Zaterdag, 10 december 2016 – Hart van Holland Nijkerk

Na een reis met hindernissen kwamen we gelukkig nog op tijd aan in Hart van Holland in Nijkerk. Daar zou een bijzonder feest plaats vinden. FNV KIEM bestaat 150 jaar, maar houdt tegelijkertijd op te bestaan. Een deel gaat verder in de Kunstenbond en een ander deel gaat naar FNV Media & Cultuur. Er waren 1400 mensen op dit evenement afgekomen.
Alles zag er schitterend uit.
Het Zwanenkoor mocht de gasten bij binnenkomst toezingen, hetgeen zeer gewaardeerd werd. Aan het eind van de middag traden wij op in de grote theaterzaal. Wat een heerlijke happening werd dat. Een geweldige afsluiting van de dag.
Er werd ook ontzettend goed voor ons gezorgd. Wat een heerlijkheden werden ons voorgeschoteld. De terugreis verliep gelukkig voorspoediger.
Het was een super mooie dag.

 

Vrijdag, 9 december 2016 – De Dam

Een prachtig verlichte Dam met de Bijenkorf en Krasnapolsky als aandachtstrekkers. Op de Dam een enorme kerstboom, waarvan de lichtjes nog ontstoken moesten worden. Dat gebeurde om 21.00 uur door Boudewijn Oranje. Daaraan voorafgaand mocht Het Zwanenkoor de sfeer erin brengen, wat goed lukte. Er waren heel wat mensen en velen zongen mee met Jingle Bells, Kerstfeest in de Jordaan en Stille Nacht, maar ook met de andere liedjes.
Om 21.00 uur moesten de lichtjes in de boom aangaan door een druk op de knop. De aanwezige kinderen mochten op het podium klimmen om mee te helpen. Helaas drukte één van de kinderen te vroeg op de knop, waardoor de timing van Boudewijn Oranje de mist in ging. Het leverde wel een grappig moment op. En de boom? Die staat er geweldig bij!

 

Vrijdag, 25 november 2016 – Noorwijkerhout

Verzamelen in het Amstel Business Park, dan met het hele koor de bus in en op naar Noorwijkerhout. Daar gaan we optreden voor de personeelsvereniging van Alliander.
Na een gezellige busreis arriveren we in een prachtig hotel. Het feest wordt daar gehouden in één van de zalen, die heel gezellig is aangekleed.
We zingen de sterren van de hemel en zien, dat de mensen het erg leuk vinden. In de pauze wordt er zeer goed voor de inwendige mens gezorgd. Ook de koorleden mogen meegenieten van het heerlijke buffet. Na de pauze treden we opnieuw 45 minuten op. Als we het laatste lied hebben gezongen, zijn de mensen uitermate enthousiast en krijgen we zelfs een staande ovatie.
Na een zeer geslaagde avond aanvaarden we de terugreis.

 

Zondag, 6 november 2016 – Westwijk

Wat is het toch elk jaar een ongelooflijk feest om hier te mogen optreden. Westwijk, Ons Tweede Thuis in Amstelveen. Als alle mensen hun plaats hebben ingenomen, begint het feest. Meebewegen, meezingen, klappen, dirigeren, op een mondharmonica meespelen, alles mag. En dat wordt ook de hele voorstelling gedaan.
Na de pauze mogen ze tussen de koorleden staan. Wat een vreugde op de gezichten. Natuurlijk ontbreekt de polonaise niet. Ook mensen in rolstoelen doen mee. Het is voor Het Zwanenkoor echt één van hoogtepunten in het jaar. Sommige leden staan met tranen in de ogen te zingen.
Zoals al vele jaren werd dit optreden ook dit jaar weer mogelijk gemaakt door de Stichting Egmana. Ontzettend fijn, dat dit kan. Eén van de bestuurders van de Stichting was ook aanwezig en kon met eigen ogen zien voor hoeveel vreugde en blijdschap zijn stichting had gezorgd.

 

Zondag, 30 oktober – De Buitenhof

De Buitenhof, een prachtig zorgcentrum in Buitenveldert tegenover het Amstelpark. Een mooie zaal met een echt podium. Alle stoelen waren bezet, toen Het Zwanenkoor zingend haar opwachting maakte. Elk jaar treden we hier op en de mensen verheugen zich hier al lang van tevoren op.
Het koor bracht een mooi programma met afwisselend heel vrolijke nummers en prachtige ballades. De mensen genoten en er werd zelfs menig traantje weg gepinkt. Onze presentator, Jan Wisman, breide het geheel op luchtige wijze aan elkaar.
Het werd een fijne middag, waar een ieder met plezier op kan terug kijken.

