Zondag, 29 november 2015 - Het Rietland

Dit keer ging de reis naar Badhoevedorp. Daar bevindt zich dienstencentrum ’t Rietland. Het is een ontmoetingsplaats voor senioren, waar veel vrijwilligers werkzaam zijn. Er worden cursussen gegeven, maaltijden geserveerd, er zijn activiteiten, maar men kan er elkaar ook ontmoeten voor een gezellig gesprek.
Deze zondagmiddag zat de zaal helemaal vol. Het was ontzettend gezellig en men genoot van onze liedjes. Er werd uitbundig meegezongen en geklapt.
Natuurlijk is dat voor koorleden heerlijk om te zien en het maakt hen nog enthousiaster. Voor onze “nieuwe mannen” was het een hele ervaring zo’n eerste keer op het podium. Het smaakte voor hen naar meer!
Dankzij een bijdrage uit het Tijtgatfonds – beschikbaar gesteld door Ars Donandi hebben wij deze mensen een fantastische middag kunnen bezorgen.

 

Zondag, 22 november 2015 - Nieuw Vredenburg

Alleen al door de plek waar we mochten optreden, was dit heel bijzonder. Dit woon- en zorgcentrum heeft namelijk een kerk met een prachtig orgel. Een schitterende ruimte om een voorstelling te mogen geven.
De akoestiek was prachtig en het klonk dan ook als een klok.
De bezoekers genoten van het aangeboden programma en bij één van de mooie gedragen nummers gingen zelfs mensen staan om te applaudisseren. Toen er een probleem met de apparatuur was, zong het koor onverstoord zonder versterking door, alsof er niets aan de hand was. Klasse! Het was weer een mooie middag, die ook dit keer weer mogelijk was gemaakt door Ars Donandi en Het Tijtgatfonds.

 

Zondag, 15 november 2015 – De Oude Raai

Deze middag mocht Het Zwanenkoor optreden in D’ Oude Raai, een verzorgingshuis in de Ferdinand Bolstraat. Dit optreden werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit Het Tijtgatfonds ons toegekend door de stichting ARS Donandi.
Voor een volle zaal bracht het koor een mooi programma met vrolijke liedjes naast mooie luisterliedjes.
Bijzonder was, dat ons erelid Alie Boxem ook de moeite had genomen vanuit Almere naar het optreden te komen kijken van het koor, waar zij zo lang deel van uit maakte.
Terwijl het buiten guur en regenachtig was, mochten wij binnen voor een zonnetje zorgen. Het was een heel gezellige middag.

 

Vrijdag, 13 november 2015 - De Westerkerk

Het Zwanenkoor is 25 jaar geleden begonnen met een optreden in De Westerkerk. Gisteren (vrijdag 13 november 2015) stonden we er weer. En hoe! Het was geweldig.
Zowel ‘s middags als ’s avonds hebben we een optreden neergezet dat klonk als een klok.
Alles klopte. De sfeer, de belichting, het geluid, het publiek.
Het was het eerste optreden in het kader vanDe Wester Live. Daar stonden we dan. Samen met Quincy, Ramon Beense en Willeke Alberti. ’s Middags was het een gratis concert voor mensen uit tehuizen en ’s avonds voor publiek, dat een kaartje had gekocht. ’s Middags mocht Marian van Alphen in het optreden van Willeke “Het oude huis” zingen. Wat een eer en wat was het mooi.
We hebben laten zien wat we waard zijn. Het middagdeel werd mede gesponsord door Ars Donandi met een bijdrage uit het Tijtgatfonds.
De reacties waren geweldig. Een optreden om trots op te zijn.

 

 

Zondag, 8 oktober 2015 - Westwijk

Voor koorleden en voor bewoners is een optreden in Westwijk altijd heel bijzonder. Een voorstelling voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking te mogen geven is fantastisch.
Wat kun je veel vreugde brengen. Meezingen, klappen, dansen en polonaise lopen, het kan allemaal.
Voor de pauze moet iedereen op zijn plaats blijven zitten, wat voor sommigen heel moeilijk is. Na de pauze mogen de mensen, die dat willen tussen de koorleden gaan staan en meedoen. Daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Het koor wordt bijna twee keer zo groot.
Heerlijk om te zien hoeveel plezier iedereen heeft.
In de pauze worden we verrast met heerlijke hapjes en drankjes en na afloop krijgen alle koorleden een klein cadeautje.
Wat heeft de leiding dit allemaal goed verzorgd. Wij danken iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

 

Vrijdag, 23 oktober en 30 oktober 2015 – ABVAKABO Rode Hoed

Elk jaar organiseert de ABVAKABO een avond in De Rode Hoed voor haar jubilarissen. Dit keer waren het er zoveel, dat het twee avonden werden. Eén avond voor de leden, die 25 jaar lid zijn en één avond voor leden die nog langer lid zijn. Er was op 30 oktober zelfs iemand aanwezig, die al 70 jaar (!) lid was. Heel bijzonder.
Het Zwanenkoor mocht beide avonden omlijsten met een optreden van 3x 20 minuten. Natuurlijk met ons bekende gezellige en mooie repertoire. Op 30 oktober was er een groep mensen, die nog nooit een optreden van Het Zwanenkoor hadden bijgewoond. Zij waren zeer aangenaam verrast en kwamen ons na afloop vertellen hoe ze genoten hadden.
Hopelijk zullen we hen ook kunnen begroeten in De Rode Hoed!
Beide avonden waren zeer geslaagd. We kunnen er met een zeer goed gevoel op terug kijken.

