Hof van Eden - 21 december 2013

Een optreden van het Zwanenkoor voor iemand, die zijn 40e verjaardag vierde. Zowel het publiek als de jarige zelf mocht niet weten, dat het Zwanenkoor was gevraagd om als verrassing te komen zingen.
Het koor verzamelde zich om 21.00 uur bij de zij-ingang. Het weer zat niet echt mee. Via een trap gingen we naar de kelder. Daar moesten de koorleden zich omkleden in een gang van 15 meter lang en een meter breed. Probeer dan maar eens alle koorleden op een rij te krijgen! Vervolgens moest het koor bij aanvang van het optreden binnen op het podium in drie rijen gesplitst worden. De koorleden moesten elkaar in een nauwe gang passeren. De dames met hun gehaakte stola en de heren met hun knoopjesgilet. Nou dat werd vaak heel erg intiem. Iedereen zat vast aan elkaar, lastig maar toch ook wel weer leuk. Zo maak je als koor nog eens wat mee.
Na een uur in de Catacombe te hebben vertoefd, mochten wij naar boven om daar onze liedjes ten gehore te brengen. Allemaal jongelui in het publiek. De geluidsboxen stonden achter het koor, wat voor ons heel ongebruikelijk is. Maar zoals het met ervaren zwanen gebruikelijk is, werd er weer een goede show neer gezet. Bij het laatste lied werd zelfs met de hele tent, het koor voorop, de polonaise ingezet. Kortom een bijzonder optreden, maar het koor had het voor geen goud willen missen. Toch weer een ervaring rijker.
We werden na afloop door feestcommissie hartelijk bedankt voor een goed en geslaagd optreden.

 

Eben Haëzer - 24 november 2013

Op zondag 24 november ging Het Zwanenkoor optreden bij Eben Haëzer in Amsterdam - ZO. Het was alweer een week geleden, dat de koorleden op een podium stonden. Dus een ieder was er klaar voor en popelde om te gaan beginnen.
Onze opdrachtgever vertelde tijdens het welkomstwoord, dat het zo goed als zeker was, dat deze locatie zou moeten sluiten. Misschien was het daarom wel de laatste keer, dat Het Zwanenkoor hier voor de bewoners mocht zingen. Een triest bericht. Oorzaak: de bezuinigingen en het korten op onze oudjes. Het gehele koor was daar toch even stil van en zichtbaar aangedaan.
Maar toen de eerste noten van het podium de zaal in stormden, leek het wel of de koorleden extra hun best deden. De liedjes gleden de zaal in en het koor zong voor meer dan honderd procent. Misschien zat in het achterhoofd wel het gevoel van een afscheidsoptreden voor ons trouwe publiek. Onze toehoorders in de zaal voelden dat ook en ze zongen naar hartenlust mee. Er werd zelfs een polonaise ingezet. Een genot voor ons om naar te kijken. Dan merk je pas hoe dankbaar het is om voor onze ouderen te mogen zingen. Na afloop kon er nog even met het koor aan een grote ronde tafel worden nagepraat.
Kortom een hele geslaagde middag. En natuurlijk ….. Eben Haëzer hartelijk dank voor de bloemen en de consumptiebonnen.

 

Reinaldahuis - 17 november 2013

Het Zwanenkoor verheugde zich op een optreden in Het Reinaldahuis in Haarlem. Het is zo’n prachtig huis. Je komt binnen in een enorme hal, die helemaal open is. Een vide met rondom appartementen. Heel bijzonder. Er waren heel wat stoelen nodig om alle gasten een plekje te kunnen geven. Tijdens het optreden bleek, dat ook Haarlemmers het Amsterdamse repertoire kennen en kunnen meezingen. Van de gezichten was af te lezen, dat de mensen genoten. Aan het einde van het optreden werd een prachtige bos bloemen aangeboden. Meestal krijgt de muzikaal leider die. Dit keer vond iedereen, dat ze voor Mariejan waren. Door verdrietige omstandigheden was zij er een tijdje niet bij geweest. Nu stond ze weer in ons midden. Zij verdiende deze mooie bos bloemen. Even een emotioneel moment aan het einde van een heerlijk optreden.