 

Vrijdag, 21 oktober – Rode Hoed FNV

Opnieuw een avond georganiseerd door de FNV om hun trouwe leden te eren. De groep was wat kleiner, dan de eerste keer, maar daardoor was de zaal extra gezellig ingedeeld. De stoelen stonden rond tafeltjes met een rood kleed er op, wat er heel feestelijk uit zag. Het enthousiasme van de mensen was ook deze keer groot. Het was duidelijk, dat ze genoten van het optreden van Het Zwanenkoor. Dit keer presenteerde Piet Uijtendaal het programma, omdat onze vaste presentator Jan Wisman verhinderd was.
Bijzonder was, dat onze muzikaal leider André Vrolijk, deze dag jarig was. Natuurlijk kreeg hij een prachtig boeket en werd hij luidkeels toegezongen door het koor en de mensen in de zaal. Na afloop was er nog tijd voor een hapje en een drankje. Het was een heel gezellige avond.

 

 

Vrijdag, 7 oktober – Rode Hoed FNV

Elk jaar eert de FNV haar trouwe leden. Een feestelijke avond in de Rode Hoed met een hapje en een drankje. Een volle zaal met jubilarissen. Sommigen waren al lang voor aanvang aanwezig. Het is inmiddels traditie, dat Het Zwanenkoor deze avond luister bijzet. Tussen de toespraken, het uitdelen van de speldjes en natuurlijk de bijbehorende bloemen zingt Het Zwanenkoor voor de aanwezigen drie keer de sterren van de hemel.
De sfeer zit er meteen in en menigeen kan het niet laten om lekker mee te zingen en te klappen. Na afloop werd nog nagepraat en er bleken mensen te zijn, die ons koor helemaal niet kenden. Zij waren heel enthousiast en zeker van plan naar een van onze optredens in maart te komen. Al met al een heel geslaagde avond.

 

Zondag, 2 oktober – Het Erasmushuis

Een regenachtige zondagmiddag, maar binnen was het erg gezellig. Het Zwanenkoor ging optreden in het Erasmushuis in Zaandam, waar ook de vader van één van onze leden woont. De bewoners zaten al te wachten op wat zou gaan komen. Het was een heel volle zaal.
De liedjes waren duidelijk bekend, want er werd flink mee gezongen. Wie niet zong, klapte vrolijk mee. Sommigen waagden zelfs een dansje. Je zag de mensen genieten.
In de pauze werden heerlijke hapjes geserveerd.
Dit optreden was voor een deel gesponsord door onze Stamppot club.
Het is heerlijk om mensen zo te kunnen laten genieten.

 

Zaterdag, 10 september 2016 – Het Draaiorgelfestival

Een jaarlijks terugkerend prachtig festijn Het Draaiorgelfestival. Meer dan twintig draaiorgels stonden opgesteld op De Dam op deze zonovergoten dag. De Dam stroomde rond het middaguur vol met mensen, terwijl draaiorgels uit het hele land zich lieten horen. De prachtig uitgedoste Historical Dolls gingen met tal van bezoekers op de foto. Om 13.00 uur was het tijd voor het traditionele optreden van Het Zwanenkoor. Onder begeleiding van André Vrolijk zongen zij weer de sterren van de Hemel. Het publiek was heel enthousiast.
Om 13.35 uur trad Robert Leroy op. Het Zwanenkoor sloot het optreden af en zelfs op De Dam kon men het niet nalaten de polonaise te lopen. Een mooie middag met een mooi doel: De draaiorgels mogen niet uit het straatbeeld verdwijnen!!

 

 

Dinsdag, 28 juni 2016 Horecawerf

De Haringvangst was op tijd dit jaar. Volgens kenners was hij heerlijk en bijzonder vet. Wat is er mooier op een haringparty voor horecamensen. Er was grote belangstelling en gelukkig bleef het weer droog zodat de mensen zich ook buiten konden ophouden. Heerlijke hapjes en drankjes werden er door mooi geklede meisjes en jongens rondgedeeld. En natuurlijk werd er volop van de heerlijke haring genoten. Het Zwanenkoor mocht het feest opluisteren, er was veel belangstelling en er werd ook veel meegezongen. Een van de koorleden van wie de gezondheid de laatste periode te wensen over liet was ook bij ons optreden aanwezig en genoot volop. Er was verder een zanger, een trompet speler en een duo zingende muzikanten om het feest muzikaal aan elkaar te rijgen. Een heerlijke bijeenkomst.