 

 

Zondag, 11 oktober 2015 - De Rustmaat

Zondag 11 oktober 2015 trad Het Zwanenkoor op in Huizen, in verzorgingshuis de Rustmaat
Een prachtig huis, waar een oud-koorlid van ons in december naar toe is verhuisd.
Een echte Amsterdamse naar Huizen! (Hoe verzin je dat?).
Toen wij daar aankwamen, konden wij het ons wel voorstellen. Wat een prachtige locatie! Met uitzicht op een grote vijver. Kortom, Alie heeft het daar geweldig naar haar zin en haar kinderen dicht bij zich in de buurt.
Maar ja, wij kwamen natuurlijk voor een optreden en daar had Alie voor gezorgd. Zij mocht op de eerste rij zitten. Dan kon ze ons goed bekijken.
Jaap (onze muzikaal leider) had voor Alie een leuk programma samen gesteld, dus de show kon beginnen. Het werd, zoals vanouds, weer een leuk en gezellig optreden met voor elk wat wils. Zelfs bij de Jordaan medley en de Zwanen medley, zong het publiek uit volle borst mee met Alie, die natuurlijk alle liedjes uit het hoofd mee zong.
Op ons programma stond ook het liedje Rode Rozen van Tante leen, een lied dat Alie vroeger in het koor had gezongen.
Alie wist van niets, dus toen het liedje werd aangekondigd en Alie naar voren werd gedirigeerd, mocht zij voor het koor haar liedje zingen. Bij menig koorlid zag ik natte ogen. Natuurlijk hoorde daar nog een grote bos Rode Rozen bij. Toen wij ons laatste lied gingen zingen, bleef Alie lekker tussen ons koor staan en zong met luide stem mee. Kortom een hele geslaagde middag voor ons erelid Alie Boxem.
Natuurlijk moeten we de bediening bedanken voor de goede verzorging en Alie bedankt voor de lekkere hapjes. Ook hier was het optreden mogelijk gemaakt door een bijdrage van Ars Donandi uit Het Tijtgatfonds
Volgend jaar weeeeeeeeeer.

 

Zaterdag, 10 oktober 2015 – Steenlegging Westerkerk

Een wel heel bijzondere gelegenheid dit keer. Eén van onze koorleden, Joke Sturm heeft een tijdje geleden bij Radio Noord Holland een steen gewonnen voor de Westerkerk. Zij heeft die opgedragen aan Het Zwanenkoor. Dat is natuurlijk TOP. Ook Leon Perlée, die altijd met zijn orgel in De Rode Hoed aanwezig is, won een steen. Marga Kouw, onze penningmeester had een steen gekocht. Alle drie mochten ze vanmiddag hun steen metselen. Natuurlijk hoort daar een mini optreden bij. Eerst op het plein voor de Westerkerk en daarna bij steenlegging zelf. Het was prachtig weer, maar wel heel erg koud! De Zwanen lieten zich daardoor niet weerhouden. Alle mensen, die voor Het Anne Frankhuis in de rij stonden konden meegenieten, maar er bleven ook heel wat voorbijgangers staan.
Wat was dit leuk om mee te maken. Joke, dank je wel!

 

 

Zondag, 4 oktober 2015 – Buitenhof, Buitenveldert

De Buitenhof is een woon- en zorgcentrum in Buitenveldert. Het is in 1958 opgericht. De gezellige ruimte, die “Ons Dorpsplein” wordt genoemd, zat helemaal vol met bewoners. Onze Amsterdamse liedjes toverden bij menigeen een lach op het gezicht. Veel mensen zongen mee, klapten en genoten.
De anekdotes van onze presentator Jan Wisman zorgden regelmatig voor hilariteit. Er waren koorleden, die deze middag voor het eerst een solo hadden. Dat was natuurlijk heel spannend voor hen, maar ze deden het hartstikke goed. Ook het koor zelf bracht deze middag voor het eerst een heel moeilijk nieuw lied ten gehore. We waren tevreden, al moet er nog wel hard aan gewerkt worden.
Met een goed gevoel en een dankbaar publiek achterlatend gingen we naar huis.