 

Borchland - 9 november 2013

Zaterdag, 9 november 2013 was het De nacht van Borchland met als titel Amsterdammers voor Amsterdammers. Het was ontzettend druk. De zaal was afgeladen vol. Het werd een geweldig feest. Er stonden heel wat grote namen op het programma: Jeroen van der Boom, Peter Beense, Coos Alberts, Glennis Grace, René Froger en vele anderen. Jeroen van der Boom opende de avond en bracht de stemming er meteen in. Daarna was het de beurt aan Het Zwanenkoor. Ook zij maakten er een feestje van. Bij het duet Amsterdam, Amsterdam bleek er maar één microfoon beschikbaar. Oeps! Gelukkig losten de zangers het professioneel op. In het voorste deel van de zaal zagen we al snel de polonaise. Heerlijk. Het feest duurde tot in de kleine uurtjes en was een enorm succes.

 

Buitenhof - 3 november 2013

De weergoden waren Het Zwanenkoor niet gunstig gezind. Er waren koorleden die door storm, regen en hagel van ver moesten komen. Bovendien waren er, zoals het in Nederland de gewoonste zaak van de wereld is files, files en nog eens files.
Maar Het Zwanenkoor gaat door storm en regen. Wij laten de ouwetjes niet in hun hemd staan.
Het koor begon aan deze zangklus met volle overgave. Mooie luisterliedjes, maar daarnaast ook onze bekende meezingers. Ook nu zongen alle bejaarden er lustig op los. Je zag ze echt genieten. Voor veel van hen de leukste dag van het jaar. En uiteraard ook voor het koor, want het is toch prachtig, als je die mensen zo ziet genieten! Wij worden daar heel blij van. Het is het mooiste, wat wij voor onze bejaarden kunnen doen. Hen een beetje zangvreugde brengen.
Samengevat, een hele leuke middag. En natuurlijk bedanken we ook het personeel voor de drankjes, die we in de pauze konden nuttigen.

 

Westwijk - 27 oktober 2013

Een optreden in Westwijk Amstelveen moet je eigenlijk meemaken om te begrijpen wat een geweldig feest dat is. Lang voordat het optreden van Het Zwanenkoor begint, zit de zaal al helemaal vol. Mensen met een verstandelijke beperking (soms ook met een verstandelijke en lichamelijke beperking) en hun begeleiders verheugen zich op een gezellige middag. Nou, daar zorgt Het Zwanenkoor absoluut voor. Het repertoire is vrolijk en wordt met grappen en grollen aan elkaar gepraat door Nico Meijer. Er wordt veel gelachen. Voor de pauze lukt het de bezoekers met moeite op de stoelen te blijven zitten, maar na de pauze gaat het helemaal los. Iedereen, die dat wil, mag tussen de koorleden gaan staan of meezingen met de solisten. Wat een feest en wat geniet iedereen. Bezoekers, zowel als koorleden. Bij de polonaise doet iedereen mee. Wie in een rolstoel zit, wordt geduwd. Er blijven maar weinig stoelen bezet. Deze keer zat ook de sponsor van dit optreden in de zaal. Het was een fantastische middag. Dat je mensen zoveel plezier kunt bezorgen, is geweldig.

 

De Bogt/ De Rietvink – 20 oktober 2013

Een bijzonder optreden. Twee woonzorgcentra, De Bogt in de Spaarndammerbuurt en De Rietvink in de Jordaan, hadden gezamenlijk een gezellige middag voor hun bewoners georganiseerd. Daar kwam heel wat voor kijken. Er moesten 20 bewoners, waarvan 10 in een rolstoel, van De Rietvink naar De Bogt worden gebracht. Een hele klus, maar met behulp van veel vrijwilligers lukte het. Dat in de zaal veel Amsterdammers zaten, werd al spoedig duidelijk. De liedjes, die Het Zwanenkoor ten gehore bracht, werden door een flink aantal mensen meegezongen. Eén bewoonster heeft van begin tot eind gedanst. Het was een dankbaar optreden. Je kon zien, dat de mensen echt genoten.

 

ABVAKABO – 11 oktober 2013

Elk jaar zet de ABVAKABO leden in het zonnetje, die 25 jaar lid zijn van deze bond. Er wordt altijd een feest van gemaakt, dat plaats vindt in De Rode Hoed. Dit jaar ging het om 73 leden. Zij kregen allemaal een speldje en een prachtige bos bloemen.
De officiële gedeelten werden afgewisseld met een vrolijke noot. Daarvoor mocht Het Zwanenkoor zorgen. Natuurlijk werden deze muzikale intermezzo’s weer met veel enthousiasme gebracht. Het werd gewaardeerd door de aanwezige gasten. Bij de derde set liedjes konden vele aanwezigen niet meer op hun stoel blijven zitten en was de traditionele polonaise een feit.
Na afloop was er nog gelegenheid tot het nuttigen van een drankje en een hapje, waar velen gebruik van maakten. Het was een heel geslaagde avond.