 

Zaterdag, 25 juni 2016 Nijkerk

Zaterdag luiden Het Zwanenkoor in Nijkerk een groot feest voor een vijfenzeventig jarige meneer in.
In gezelschap van familie –vrienden en bekenden van de jarige mocht Het Zwanenkoor een aantal van de bekende liedjes zingen. Het plensde dat het een aard had, maar dat mocht de pret niet drukken, want gelukkig stonden er op de binnenplaats van de “Dolle Joncker” grote party tenten opgesteld zodat iedereen droog naar Het Zwanenkoor kon luisteren.
Een van de liedjes was een speciaal voor de jarige geschreven tekst op de klanken van “Amsterdamse grachten” en werd gezongen door een van de aanwezigen met het koor als ondersteuning. De tekst hadden de koorleden al eerder ontvangen, zodat zij dat samen met de muzikale leiding op de repetitie al konden oefenen. Het lied klonk als een klok en werd door de jarig met ontroering ontvangen. De jarige die ook een regelmatige bezoeker van de Rode Hoed is kon veel van de liedjes meezingen en genoot er samen met zijn vrouw zichtbaar van. De stemming zat er goed in en voor de aanwezigen was het een mooie start van een heerlijke avond.

 

Zaterdag, 25 juni 2016 – Nijkerk Hr. Pieter Bouw 75 jaar

De heer Pieter Bouw, voormalig directievoorzitter van KLM, vierde zijn verjaardag met familie, vrienden en Het Zwanenkoor. Dat Het Zwanenkoor zijn feestje kwam opluisteren was een plezierige verrassing voor hem. De heer Bouw, die tijdens zijn studietijd in Amsterdam heeft gewoond, weet nog steeds het Amsterdamse lied te waarderen en bezoekt zo nu en dan nog de optredens van Het Zwanenkoor in de Rode Hoed. Dus was de keuze van zijn zoons voor een verjaardagscadeau snel gemaakt.
Met de heer Bouw maakten wij een muzikale reis langs mooie herinneringen door onze hoofdstad. Op onze vraag of hij zich de eerste zoen van zijn vrouw kon herinneren, moesten beiden lang nadenken. Na ons liedje ‘Ouwe weet je nog van toen….’ kwam dat vertederende moment weer boven. Samen met zijn gezin en vrienden hebben we hierna nog veel vrolijke liedjes gezongen. In die vrolijke sfeer hebben we vol vertrouwen afscheid genomen, wetende dat het gezelschap nu ook een Jordaans feesie kan bouwen.

 

Zondag, 22 mei 2016 – De Werf

Dankzij een sponsor kan Het Zwanenkoor elk jaar optreden bij De Werf in Amsterdam Noord. De Werf is een kleine woonwijk in Amsterdam Noord voor mensen met een verstandelijke beperking. De huizen staan in verschillende straten bij elkaar. In elk huis wonen 4 tot 8 bewoners, elke woning heeft een tuin. De meeste mensen, die wonen bij De Werf, hebben gespecialiseerde begeleiding nodig.
Als we aankomen, zitten er al veel mensen te wachten. Het is voor hen een feestje, waar ze zich enorm op verheugen. Ze zingen mee, klappen, lopen de polonaise en sommigen staan voor het podium het koor te dirigeren. Het is geweldig om al die vrolijke gezichten te zien.
Na de pauze mogen ze natuurlijk op het podium bij het koor staan en meedoen. Heerlijk!
Op de vraag van de leiding of het koor volgend jaar weer terug moet komen, klinkt een oorverdovend: “Jaaaaaaaa!”
Het was een heerlijke middag.

 

Zondag, 24 - Het Jaap van Praag Huis

Een optreden in Purmerend dit maal. Het Jaap van Praag Huis heeft 218 aanleunwoningen en 80 zorgwoningen. Het is gelegen naast een groot winkelcentrum. De grote ontmoetingsruimte zat bomvol. In de zaal ook flink wat Amsterdammers. Dat was te merken, want er werd voluit meegezongen. Je kon zien, dat de mensen genoten.
Op het podium was het behoorlijk warm, maar daar liet het koor zich niet door uit het veld slaan. Er was een vrolijk programma samengesteld, dat met veel enthousiasme werd gebracht. Dit optreden was mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Ars Donandi uit het Tijtgatfonds. Aan het eind van het optreden klonk luidkeels uit de zaal We want more!. Geweldig. Wat een leuk optreden.