 

Zaterdag, 26 september 2015 – 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Geen Koninklijke onderscheiding, maar wel een optreden voor de Koninklijke familie!
Wat een eer, dat wij deel uit mochten maken van het spektakel op de Amstel ter ere van de afsluiting van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Onder een strakke sterrenhemel bij volle maan traden tal van artiesten op voor de Koninklijke familie en vele genodigden. Wat een feest.
Het Zwanenkoor zong het eerste couplet van “Wien Neêrlandsch Bloed”. Dat is het eerste volkslied van ons land. Het is niet ons repertoire, maar we hadden geoefend en het stond als een huis! We stonden op een boot, die voor de tribune langs voer. Na de generale repetitie werd ons gevraagd deel te nemen aan de finale. Dat vonden we geweldig. Het hele evenement werd live uitgezonden op NPO1.
Ineke Snels, die onze boekingen doet, werd (samen met alle andere deelnemers) uitgenodigd namens Het Zwanenkoor de koning en de koningin een hand te geven.
Heel trots en zeer voldaan gingen we naar huis.

 

 

Zondag, 20 september 2015 – Erasmushuis Zaandam

Een optreden in een verzorgingshuis in Zaandam. Dit keer met een bijzonder tintje, namelijk de verjaardag van de vader van koorlid Piet Bood. Zijn vader vierde zijn 84e verjaardag en dat moest natuurlijk een groot feest worden. Piet zijn vader wist van niets! Dus toen het Zwanenkoor in een grote sliert de zaal binnen kwam met het lied “In de Jordaan”, wist de goede man niet wat hem overkwam.
Daarna natuurlijk even met zijn allen “Lang zal hij leven” en “In de gloria”. Uiteraard zong de hele zaal met ons mee en na wat lovende woordjes kon het feest beginnen. Het koor start altijd met het lied “Maak het een beetje gezellig”. Dat werd het ook. Een stuk of 20 liedjes bracht het koor ten gehore. Er wordt altijd gezegd: “Gezelligheid kent geen tijd”. Nou dat is echt zo, want voor je het weet is het alweer voorbij, maar dat is met alle mooie en leuke dingen zo. Erg leuk was, dat de zoon van de jarige, Piet, nog even voor ons koor ging staan en het bekende lied “Aan de Amsterdamse grachten” voor zijn vader zong en natuurlijk ook voor de familie.
Kortom het toetje voor zijn vader.
Het was voor ons weer, een zondag met een apart tintje, weer zo een om niet gauw te vergeten.
Niet alleen voor de familie van Piet Bood, maar ook voor al de bewoners van het verzorging huis,
die met ons mee zongen. Wij konden weer met een goed gevoel naar huis. Tot slot: familie bedankt voor de lekkere hapjes en de drankjes, want zoals een ieder weet van zingen krijg je dorst.

 

Dinsdag, 15 september 2015 – De Venser

Een gezellige zaal met slingers, vlaggetjes en ballonnen. Vooraan op een grote, mooi versierde stoel zit mevrouw Kahlé te midden van haar familie. Zij is ook het middelpunt van ons optreden. Mevrouw Kahlé is 90 jaar geworden en nog een zeer kwieke dame.
Ter ere van haar verjaardag treedt Het Zwanenkoor vanmiddag op. Alle bewoners van De Venser zijn uitgenodigd en mogen meegenieten. Een volle zaal zingt natuurlijk samen met het koor uit volle borst “lang zal ze leven”.
Het werd een heel leuk optreden. De jarige dame kende alle liedjes uit haar hoofd en zat echt te genieten. Maar er waren meer dames en heren, die alles meezongen. Het was ook voor het koor geweldig om dat te zien. Een zoon van mevrouw Kahlé kocht twee Cd’s en het koor kreeg van hem ook nog een gift, waar we heel blij mee waren.
Kortom, het was een heel mooie middag.

 

Zaterdag, 12 september 2015 – Draaiorgelfestival

Het was weer een prachtig evenement: Het Draaiorgelfestival op de Dam. Ruim twintig draaiorgels stonden er opgesteld, een geweldig gezicht. Naast Het Zwanenkoor waren er deze middag twee bijzondere gasten. Dolly Bellefeur(welke Amsterdammer kent haar niet) opende op bijzondere wijze de voorstelling en kondigde aan het eind van Het Zwanenkoor optreden Harry Slinger ( u weet wel …. van Drukwerk) aan.
Harry Slinger zong samen met Het Zwanenkoor het lied “Daar is de orgelman”. Op deze middag natuurlijk een heel toepasselijk lied. Er was veel publiek op de Dam en zij waren zeer enthousiast. Meezingen, klappen en natuurlijk werd er een walsje gedanst.
Dank aan de organisatoren van het festival, dat wij (Het Zwanenkoor) een bijdrage mochten leveren aan deze mooie traditie.