 

De Molentocht – 6 oktober 2013

Op een zonovergoten middag reisde Het Zwanenkoor af naar Purmerend. Het koor ging optreden in De Molentocht. Hier wonen mensen die intensieve zorg nodig hebben en mensen met dementie. Het is een prachtig huis in Purmerend Zuid. Het is verbonden met een woonzorgcentrum, waar mensen zelfstandig wonen, maar wel met zorg.
De grote zaal zat helemaal vol. De sfeer was prima, al was het erg warm. Het Zwanenkoor trad hier voor het eerst op. Het optreden was aangeboden aan het huis door een sponsor, die absoluut anoniem wilde blijven. Er was gekozen voor vrolijk repertoire, wat door de aanwezigen zeer werd gewaardeerd. Er werd meegezongen en geklapt en je zag de mensen genieten. Het werd een vrolijke boel. Fijn als je als koor mensen zo’n fijne middag kunt bezorgen.

 

Draaiorgelfestival, 14 september 2013

Een jaarlijks terugkerend, heel bijzonder evenement is het Draaiorgelfestival op de Dam. Meer dan 20 draaiorgels uit het hele land en zelfs uit België staan dan in het rond op De Dam opgesteld. Een prachtig gezicht, een mooi geluid. Draaiorgels horen nu eenmaal bij Amsterdam.
Helaas zat het weer dit keer niet mee. Het regende. De orgels moesten daarom min of meer worden ingepakt en Het Zwanenkoor stond onder een afdak. Maar het publiek had zich door het slechte weer niet laten weerhouden om met zeer velen naar De Dam te komen. Mensen al of niet met paraplu, De Dam stond bomvol. Het Zwanenkoor liet zich van haar beste kant horen en het publiek was heel enthousiast. Bijzonder was het optreden van Liesbeth List. Ook minister Ronald Plasterk gaf zoals elk jaar acte de présence.
Het was een fantastische happening.

 

 

Evean Guisveld – 8 september 2013

Een bijzonder optreden deze zondagmiddag. De moeder van één van de koorleden werd 89 jaar. De familie had het Zwanenkoor gevraagd om op te treden. Natuurlijk om er een bijzonder verjaardagsfeest van te maken, maar ook om op deze manier het personeel te bedanken voor alle goede zorgen. Alle bewoners waren uitgenodigd.
Het werd een fantastische middag. Veel van de aanwezigen kenden het koor niet. Ze waren zeer verrast door de sfeer en de vrolijkheid. Er waren bewoners, die bijna alle liedjes konden meezingen. De jarige zat met haar familie op de voorste rij en genoot met volle teugen. Bij het lied “Moeder hoe kan ik je danken” werd er menig traantje weg gepinkt.
Een mooie middag waar we met een warm gevoel aan terug kunnen denken.

 

 

Familie Aqua-Lang – 29 juni 2013

Zaterdagavond. Het Zwanenkoor reist af naar Diemen. De heer en mevrouw Aqua-Lang zijn 25 jaar getrouwd. Het optreden van Het Zwanenkoor is een absolute verrassing voor de heer des huizes. Een cadeautje van zijn vrouw. We mogen omkleden bij een buurvrouw om de hoek, die ons gastvrij ontvangt. Als we klaar zijn wandelen we door de wijk naar het huis van de niets vermoedende gastheer. Hij had wel gevraagd waarom al die apparatuur werd neergezet. Zijn vrouw had toen gezegd, dat dit voor de DJ was, die straks zou komen.
We passen net in de tent die in de tuin is geplaatst. We zingen uit volle borst alle gasten toe, die in het huis en in de serre staan. Het bruidspaar heeft het ontzettend naar de zin. Na twee keer optreden gaan we ons weer verkleden bij de buurvrouw, die ons ook nog voorziet van een drankje. Het was een leuk optreden.

 

After Party Ziggo Dome – 15 juni 2013

Een uitverkocht Ziggo Dome voor Holland zingt Hazes. In de Ziggo Club er naast begint na afloop van het meezingspektakel de after party. Op het plein staan nog heel veel mensen na te praten en de Ziggo Club stroomt langzaam vol. Voornamelijk jong publiek. Het Zwanenkoor komt om 22.30 uur op voor het 1e deel van het optreden. De mensen kijken wat afwachtend. Maar dat duurt niet lang! Het koor heeft gekozen voor uptempo nummers en dat slaat aan. Er wordt gedanst en polonaise gelopen en als het koor wil stoppen, klinkt het: “toegift, toegift”. De sfeer zit er goed in. Er mogen geen mensen meer naar binnen, maar buiten voor de deur staan ook mensen mee te genieten. Dan komt de tweede set en het publiek gaat opnieuw uit zijn dak. Wat een feest! Als beloning krijgen de aanwezige koorleden een toegangsbewijs voor maandagavond.
Om 00.30 uur zijn we klaar met zingen en zeggen we tegen elkaar, dat het een super optreden was.