 

Zondag, 10 april De Hof van Sloten

De zonovergoten Hof van Sloten. Op 10 april werden de bewoners min of meer verrast door Het Zwanenkoor. Bewoners waren al dagenlang uit hun doen, want ja, het is niet zomaar een koortje dat op bezoek komt. Ter plaatse gearriveerd stond de thee en koffie al klaar met daarnaast de verschillende sapjes voor de dorstige kelen. Daarna verkleden, opstellen en daar was hij alweer de begintune “Maak het een beetje gezellig”. Dat werd goed opgepakt door het in groten getale opgekomen publiek. De voetjes gingen ritmisch op en neer, handjes draaiden een pirouette om de pols, maar vooral de blijde ogen van de bewoners deden ons Zwanenhart zoals altijd ontvlammen. Het was een gezellig en verzorgd optreden dus dames en heren dank voor jullie inzet.
Onze Geisha Yvonne de Koning was, ondanks haar a.s. tussentijdse vertrek, zeer goed op dreef. Dit was voorlopig haar laatste optreden. Wij wensen Yvonne en man Jan een geweldige tijd toe in China. Wij zouden het zeer op prijs stellen als jij, Yvonne, wanneer je terugkeert in ons koor kunt zingen in het Chinees!!
Kort samengevat na nog een borrel gedronken te hebben met de hele crew, zwaaiden wij niet alleen Jan & Yvonne uit, maar ook een leuke 10e april 2016 werd geschiedenis. Ook dit optreden kon weer plaats vinden, dankzij een subsidie van Ars Donandi uit Het Tijtgatfonds.

 

Zondag, 7 februari 2016 - Het Reinalda Huis

Heel spannend. Ons laatste optreden voordat we onze voorstellingen in de Rode Hoed gaan beginnen. Je zou het een generale kunnen noemen. De grote open ruimte zat al ver van tevoren helemaal vol. Ook op de galerijen zaten mensen. Er hing een fijne sfeer. Natuurlijk hebben we een groot deel van het repertoire gedaan, dat we ook in de Rode Hoed gaan brengen. Het ging goed en de reacties van de mensen waren heel positief. Dat geeft de burger moed! Er was natuurlijk ook verschillende keren een polonaise.
Na afloop bleven nog veel mensen wat napraten en een drankje nuttigen. Deze fantastische middag was mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Ars Donandi uit Het Tijtgatfonds.
De Zwanen gingen met een tevreden gevoel naar huis.

 

Zondag, 31 januari 2016 - Het Open Huis

Het Open Huis is een gezelligheidsvereniging voor mensen vanaf 50 jaar. Deze vereniging bestaat al 45 jaar zonder subsidie en bevindt zich aan het Bilderdijkpark. Er worden veel verschillende activiteiten georganiseerd. Dankzij Ars Donandi en Het Tijtgatfonds mocht Het Zwanenkoor hier vanmiddag optreden. Wij hadden nog nooit eerder voor Het Open Huis opgetreden en dus waren we heel benieuwd.
Het werd een geweldige middag. Er kon geen stoel meer bij, zo vol was het. De mensen vonden het geweldig en na afloop wilden verschillende mensen kaartjes voor De Rode Hoed kopen, omdat ze zo enthousiast waren geworden. Natuurlijk zongen we de sterren van de hemel en lieten we ook een paar liedjes horen, die we in De Rode Hoed gaan doen. Er werd uiteraard niet verteld welke liedjes dat waren, want dan is de verrassing weg.
Volgende week generale repetitie en dan ……… De Rode Hoed!

 

Zondag, 24 januari 2016 – De Klinker

Buiten een beetje druilerig, maar binnen één en al gezelligheid. Het Zwanenkoor treedt op in verzorg- en verpleeghuis De Klinker. Er is geen stoel meer vrij in de pas opgeknapte recreatieruimte.
Ook dit optreden kan plaats vinden dankzij een subsidie van Ars Donandi en Het Tijtgatfonds.
Het wordt een heerlijke middag. Zwarte Riek, die afgelopen week op 91-jarige leeftijd overleed, wordt geëerd met “Mijn wieggie was een stijfselkissie” en “Amsterdam huilt”. Prachtig gezongen door Marian van Alphen en Yvonne de Koning. Natuurlijk werd er ook gedanst en was er genoeg vrolijks voor de polonaise.
De kok zorgde er voor, dat de inwendige mens niet werd vergeten.
Het was een heerlijk optreden.