 

 

Dinsdag, 21 juli 2015 - De Nieuwe Kerk

En dan sta je zo maar opeens als Het Zwanenkoor te zingen in De Nieuwe Kerk op De Dam. Heel indrukwekkend. Wat een prachtige kerk is het toch en wat een fantastische akoestiek.
Wij mochten optreden in het kader van de dinsdagmiddagconcerten. Een hele eer. We zongen vooral mooie rustige liedjes, omdat die hier beter tot hun recht zouden komen. Maar natuurlijk ontbrak De vrolijke koster niet. Het publiek vond het leuk en klapte enthousiast mee.
Alle stoelen waren bezet, maar er liepen ook toeristen en bezoekers van de tentoonstelling Reis in de tijd in en uit. De meesten kwamen en passant ook even naar ons koor luisteren.
Het werd een geweldig en mooi optreden op deze zonovergoten mooie zomerdag.

 

Woensdag, 1 juli 2015 – De burgemeester wordt 60 jaar

Een zinderend hete dag. Een optreden in het centrum van Amsterdam. Voor de koorleden was het tot op het laatste moment niet bekend wat het voor optreden was. Het moest namelijk absoluut een verrassing blijven voor degene voor wie dit optreden was bedoeld. Onze burgemeester Eberhard van der Laan was 60 jaar geworden en hij kreeg dit optreden aangeboden. Na de raadsvergadering, die natuurlijk behoorlijk uitliep, was er een verjaardagsborrel. Uiteindelijk kwam de burgemeester naar beneden en begon zijn feestje. Het Zwanenkoor kwam onder het zingen van “Lang zal hij leven” binnen en het optreden begon.
Onze burgervader was zichtbaar aangenaam verrast. Dat had hij in het geheel niet verwacht. En wat vond hij het leuk. Ook zijn ambtenaren vonden het geweldig. Voor ons, Het Zwanenkoor, een enorme eer en een ontzettend leuk optreden. Bij het laatste lied, de toegift, stond hij tussen het koor en zong uit volle borst mee. Ook liep hij mee in de polonaise. Na afloop bedankte de burgemeester iedereen persoonlijk en meldde, dat hij het knap vond, dat er absoluut niets uitgelekt was. Het was een TOP middag.

 

Dinsdag, 23 juni 2015 - Horecawerf Amsterdam Noord

Het Zwanenkoor trad opnieuw op bij dit horeca-evenement
waar de nieuwe haring wordt gepresenteerd en de genodigden
de gelegenheid hebben om de contacten met collega's te hernieuwen.
Een optreden van Het Zwanenkoor is daarbij een vast item geworden.
Omdat het buiten vrij somber en koud was, bleven veel genodigden
in de hal en zong het koor onder deze grote belangstelling de bekende
liedjes, die meegezongen werden door de toehoorders.
Het was een goed optreden en een gezellige toevoeging aan de
ontspannen sfeer tijdens deze haringhapperij.
Na het optreden lieten de koorleden zich de nieuwe haring eveneens
goed smaken en genoten van de kwaliteit van de haring.

 

Zondag, 17 mei 2015 - De Werf in Amsterdam Noord

Een dag voor het koor om nooit te vergeten. Wij hebben al meerdere malen een optreden in De Werf mogen verzorgen, maar deze uitvoering was echt de mooiste, de fijnste en de meest emotionele. Wat hebben wij als koorleden genoten! Als we daar met ons programma gaan beginnen, zeggen we altijd: “Straks als wij na de pauze weer gaan zingen, dan mogen jullie er bij komen staan”. We weten namelijk, dat ons publiek direct bij ons en naast ons wil komen staan.
Voor de pauze deden zij, wat wij aan hen hadden gevraagd en ieder zong naar hartenlust onze liedjes mee. Het was één groot feest. In de pauze werden de koorleden verwend met een drankje en een hapje (heerlijke Thaise loempia's). Dat was even smullen, want van zingen krijg je toch honger en dorst. Maar toen na de pauze! Het was voor de pauze niet tegen dovemansoren gezegd. Toen Jaap, onze muzikaal leider, zijn eerste klanken op het podium liet horen, gebeurde er iets met onze toeschouwers. Zo van oké mensen nu mogen wij! Wij stonden direct op een heel vol podium en iedereen wilde een plekje naast ons. Kortom een fantastische beleving. Wat daarna gebeurde is met geen pen te beschrijven.
Ons publiek op het podium, en de koorleden in een grote polonaise in de zaal. Het gaf iedereen een gevoel van: Nog nooit zoiets mee gemaakt.
Kortom een middag om niet snel te vergeten en een warme douche voor alle medewerkers, die samen met ons er een geweldige middag van hebben gemaakt.
Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

 

 

Zondag, 3 mei 2015 - Wilgaerden Hoorn

Voor de 2e keer in drie weken mocht Het Zwanenkoor optreden in Hoorn. Dit keer was de locatie verzorgingshuis Wilgaerden in de Kersenboogerd. Opnieuw een prachtig huis met veel bewoners, die oorspronkelijk uit Amsterdam kwamen.
De opkomst was groot. De mensen waren ontzettend enthousiast en velen zaten het overgrote deel van de liedjes mee te zingen. Heerlijk.
Bij “Amsterdam huilt” vloeide menige traan. Het raakte de mensen duidelijk. Zeker op deze dag, zo vlak voor 4 en 5 mei.
Jan Wisman presenteerde het programma met bijzondere anekdotes.
Na afloop kwamen verschillende bezoekers nog even persoonlijk bedanken en vertellen, dat ze een ontzettend mooie en leuke middag hadden gehad. Een flink aantal mensen wilde ook een CD mee naar huis nemen.
Kortom, een zeer geslaagde middag.