 

Klaasen Hekker Horecawerf – 11 juni 2013

Dinsdagmiddag 11 juni 2013 organiseerden de gezamenlijke partners van de horecawerf Klaasen Hekker een haring party. Het weer was prima en de entourage fantastisch. Aan het IJ vlak bij het Kraanspoor. De haring party werd een geweldig feest. Ondanks het feit dat de echte Hollandse Nieuwe dit jaar wat op zich liet wachten, omdat zij vanwege gebrek aan plankton nog niet vet genoeg was. Zowel binnen als buiten was de aankleding zeer sfeervol. Een groot aantal horeca professionals was aanwezig. Het Zwanenkoor mocht de bijeenkomst opluisteren met het Amsterdamse lied. Hoewel veel mensen vanwege het mooie weer buiten bleven, was er toch een groot aantal gasten, dat binnen kwam genieten van het koor. Naast het Zwanenkoor traden er nog twee zangers op, die ook veel sfeer brachten. De haring werd in ruime mate rond gedeeld, evenals allerlei andere heerlijke hapjes.
Het was een uiterst geslaagde middag.

 

Naarden – 11 mei 2013

Zaterdag, 11 mei vertrok Het Zwanenkoor om 12.30 uur met de bus vanaf Café Restaurant Westpoort richting Naarden. Een reis met hindernissen, want er was een groot ongeluk gebeurd op de A8. Maar onze chauffeur wist ons met kunst en vliegwerk toch op tijd af te leveren bij De Grote Kerk in Naarden. Wat een prachtige locatie! En wat een bijzondere gebeurtenis.
De heer W. Galavazi is al sinds 1971 huisarts in Naarden. Drie jaar geleden heeft zijn zoon de praktijk overgenomen en sindsdien werken vader en zoon samen in de praktijk. Omdat de heer Galavazi met pensioen gaat, wilde hij zijn patiënten een afscheidsreceptie aanbieden. Twee jaar geleden had hij Het Zwanenkoor al geboekt om deze receptie muzikaal te omlijsten. Hij had ook een aantal verzoeknummers ingediend, die natuurlijk uitgevoerd werden. De opkomst was groot en de meeste bezoekers hadden nog nooit van ons koor gehoord. De verrassing was dan ook duidelijk. Op een receptie is het meestal een komen en gaan, maar nu bleef bijna iedereen om ook van het tweede deel van het optreden te genieten. Wat een feest was het. Onze opdrachtgever (en al jarenlang onze donateur) stond met zijn vrouw vooraan en genoot ontzettend. De akoestiek in deze prachtige kerk was fantastisch en dat kwam het optreden natuurlijk ten goede.
Het was een heerlijke middag voor iedereen. Toen de bus ons weer op kwam halen, werd er op de terugweg natuurlijk nog even lekker door gezongen.

 

 

De Koningsvaart - 30 april 2013

Een heel bijzondere gebeurtenis! Onze koningin doet afstand van de troon en we krijgen een nieuwe koning en koningin! Het was een prachtige dag. Alles zat mee, zelfs het weer. En wat zagen ze er prachtig uit. Het Zwanenkoor viel de eer te beurt om tijdens de koningsvaart te mogen zingen. Het was een dagvullend programma, maar absoluut de moeite waard. Een pont bracht het koor naar een fantastisch mooi schip. Het was de Zeesleepboot “Holland”, een varend museumschip, dat zo’n 200 spectaculaire reddingen op haar naam heeft staan. Het Zwanenkoor werd verwelkomd door bemanning en de aanwezige gasten.
Natuurlijk werd er door het koor een aantal keren gezongen voor de gasten, wat zeer op prijs werd gesteld. De sfeer was prima. Tijdens de generale repetitie voer de boot langs met 5 km per uur. Dat gaat best snel, ze zouden van ons een halve medley horen. Om 20.15 uur kwam het nieuwe koningspaar langs varen. De Zwanen zongen natuurlijk uit volle borst en Koning Willem-Alexander en koningin Maxima, burgemeester van der Laan en zijn echtgenote hebben ons zeker gehoord. Jammer genoeg was het koor niet op de TV te zien en alleen als achtergrondmuziek te horen. Ondanks deze teleurstelling hadden we een geweldige dag en zijn we er trots op dat wij ons aan Het Koningspaar mochten presenteren!

