en te horen in Het Paleis van de Weemoed. Het lukte hem vanmiddag uitstekend alle nummers op humoristische wijze bij het publiek te introduceren. Een topmiddag!

 

De Rode Hoed – zondagmiddag, 18 maart 2012

Met een beetje weemoed, maar ook met een goed gevoel begon Het Zwanenkoor aan de laatste van zeven voorstellingen. De afgelopen zes voorstellingen waren prachtig. De laatste moest natuurlijk helemaal top zijn. Aan de presentator zou het niet liggen. Wat een geweldige vakman! Jacques Klöters maakte er een vrolijke show van. De zaal moest af en toe onbedaarlijk lachen om de anekdotes, waarmee de nummers werden aangekondigd. Jacques Klöters is een Nederlandse cabaretier, publicist en programmamaker. Hij was één van de oprichters van de cabaretgroep Don Quishocking. Hij is ook samensteller en presentator van het bekende televisieprogramma Andermans Veren. Hij presenteert op radio5 het programma De Sandwich. Het Zwanenkoor was er trots op, dat hij vanmiddag wilde presenteren.
Deze laatste voorstelling was ook burgemeester Eberhard van der Laan aanwezig. Hij zat duidelijk te genieten op de voorste rij, naast ons koorlid Alie van Boxem en de oprichters van Het Zwanenkoor Bert Koster en Hans Mensink. De burgemeester wilde eigenlijk tot de pauze blijven, maar hij vond het zo gezellig, dat hij besloot de hele voorstelling bij te wonen. Zijn dochtertje Lieve en haar vriendinnetje Rosa waren er ook bij. Ze liepen voorop bij de polonaise en stonden bij het laatste nummer tussen de koorleden. Het was een geweldige afsluiting van een heerlijke reeks voorstellingen. Op naar 2013! We hebben er nu al zin in.

 

 

De band van Het Zwanenkoor

Welk koor kan zonder goede leiding en begeleiding? Het Zwanenkoor kan trots zijn op de muzikale begeleiding. Alle drie topmuzikanten. De muzikale leiding is in handen van Greetje de Oude. Het is niet eenvoudig de scepter te zwaaien over een koor met ruim 50 leden en alles in goede banen te leiden. Het is elk jaar weer een uitdaging om een mooi programma neer te zetten, waar iedereen met volle teugen van kan genieten. Daarnaast speelt zij prachtig accordeon. Zij wordt bijgestaan door de Maurizio Mantile op keyboard, die altijd zichtbaar plezier heeft in het begeleiden van het koor. Wouter Popma is naast een heel goede drummer ook een vrolijke noot, altijd in voor een grap, maar ook een serieus muzikant. Kortom Het Zwanenkoor is blij met de muzikale begeleiding en samen gaan we er weer een reeks prachtige voorstellingen van maken.

 

 

 

De Klinker - zondag, 5 februari 2012

Elk jaar houdt Het Zwanenkoor de generale repetitie voor De Rode Hoed in een zorgcentrum. Dit jaar was dat in De Klinker in de Borgerstraat. De zaal was bomvol. Spannend! Hoe wordt het nieuwe programma ontvangen? Vinden de mensen het leuk? Gaat alles goed? Al snel werd duidelijk, dat het publiek enthousiast was. Vrolijke nummers werden afgewisseld door mooie gevoelige nummers. Een gevarieerd programma. De mensen in De Klinker genoten met volle teugen. Hetty Welschen, wethouder van stadsdeel West, was ook aanwezig en genoot in meerdere opzichten. Het ging allemaal goed met hier en daar nog een klein schoonheidsfoutje, maar ja daar is het dan ook de generale voor. Het belooft weer een aantal geweldige voorstellingen te worden. Zondag 12 februari is het allereerste optreden in De Rode Hoed. Iedereen heeft er ontzettend veel zin in en de mensen in De Klinker hebben een fantastische middag gehad.

 

De Gooyer – Zondag, 22 januari 2012

Een optreden in Woonzorgcentrum De Gooyer in de Von Zesenstraat hoek Dapperstraat. Een gezellige, levendige buurt met 6 dagen in de week de markt om de hoek. Het was druilerig weer, dus de mensen hadden zin in een vrolijke Amsterdamse middag.
Onze trouwste fan en donateur, de heer Moelee, die dit jaar zijn 90ste verjaardag viert, kwam voor de voorstelling de mensen nog even toespreken. Hij vertelde hoe na het Zwanenkoor aan zijn hart ligt en als ze thuis nog wilden nagenieten van de muziek, dat ze dan vooral een van de Cd’s moesten aanschaffen. Veel van de aanwezigen in de zaal zongen de bekende Amsterdamse liedjes mee en er werd duidelijk van de bekende liedjes genoten. Bij het zingen van “Amsterdam huilt” werd hier en daar een traantje weggepinkt. Een heerlijke middag met muziek die de harten, op deze sombere dag, weer even heeft verwarmd.

 

Eben Haëzer – Zondag, 15 januari 2012

Het eerste optreden van Het Zwanenkoor in 2012 vond plaats in woon- en zorginstelling Eben Haëzer in Amsterdam Zuid-Oost. Het is een groot complex met aanleunwoningen en appartementen. De zaal was tot de nok toe gevuld. Er kon echt niemand meer bij. Het koor trad 2x 45 minuten op met een gevarieerd programma. De aanwezigen zongen veel liedjes mee en hadden het duidelijk erg naar hun zin. Wat is het heerlijk om te zien, dat zoveel mensen genieten en een fijne middag beleven. Dat geeft het koor ook veel voldoening, want daar doen we het toch voor. Hopelijk kunnen we ook in 2012 weer veel mensen blij maken met ons enthousiasme en ons mooie Amsterdamse repertoire.