 

Maandag, 27 april 2015 – Koningsdag – Nieuwe Leliedwarsstraat

Hoewel regen was voorspeld, scheen de zon en was de sfeer gemoedelijk op deze Koningsdag. Aanvankelijk was het nog redelijk rustig, maar gaandeweg werd het steeds drukker. De Zwanen stonden uit volle borst te zingen en er werd regelmatig flink gehost met de voorbijgangers. In polonaise ging men door de straat. De groep mensen, die bleef staan om te luisteren en mee te zingen groeide gestaag.
Het was ouderwets gezellig. Wat een sfeer en wat fijn, dat we ook dit jaar weer voor de deur van onze geliefde Trix mochten staan. Iedereen genoot. Er werden aardig wat Cd’s verkocht en flyers werden uitgedeeld.
Een Jordanees feestje in het hartje van de Jordaan.

 

 

Zondagmiddag, 26 april 2015 – Swaensborch in Monnickendam

De dag voor Koningsdag mocht Het Zwanenkoor optreden in Swaensborch in Monnickendam. We werden heel hartelijk ontvangen en de zaal zat vol. Het werd een mooie middag. Opvallend veel mensen konden de Amsterdamse liedjes meezingen. Dat was niet zo verwonderlijk naar later bleek. Toen aan het einde van de middag werd gevraagd wie van de aanwezigen uit Amsterdam kwam, stak driekwart van de mensen de hand op. Amsterdam is blijkbaar goed vertegenwoordigd in deze mooie stad. Monnickendam kreeg op 25 februari 1355 haar stadsrechten.
Het was een heerlijke middag, waar iedereen vrolijk naar huis ging.

 

Zondagmiddag, 19 april 2015 – De Meent in Amstelveen

De Meent is een ontmoetingscentrum in Amstelveen. Deze middag was gesponsord door de Rotary en Het Zwanenkoor mocht optreden. In de zaal zat een gevarieerd publiek, maar ontzettend gezellig. Ouderen, mensen met een geestelijke beperking en enkele psychiatrische patiënten. Er werd geklapt, meegezongen en gedanst. Eén van de leden van de Rotary had Engelse gasten meegenomen, die natuurlijk een CD mee naar huis namen.
Het koor was niet helemaal compleet, maar dat kwam eigenlijk wel goed uit. We pasten maar net met z’n allen op het podium. Toch was er nog ruimte genoeg om af en toe uitbundig te bewegen.
Een heerlijke middag met dank aan de organisatoren voor de goede verzorging.

 

 

Zondagmiddag, 12 april 2015 – Avondlicht in Hoorn

Vandaag stond een optreden op het programma in Centrum Ouderenzorg Avondlicht in Hoorn. Een prachtig huis met veel aanleunwoningen en een restaurant waar ook mensen uit de buurt van harte welkom zijn. Toen Het Zwanenkoor binnen kwam, was de grote zaal al behoorlijk gevuld. Er was heel veel publiek. Het werd een heel enthousiast optreden, waar de gasten erg van genoten. Bij één van de liedjes moest een mevrouw erg huilen. Na afloop vertelde zij, dat ze het erg naar haar zin had in Avondlicht en dat ze er al lang woonde. Maar als ze de Amsterdamse liedjes hoorde, kreeg ze altijd meteen heimwee naar onze mooie stad.
Er waren ook mensen, die echt alles meezongen. Fantastisch. Dan blijkt opnieuw, wat onze liedjes teweeg kunnen brengen.

 

Zondag in Amsterdam

 

JordaanMedley

 

Amsterdam Huilt

 

Pierementwals

 

Donderdag, 5 maart 2015 - De Willemstraat

Op donderdagmiddag 5 maart vond de feestelijke oplevering plaats van de herinrichting van de Willemsstraat, de Nieuwe Willemsstraat en het Gangenproject. Dit laatste project geeft alle gangen en steegjes in de stad de naam, die zij ooit in de volksmond hebben gekregen. Elk steegje of gangetje krijgt een markeringssteen.
Het weer zat mee! Een beetje fris, maar droog en zonnig. Het Zwanenkoor mocht deze bijzondere bijeenkomst openen met een muzikale bijdrage. Er was geen versterking, maar dat was geen enkel probleem. Na deze muzikale aftrap begon het officiële gedeelte.
Na diverse speeches werd alle genodigden getrakteerd op een hapje en een drankje bij Tapas Restaurant Duende Dos in de Nieuwe Willemsstraat.
Uiteraard werd dit muzikaal omlijst met de vrolijke klanken van Het Zwanenkoor. Het was een zeer gezellige en geslaagde middag!