 

 

Cordaan, 21 april 2013

Het Zwanenkoor mocht deze middag optreden in een gloednieuw woonzorgcentrum voor ouderen met een verstandelijke beperking. Het gebouw is onderdeel van een nieuw ontwikkeld woongebied, dat ook wel bekend staat als “Wonen op de stip”. De woningen zijn gebouwd rondom het sportveld van voetbalvereniging “De Spartaan”.
Het koor werd hartelijk ontvangen. De recreatiezaal zat helemaal vol. Er kon echt niemand meer bij. Het repertoire bestond dit keer vooral uit heel vrolijke nummers. Aan de blije gezichten kon je zien, dat de mensen genoten. Er werd enthousiast meegeklapt. Een aantal bewoners zong ook mee. Natuurlijk was er aan het eind een polonaise, want dat hoort natuurlijk bij een optreden van Het Zwanenkoor. Het was een fijne middag. De zon scheen zowel buiten als binnen.

 

AFC – Zaterdag, 12 april 2013

De Amsterdamsche Football Club (AFC) is een voetbalclub, die al bestaat sinds 1895. Een bijzondere club met bijzondere leden. De club organiseerde op 12 april een Amsterdamsche Avond. Naast een aantal bekende artiesten, zoals Anita Meijer en Robert Leroy, was Het Zwanenkoor gevraagdom op te treden, de opening van de avond te verzorgen en de sfeer erin te brengen. Nou, dat lukt ons koor altijd bijzonder goed. We zouden om 19.15 uur optreden en dan twee sets verzorgen. Echter, een voetbalfeest begint natuurlijk nooit op tijd. Het moet even op gang komen. Uiteindelijk begonnen het optreden ver na 21.00 uur. We besloten om alles achter elkaar te zingen, zonder pauze. Inmiddels was de zaal aardig vol en de sfeer zat er goed in. Er werd gedanst, meegezongen en meegedaan aan de polonaise. Na het optreden van het koor duurde het feest nog tot in de kleine uurtjes. Het was een geslaagde avond.

 

De Werf – Zondag, 7 april 2013

De Werf bestaat uit een aantal kleine woonlocaties in Tuindorp Oostzaan. Er wonen mensen met een verstandelijke beperking, moeilijk te begrijpen gedrag of andere problemen. Mensen, die veel zorg nodig hebben. Voor deze mensen mocht Het Zwanenkoor een muzikale middag verzorgen. Het werd een grandioos feest. Voor de pauze stond het koor nog alleen op het toneel, maar na de pauze waren de mensen niet meer te houden. Ze wilden absoluut bij het koor staan en meedoen. Eén van de dames probeerde bij O solé mio uit alle macht Piet Uijtendaal te overstemmen. Nou dan moet je van goeden huize komen!
Het werd een beetje chaotisch, maar wat een feest en wat geweldig om deze mensen zo te zien genieten. Bij het laatste nummer gingen alle koorleden in polonaise met de gasten door de zaal. Fantastisch. We hopen hier volgend jaar weer te mogen optreden.

 

 

Blonde Greet en Gelderse Neel

 

Johnny Jordaan Medley

 

De Rode Hoed VII – Zondag, 24 maart 2013

Weemoed en trots zijn de gevoelens van zo’n laatste voorstelling in De Rode Hoed. Weemoed omdat het weer voorbij is en trots omdat we weer 7 fantastische voorstellingen hebben neergezet. Het was de 125e voorstelling. Ook dit jaar was elke voorstelling een feest voor het publiek en voor het koor. Zoveel positieve reacties ontvangen is hartverwarmend. De presentatie was deze middag in handen van Gerda Havertong. Een zeer veelzijdige vrouw. Zij is vooral bekend geworden door haar rol in Sesamstraat, maar zij kan ook prachtig zingen en heeft voice overs gedaan in Disney films. Zij zag er zeer flamboyant uit met haar rode laarsjes, rode vest en prachtige rode hoed. Haar aankondigen van de nummers waren heel uniek en het publiek genoot ervan. Ook deze middag waren er bij verschillende nummers staande ovaties. Heel bijzonder was ook dat Toos en Joop van der Made hun laatste voorstelling met Het Zwanenkoor hadden. Om persoonlijke redenen gaan zij ermee stoppen. Nooit meer Amsterdam huilt met die prachtige snik. Zoals Toos die zong, heel uniek. Het koor zal hen missen.
We kijken terug op een prachtige serie Rode Hoed voorstellingen. Op naar 2014!