 

Zondagmiddag, 29 maart 2015 - De Rode Hoed VII

En dan is het opeens zo ver. Zeven voorstellingen in de Rode Hoed lijkt heel erg veel, maar voor je er erg in hebt, is daar dan al weer de laatste voorstelling met als presentatrice Wieteke van Dort. Na een roerig jaar was het extra spannend hoe het publiek zou reageren. De reacties waren overweldigend! De berichten op het gastenboek spreken voor zich. Dank aan allen, die een berichtje hebben geplaatst. We hebben er ook veel donateurs bij gekregen. Daar zijn we heel blij om.
Het was vanmiddag opnieuw een fantastische voorstelling. Wat een energie, wat een vrolijkheid. Het was één groot feest. We kunnen met trots terug kijken op zeven mooie optredens. Een lach en een traan, polonaise, uitbundig meezingend publiek, ballonnen, kortom heerlijk!
Een spannend moment vanmiddag was, dat één van onze koorleden op het toneel flauw viel. Dat veroorzaakte behoorlijke schrik. Gelukkig werd er adequaat opgetreden en werd zij goed opgevangen. De voorstelling kon na korte tijd doorgang vinden. Met ons koorlid gaat het gelukkig al weer beter.
Dank aan allen, die deze voorstellingen tot zo’n groot succes hebben gemaakt.

 

Tante Leen medley

 

Zomaar een dag in Amsterdam

 

Aan de Amsterdamse grachten

 

Amsterdam

 

Het autoritje

 

Zondagmiddag, 22 maart 2015 - De Rode Hoed VI

Er zijn van die dagen ……. Vandaag was zo’n dag. Twee solisten ziek en van één van muzikanten begaf de auto het in de Piet Hein Tunnel. Dat is stress. Gelukkig was de muzikant, Maurizio Mantile met wat kunst en vliegwerk net op tijd binnen. Maar wat te doen als de bariton van het duet uit De Parelvissers een dag van tevoren meldt, dat hij keelontsteking heeft en echt niet kan zingen? Nou, Het Zwanenkoor zou Het Zwanenkoor niet zijn, als ze dat niet konden oplossen. Het publiek werd toch getrakteerd op De Parelvissers, zij het in een bijzondere uitvoering. En ook voor de andere zieke solist werd een oplossing gevonden. Het werd opnieuw een geweldige voorstelling, niet in de laatste plaats door de leuke en professionele presentatie van Dieuwertje Blok. Wat een leuke presentatrice is zij toch!
Een mooie middag en nog één voorstelling voor de boeg!

 

 

Goeie Ouwe Trouwe Toren

 

Geld, Geld, Geld

 

Vrijdag, 20 maart 2015 - De Rode Hoed V

De vrijdagavond is altijd anders dan de zondagmiddag. Uitbundiger lijkt een goed woord. Deze vrijdagavond was in één woord fantastisch. Wat een enthousiast publiek! Al meteen vanaf het begin. Ook de Stamppotclub van een van onze trouwe sponsors was aanwezig. Er werd een traantje weggepinkt, maar er werd ook uit volle borst meegezongen.
Erik Brey was vanavond de presentator. Op geheel eigen wijze en in een prachtige rode pandjesjas praatte hij de liedjes aan elkaar. Humoristisch en heel persoonlijk. Dat wordt door het publiek ook zeer gewaardeerd. Bij de act van "het autoritje" ging de zaal uit haar dak. Hilarisch.
Staande ovaties, polonaise, klappen, staan, alles kwam voorbij. Heerlijk. En natuurlijk tot slot de after party met muziek van Jean Louis van Dam. Lekker praten, dansen en zingen tot in de kleine uurtjes. Kortom een geweldige avond!

 

Daar is de Orgelman

 

Radijswals

 

Zondag, 15 maart 2015 - De Rode Hoed IV

Een prachtige middag. We mochten ons verheugen in de komst van onze burgemeester Eberhard van der Laan en zijn kinderen. Het was weer één groot feest. Niet in het minst door de presentator van deze middag, Jacques Klöters. De ene na de andere anekdote volgde bij het aankondigen van de liedjes. Menigmaal had dat lachsalvo’s in de zaal tot gevolg. Geweldig.
Er was ook een bijzondere gebeurtenis deze middag. Na overleg met en op voorstel van onze vorige burgervader Job Cohen werd vanmiddag Eberhard van der Laan benoemd tot de nieuwe beschermheer van Het Zwanenkoor. Na een korte toespraak werd de oorkonde overhandigd. Hij werd in dank aanvaard.
Na de pauze een lach en een traan en natuurlijk de polonaise, waaraan onze burgemeester en zijn kinderen uiteraard meededen. Het was weer een fantastische voorstelling en iedereen ging helemaal blij naar huis.

 

 

Ik heb geluk besteld

 

Nooit meer zwaaien baaien rokken

 

Zondag, 1 maart 2015 - De Rode Hoed III

Opnieuw een uitverkocht huis. Doordat de opbouwploeg heel hard had gewerkt, konden we de zaal een kwartiertje eerder open doen. Dat was prettig voor het publiek. Onder de vrolijke orgelklanken van het orgel van Perlee, stroomden de mensen binnen. Onder hen ook een touringcar vol mensen uit St. Willibrord.
Maartje van Weegen was deze middag onze presentatrice en wat deed ze het weer ontzettend leuk! Grote hilariteit was er, toen er een verkeerd lied werd aangekondigd. Presentatiekaart nummer 7 bleek even zoek. Voor Maartje geen enkel probleem. Ze kende de tekst gewoon uit haar hoofd! Het publiek was hartverwarmend enthousiast. Wat een feest.
Ook deze keer mochten we ons weer verheugen in de aanwezigheid een aantal oud-presentatoren: Carry Tefsen, Gerda Havertong en Gerdi Verbeet met haar twee kleinkinderen.
De reacties na afloop waren fantastisch en veel mensen hebben ook een berichtje achter gelaten in het gastenboek, wat wij natuurlijk erg leuk vinden!

 

Bloemetjes in de Jordaan

 

Maak het een beetje gezellig

 

 

Vrijdag, 27 februari 2015 - De Rode Hoed II

Een zaal vol vrolijke mensen. Vanavond was ook een aantal oud-presentatoren aanwezig: Bram Biesterveld, Klaas van der Veen, Klaas Wilting, Sylvia Alberts, Guido Frankfurter en last but not least Erik Brey, onze choreograaf.. Het koor en de muzikanten hadden er weer veel zin in. Na de pep-talk van onze Cor mochten we het podium op.
Onze presentatrice Judith Bos zag er prachtig uit. Heel feestelijk en wat deed ze het leuk! Ze strooide ook rijkelijk met complimenten, die natuurlijk graag in ontvangst werden genomen. Het koor was opnieuw in topvorm en het applaus was overweldigend.
Op de After Party speelde Jean Louis van Dam lekkere vrolijke muziek, waarop ook gedanst kon worden. De sfeer was prima, heel relaxed en gezellig. Om 00.30 uur sloot de bar en vertrokken ook de laatste gasten. De reacties op het gastenboek laten zien, dat mensen hebben genoten!

 

Zondag, 22 februari 2015 - De Rode Hoed I

De eerste voorstelling in De Rode Hoed en dus de eerste jubileumvoorstelling. Heel spannend, want het is ook de eerste voorstelling met onze nieuwe muzikaal leider Jaap Somsen. Om 13.00 uur staat de hele hal al vol mensen en ook buiten staat een rij. Het orgel van Perlee speelt vrolijke muziek om het wachten wat aangenamer te maken.
En dan begint de voorstelling. Gepresenteerd door Anita Witzier. En …… het wordt een geweldige voorstelling! Wat een feest. Een fantastische zaal, die heel stil is bij de mooie liedjes, maar zich volop laat horen bij de vrolijke nummers. Oud presentatoren Nellie Frijda en Bernard Welten zitten vooraan te genieten. Heel bijzonder is het nummer “Daar is de orgelman”, dat begeleid wordt door het kleine orgel van Leon Perlee.
Na afloop krijgen we veel complimenten. De mensen hebben volop genoten en gaan vrolijk en blij naar huis.

 

 

Het feest gaat weer beginnen!!

Zondag 22 februari is de eerste voorstelling van Het Zwanenkoor in De Rode Hoed. Het programma heeft als titel meegekregen De Parel van De Jordaan. Het belooft een prachtig programma te worden. In het programmaboekje treft u naast informatie ook de teksten van 4 liedjes aan, zodat u uit volle borst kunt meezingen.
Het programma is samengesteld uit de liedjes van de afgelopen 25 jaar. Een lach en een traan wisselen elkaar af.
We wensen u een heerlijke voorstelling.

 

Woensdag, 25 februari 2015 - Schalkweide Haarlem

Eigenlijk treden we in de Rode Hoed periode nooit op, maar soms maken we een uitzondering. Vanmiddag gingen we naar Haarlem om te zingen voor de heer Dorus Tolmeijer, die 86 jaar werd.
De heer Tolmeijer komt van de Noordermarkt en is een fan van het Amsterdamse lied. Op het feest waren veel Amsterdammers, maar ook mensen uit andere delen van ons land. Niet alle koorleden konden aanwezig zijn, maar degenen die er waren hebben een heerlijk optreden neergezet. Ze zongen de sterren van de hemel en maakten er absoluut een feest van.
De heer Tolmeijer zat steeds met de duimen omhoog. Hij vond het prachtig. Fijn als je iemand zo’n mooi feest kunt bezorgen.