 

Medley van De Jantjes

 

Het Carillon

 

Ik zou nooit iets anders willen zijn

 

Bruine ogen huilen niet

 

Laat de heleboel maar waaien

 

De Rode Hoed VI – Zondag, 17 maart 2013

Vanmiddag hadden we een heel bijzondere presentatrice! Het Zwanenkoor begint het programma met een medley uit De Jantjes. Onze presentatrice was Danny Nooy, de kleindochter van Beppie Nooy. Haar hele familie heeft te maken met theater en is onlosmakelijk verbonden met De Jantjes. Samen met haar moeder Hanny Vree vormt zij het duo Mokumse Mokkels. Danny Nooy werkt zowel voor als achter de schermen van het theater. Zij werkte mee aan musicals, dinnershows en diverse TV programma’s. Goed voorbereid en met humor kondigde zij de verschillende nummers aan. We mochten ook een aantal keren genieten van haar acteertalent en haar zang.
Het koor ging er ook deze middag weer helemaal voor. Ingetogen waar nodig en super enthousiast als dat bij het lied paste. Na afloop werd er nog lang met het publiek nagepraat in de bar onder het genot van een hapje en een drankje. De reacties waren overweldigend. Wij kunnen trots zijn op ons koor.

 

De Rode Hoed V – Vrijdag, 15 maart 2013

Vrijdagavond, het orgel van de familie Perlee speelt in de hal om de gasten alvast in de Amsterdamse sfeer te brengen. Nou dat was goed gelukt, want de stemming zat er meteen in. Heerlijk dat enthousiasme. Er werd volop meegezongen en natuurlijk werd er ook gedanst en polonaise gelopen. Aan de polonaise deden zoveel mensen een dat er een heuse file ontstond! Geweldig.
De presentator deze avond was Klaas Veen. Voor de liefhebbers van het Nederlandse lied geen onbekende en een rasechte Amsterdammer. Zijn meest bekende lied is “Daar heb je vrienden voor
. Klaas Veen is eigenaar geweest van café De Krommerdt. In dat café werkte André Hazes in de jaren 70 als barkeeper. Daar heeft hij ook zijn eerste single “Eenzame kerst” opgenomen. Klaas Veen bleek een goede moppentapper, want tussen de aankondiging van de liedjes door vertelde hij menige mop. Het leidde tot veel gelach van de zaal en van het koor.
Het was ook deze vrijdagavond weer een fantastische voorstelling.

 

Amsterdams Parfum

 

De Rode Hoed IV – Zondag, 3 maart 2013

Alweer de vierde voorstelling van dit jaar en opnieuw een uitverkochte Rode Hoed. Geweldig, dat er zo veel mensen komen genieten van een middag Zwanenkoor. Ook nu waren er weer flink wat mensen, die voor het eerst kwamen kijken en ons na afloop verzekerden, dat ze beslist volgend jaar weer van de partij zouden zijn. Ontzettend leuk om te horen natuurlijk.
De presentator van deze middag was Jasper Kerkhof. Hij is acteur, heeft in veel musicals gespeeld en ook op de televisie is hij geen onbekende. Voor zijn rol in Chess werd hij in 2007 genomineerd voor de Johhny Kraaijkamp musical award voor de beste mannelijke hoofdrol. Leuk is, dat hij momenteel Ome Gerrit speelt in De Jantjes en dat het programma van Het Zwanenkoor begint met een medley van nummers uit De Jantjes. Hij is geen Amsterdammer, maar hij voelde zich op dit podium midden in De Jordaan prima thuis en kondigde de nummers met veel plezier en goed voorbereid aan. De Parelvissers werd beloond met een staande ovatie. Geweldig. Net als bij de andere voorstellingen scheen de zon ook deze middag weer voor iedereen.

 

Gezellig naar de kroeg

 

Ik heb maling aan de buren

 

Onze muzikanten

Het Zwanenkoor heeft fantastische muzikanten.
Greetje de Oude is muzikaal leider en verantwoordelijk voor alle arrangementen.
Maurizio Mantille op keyboard.
Wouter Popma op drums.

Leo van Doorn geluid en voorzitter van het bestuur van het koor.