 

Zondag, 15 februari 2015 - Het Polanentheater

Optreden en dan zien hoe blij mensen er van worden, is altijd fijn, maar soms weet je niet wat je overkomt. Zo’n middag was het vandaag. Het Zwanenkoor trad op in Het Polanentheater, een mooi theater in de Spaarndammerbuurt. Het was de generale repetitie voor De Rode Hoed met onze drie muzikanten. Wat het bijzonder maakte, waren de genodigden. Dankzij onze “stamppotsponsor” konden wij 90 mensen een gratis kaartje geven. Het waren cliënten van twee voedselbanken en een aantal bewoners van De Bogt, een woon- zorgcentrum in de buurt. De bezoekers druppelden langzaam binnen en toen iedereen een plaatsje had, barstte het feest los.
Wat zaten de mensen te genieten! We werden er zelf ook helemaal vrolijk van. Bij de mooie ballades was het muisstil, maar het applaus oorverdovend! Bij de vrolijke nummers zongen velen mee. Na afloop kregen we veel complimenten.
Het was nog niet afgelopen. Er stonden drie soorten stamppot met worsten en gehaktballen klaar. Alles even heerlijk en iedereen kon zoveel eten, als hij wilde. Allemaal gezellig met een bordje in de foyer. Wat een TOP middag. Dank aan onze sponsor en Het Polanentheater.

 

Zondag, 8 februari 2015 – Torendael

Vandaag een wel heel bijzonder optreden. Dit optreden kon Het Zwanenkoor, dankzij een sponsor, aanbieden voor een gereduceerde prijs. PuurZuid – Woon- en Zorgcentrum Torendael in de Rivierenbuurt had ingeschreven op het aanbod en hen viel de eer te beurt. In de mooie, moderne ruimte mocht Het Zwanenkoor de mensen vermaken. Dat lukte prima. Er was een heerlijke sfeer en de volle zaal liet merken, dat ze het heel gezellig vonden. Er werd geklapt en meegezongen en overal waren vrolijke gezichten. Na afloop kregen de mensen stamppot, want dat was “part of the deal”. Een aantal koorleden bleef ook een lekker stamppotje mee eten.
De sponsor was aanwezig en kon zo beleven wat er met zijn geld gebeurde. Hij en zijn vrouw vonden het prachtig.
De middag werd aan elkaar gepraat door Piet Uijtendaal, die alles op rijm aankondigde. Dat werd zeer gewaardeerd. Een fantastische middag, waar weer veel mensen blij van werden.

 

Zondag, 1 februari 2015 – Optreden in De Klinker

Zoals altijd werd Het Zwanenkoor getrakteerd op een warm onthaal in De Klinker. Maria blijkt elke keer weer een geweldige gastvrouw. Ook weet ze de gasten enthousiast te maken en probeert ze iedereen bij de voorstelling te betrekken. De zaal zat helemaal vol. Als versiering waren ballonnen en slingers opgehangen met 25 erop. Dat was hartstikke leuk. Het Zwanenkoor trad twee keer 45 minuten op. Er waren veel vrolijke nummers, maar natuurlijk werden ook mooie nummers als “Amsterdam huilt”, “Liefde” en “Onder de bomen van het plein” gezongen. Het werd een heerlijke middag. Omdat de zaal vol zat met echte Amsterdammers, werd er veel meegezongen. Dat is ook de bedoeling en het maakt het extra gezellig. Tijdens het optreden werd het koor verrast met een prachtig spandoek met daarop heel mooie zwanen en 25 jaar. Wat een vreselijk leuk idee! Natuurlijk werd het meteen omhoog gehouden bij het zingen van het volgende lied.
Het was een fijne middag.

 

 

Zondag, 18 januari 2015 – Concert Maria Magdalena Kerk te Wormer

Het eerste optreden in ons jubileumjaar! En dan nog wel op zo’n mooie locatie. De sfeervolle Maria Magdalena Kerk in Wormer. Het was niet de eerste keer, dat Het Zwanenkoor daar mocht optreden en we hadden er veel zin in. Het koor zong een groot deel van het repertoire, dat we ook in De Rode Hoed gaan brengen. Dat is altijd spannend. Yvonne de Koning zong voor het eerst het ontroerende lied “Amsterdam huilt” voor publiek. Wat deed ze het prachtig. Je kreeg er kippenvel van.
Voor Piet Uijtendaal was het een thuiswedstrijd, want Wormer is zijn dorp, al komt hij uit Amsterdam Oost en is hij een echte Amsterdammer. Hij imponeerde de zaal met “Liefde” en samen met Willem de Groot met de “Parelvissers”. Natuurlijk waren er ook veel vrolijke liedjes.
Het publiek was enthousiast en we kregen veel complimenten na afloop.
Iedereen had een geweldige middag.