 

 

Tobacco Theater – Zaterdag, 2 maart 2013

Het Zwanenkoor was gevraagd op te treden op een feest van één haar trouwe sponsoren. Het feest vond plaats in het prachtige Tobacco Theater. Een unieke industriële en multifunctionele locatie in De Nes. Ooit was dit prachtige gebouw een tabaksveiling.
Het koor stond op het balkon, terwijl de muzikanten in de zaal zaten. Dat was even wennen, maar het ging prima. Doordat er veel zieken waren, moesten de aanwezige koorleden extra hun best doen. Op verzoek van de gastvrouw zong Toos van der Made het gevoelige “Amsterdam huilt”. Natuurlijk ontbraken ook de heerlijke Amsterdamse meezingers niet. Het was een mooi optreden en de gastvrouw was zeer tevreden.

 

De Raadsvergadering – Dinsdag, 26 februari 2013

Deze avond, dinsdag 26 februari 2013, stonden in de raadsvergadering de plannen met de Elandsgracht op de agenda. Plannen, die nogal omstreden zijn. Met name wat men met het Johnny Jordaanplein wil gaan doen, heeft veel stof doen opwaaien. Om de argumenten van de pleitbezorgers voor behoud van het Johnny Jordaanplein kracht bij te zetten, had men het Zwanenkoor uitgenodigd. Natuurlijk lieten zij zich weer van hun beste kant horen. Laten we hopen, dat het heeft geholpen.

 

De Rode Hoed III – Zondag, 24 februari 2013

Toen het koor zondagmiddag om 13.00 uur ging soundchecken, stond de hal van De Rode Hoed al stampvol mensen bij de heerlijke klanken van het draaiorgel van Perlee. Mensen hebben er heel wat voor over om een goed plekje te bemachtigen. Soms rennen ze zelfs naar binnen. Maar onze vrijwilligers leiden alles in goede banen. Wat zouden we toch zonder hen moeten? Het koor had er weer erg veel zin in. De enthousiaste reacties van het publiek na afloop van de voorstelling dragen er natuurlijk aan bij, dat we elke keer weer proberen het nog beter te doen en nog enthousiaster. We hadden deze middag een doorgewinterde presentatrice, Judith Bosch. De ouderen onder ons kennen haar ongetwijfeld van programma’s als “Tweekamp”, dat ze presenteerde met Dick Passchier, zeskamp, spel zonder grenzen en stedenspel. Tegenwoordig geeft ze presentatie- en mediatrainingen. U zult begrijpen, dat het presenteren van het programma van Het Zwanenkoor haar zeer gemakkelijk afging. Ze genoot zelf ook zichtbaar.
Natuurlijk ging de zaal ook dit keer weer helemaal los. Veel mensen die er voor het eerst waren, zeiden na afloop, dat ze een fantastische middag hadden gehad en dat ze zeker volgend jaar weer van de partij zullen zijn. Geweldig om te horen!

 

De Rode Hoed II – 22 februari 2013

Vrijdagavond, 22 februari speelde het orgel van de familie Perlee in de hal van De Rode Hoed. Voor alle mensen, die al lang van tevoren in de rij stonden, was dit een welkome afleiding. Heerlijk die orgelmuziek! Je komt meteen in de sfeer. Onder de aanwezigen bevond zich ex-burgemeester Job Cohen, beschermheer van Het Zwanenkoor, met zijn echtgenote. Natuurlijk hadden zij een ereplaatsje. Ook Dorothy Beynes, erelid van het bestuur van Draaiorgelfestival, zat te genieten op de eerste rij. Het was opnieuw een gezellige zaal. Vanaf het eerste nummer zat de stemming erin. Heerlijk. Presentator deze avond was Frank Awick. Amsterdammers kennen hem ongetwijfeld van de programma’s op AT5, waarin hij bekende Nederlanders interviewt. Hij probeerde ook nu enkele koorleden vragen te stellen, wat tot de nodige hilariteit leidde.
Tijdens “Amsterdam huilt” was het doodstil in de zaal, maar er werd ook meegezongen. Zachtjes, prachtig. Na afloop werd er nog flink nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Ook de koorleden deden hier aan mee. Het was reuze gezellig.

 

 

De Rode Hoed I – 17 februari 2013

Zondag, 17 maart 2013 was de première van het nieuwe programma van Het Zwanenkoor in De Rode Hoed. Heel spannend. Onder de aanwezigen bevonden zich burgemeester van der Laan met zijn twee dochters en Koos Albers met zijn vrouw. De voorstelling was totaal uitverkocht. Ook Erik Brey, die het koor elk jaar met veel enthousiasme adviseert over de bewegingen, was aanwezig. Het koor bracht een heel afwisselend programma. Liedjes met een lach en met een traan. Bij Moeder hoe kan ik je danken hielden velen het niet droog. Natuurlijk werd er veel meegezongen, meegedeind en ook de polonaise ontbrak niet. Presentator Jacques Klöters was fantastisch. Hij is één van de oprichters van de cabaretgroep Don Quishocking en op dit moment presenteert hij op radio 5 het programma Sandwich. Bovendien een rasechte Amsterdammer. De aankondiging van de nummers ging vergezeld van sappige anekdotes en wetenswaardigheden op taalgebied. Het gaf extra glans aan de voorstelling. Zowel de burgemeester als de presentator ontving na afloop het schitterende fotoboek van Frank van Paridon getiteld In de Jordaan. Een juweeltje.
Nog een bijzonderheid: Deze middag kon Het Zwanenkoor een cheque van € 750,00 aanbieden aan KIKA. Dit bedrag was opgehaald op de rondvaarten van de stadspas met het mansbakje tijdens het nummer "Daar is de orgelman". Een mooi bedrag voor een heel goed doel! Dank aan alle gulle gevers!
Het was een geweldige start van deze Rode Hoed voorstellingen.

 

 

 

D’ Oude Raai – 10 februari 2013

Het laatste optreden voor De Rode Hoed was in verpleeg- en verzorgingshuis D’ Oude Raai in de Ferdinand Bolstraat. Het was in meerdere opzichten een bijzonder optreden. Een optreden, dat werd overschaduwd door het plotselinge overlijden van Greet, de vrouw van onze voorzitter Leo van Doorn. Op uitdrukkelijk verzoek van Leo en naar de wens van Greet moest alles gewoon doorgaan. De koorleden deden dan ook hun uiterste best om er een goede generale van te maken en dat lukte. Een groot deel van het programma dat zondag 17 februari voor het eerst wordt gepresenteerd in De Rode Hoed werd ten gehore gebracht. De mensen in de zaal vonden het prachtig en velen zongen de nummers mee. Voor de gasten was het een mooie en gezellige middag.

 

De Klinker – 3 februari 2013

Natuurlijk zijn alle optredens leuk, maar soms is er een optreden waarbij alles goed gaat. In De Klinker was dat het geval. Wat een ontzettend leuke sfeer. De ontvangst was allerhartelijkst en de verzorging was geweldig. Vele vrijwilligers hadden hiervoor zorg gedragen. Alles onder de bezielende leiding van Maria. Het koor zette zich voor 100% in en ook de nieuwe nummers klonken als een klok. Het was duidelijk, dat de zaal vol echte Amsterdammers zat. Er werd volop meegezongen en meegedeind. Een aantal mensen kon niet op de stoel blijven zitten en waagden een dansje.
Nadat Maria iedereen had bedankt voor de geweldige middag, mocht zij nog een verzoeknummer kiezen. Het werd O solé mio gezongen door Piet Uijtendaal. Het was een mooie afsluiting van een geweldige middag.

 

Leo Polakhuis – 27 januari 2013

In de hal van het Leo Polakhuis staan vele rollators keurig in rijen opgesteld en ze zijn net als in een garderobe voorzien van nummertjes. De eigenaren hebben een plaatsje gevonden in de grote recreatiezaal. Iedereen zit gezellig aan een tafeltje en er kan echt niemand meer bij. Heerlijk om zoveel mensen bij elkaar te zien genieten. Het Zwanenkoor brengt een gevarieerd programma, waarin ook een aantal nieuwe nummers zitten. Spannend voor het koor en de solisten. Zal het allemaal goed gaan? Zo’n eerste keer een nieuw nummer voor publiek brengen is niet makkelijk en dan is iedereen altijd een beetje nerveus. Gelukkig gaat het (bijna) allemaal goed.
Het is gezellig publiek en de verzorging is uitstekend, dankzij de vele vrijwilligers. Wat geweldig is het toch, dat zo veel mensen zich voor anderen inzetten!

 

Swaensburch – 13 januari 2013

Het eerste optreden in het nieuwe jaar! Op een mooie winterse dag met prachtige luchten trad Het Zwanenkoor op in woonzorgcentrum De Swaensborch in Monnickendam. De mooie zaal zat helemaal vol. Behalve het bekende repertoire werden ook enkele nieuwe nummers ten gehore gebracht, zoals de medley van De Jantjes. Het is altijd spannend om na een tijdje repeteren zo’n nieuw nummer voor het eerst voor publiek uit te voeren. Voor een enkele solist was het daarnaast ook nog eens de vuurdoop. Maar gelukkig ging alles (bijna) helemaal goed. Het publiek genoot. Een flink aantal mensen zong nagenoeg alles mee. Hartstikke leuk. Het was een gezellige boel en een mooie middag voor alle aanwezigen.