Plein 40-45 – 20 december 2010

Barre kou, een dik pak sneeuw en een glad wegdek weerhielden Het Zwanenkoor niet om af te reizen naar Plein 40-45 in Amsterdam Slotervaart. Alle winkels waren open, zodat het publiek kerstinkopen kon doen. Bij C&A mochten we ons omkleden. Een groot aantal mensen had de kou getrotseerd om naar Het Zwanenkoor te komen luisteren. De prachtige kerstversiering zorgde voor een sfeervolle ambiance. Enkele mensen raakten geëmotioneerd door de mooie Amsterdamse liedjes. Maar ook de gezellige meezingnummers vonden veel bijval. Er werd enthousiast geklapt en meegezongen. Verschillende mensen, die bij het eerste optreden aanwezig waren, kwamen terug voor de tweede set. Bijzonder was de aanwezigheid van Henny van Kerkwijk. Hij was voorzitter van het koor, maar moest vanwege te drukke werkzaamheden en studie helaas (tijdelijk?) het koor verlaten. Bij “De Italianen” nam hij op verzoek weer even zijn oude plekje als solist in en zong hij samen met Piet Uijtendaal en Bert Wals de sterren van de hemel. Prachtig! Het was een heerlijk optreden, waarvan veel mensen hebben genoten.

 

Abvakabo - 26 november 2010

Elk jaar eert De Abvakabo haar jubilarissen met een feestelijke avond in De Rode Hoed. Tijdens deze bijeenkomst worden zij bedankt voor hun trouw aan de vakbond en krijgen zij een speldje voor hun langdurige lidmaatschap. De Rode Hoed is helemaal opgeknapt en ziet er mooi uit. Strakke elementen in een oud gebouw vormen fraaie contrasten. Het Zwanenkoor verraste de aanwezigen met drie enthousiaste optredens. Voor het eerst konden de koorleden zich verkleden in de naar het koor vernoemde Zwanenzaal. Aan het einde van de avond was er nog een bijzonder moment. De vaste fotograaf van Het Zwanenkoor Karel Souwer bleek ook al 40 jaar trouw lid van de Abvakabo. Uiteraard werd hij voor het voetlicht gehaald en was er voor hem ook een speldje en een prachtige bos bloemen. Een leuke afsluiting van een geslaagde avond.

 

Maria Magdalena Kerk Wormer – 21 november 2010

In de Maria Magdalena Kerk te Wormer had de evenementencommissie op zondag 21 november 2010 een concert georganiseerd met Het Zwanenkoor. De evenementencommissie organiseert concerten om met de opbrengst daarvan een bijdrage te kunnen leveren aan het onderhoud van deze mooie kerk. In de prachtige ambiance waren 400 plaatsen. Het concert was geheel uitverkocht. Onder de bezoekers bevonden zich ook de leden van het koor Ontroerend Goed. Zij zongen de meeste nummers uit volle borst mee. De sfeer zat er al snel in. In de pauze kwamen er vele enthousiaste reacties. Na de pauze gingen Cor Hoop en Nico Meijer tijdens het nummer “Daar is de orgelman” met het mansbakkie rond. Het bakkie van Nico zat al snel vol, zodat hij zijn pet moest gebruiken. De opbrengst gaat naar een goed doel. Met een polonaise en een staande ovatie werd deze zeer geslaagde middag afgesloten.

 

 

Katwoude – woensdag, 20 oktober 2010

Wel een heel bijzonder optreden dit keer. Het Zwanenkoor mocht optreden op het huwelijksfeest van één van de manlijke koorleden. De huwelijksvoltrekking was in Het Hart van Katwoude. Het werd een geweldige avond met een stralend bruidspaar. Heerlijk om voor twee zo zichtbaar gelukkige mensen te mogen optreden. Het Zwanenkoor wenst hen heel veel gelukkige en gezonde jaren samen.

 

Radio Domino – zaterdag, 20 november 2010

Radio Domino, de ziekenomroep van Het Slotervaartziekenhuis en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis bestaat 50 jaar. Zaterdag 20 november werd dat uitbundig gevierd. Een groot feest. Burgemeester Eberhart van der Laan woonde een deel van de happening bij, sprak de luisteraars toe en beantwoordde vragen van interviewer Henk Kortschot. Het is prachtig, dat radio Domino al zo lang steun brengt voor patiënten. Natuurlijk was er veel muziek. Het Zwanenkoor trad twee keer op en begon met een speciaal lied voor Radio Domino. De burgemeester genoot zichtbaar en zong zelfs een aantal nummers mee. Het optreden van Het Zwanenkoor werd afgewisseld door zang van Sandra Mooy. Zij heeft een prachtige stem en bracht een heel divers repertoire. De familie Perlée zorgde gezellige draaiorgelmuziek. De inwendige mens werd niet vergeten. Er waren allerlei heerlijkheden. We hopen, dat Radio Domino dit mooie werk nog lang zal mogen blijven doen.

 

 

Optreden Zomipo Santpoort – zondag, 31 oktober 2010

Zomipo staat voor Zondag Middag Podium. De Stichting Welzijn Velsen organiseert voor de 14e maal in buurtcentra een aantal optredens voor ouderen. Ditmaal mocht Het Zwanenkoor een middag verzorgen. Het Terras in Santpoort was geheel uitverkocht. In de bomvolle zaal heerste een gezellige sfeer. Veel bezoekers kenden het repertoire van Het Zwanenkoor en zongen de meeste liedjes mee. De grappen, waarmee Nico Meijer de nummers aankondigde, zorgden voor veel hilariteit. De mensen genoten. Een heerlijke middag voor iedereen. Alle koorleden gingen met een mooie roos voldaan naar huis.

 

Optreden Rondvaartboten – 6, 13, 20 en 27 oktober 2010B>

Dit keer wel een aantal heel bijzondere optredens van Het Zwanenkoor. Op vier middagen in oktober organiseerde de stadspas rondvaarten met Holland International door de Amsterdamse grachten. Elke middag waren er twee rondvaarten. Natuurlijk paste niet het hele koor op de boot. Elke keer ging een delegatie van + 12 koorleden mee. Uiteraard was ook Greetje de Oude, muzikaal leidster van het koor, aanwezig met geluidsman Leo van Doorn. De rondvaarten waren elke keer afgeladen vol. Het is al een feest om door de grachten te varen, maar met muzikale omlijsting van het Amsterdamse lied is het natuurlijk helemaal fantastisch. Met de boot bij de Westertoren liggen onder de klanken van Aan de voet van die mooie Wester, wie krijgt daar geen kippenvel van? Heel veel mensen hebben genoten en natuurlijk ook meegezongen.

 

 

Winkelcentrum Reigersbos – Zaterdag, 25 september 2010

Winkelcentrum Reigersbos bestaat 25 jaar. Reden voor een feestje. Op zaterdag 25 september wordt het gevierd. Diverse muzikale optredens, kraampjes met lekkernijen en attracties voor de kleintjes zorgen voor de gezelligheid. Het Zwanenkoor mag het festijn openen. Aanvankelijk lijkt de regen roet in het eten te gooien, maar gelukkig is het maar een klein buitje. Het publiek geniet en zingt veel nummers mee. Als na een korte pauze het koor opnieuw gaat optreden, schijnt zelfs de zon. Dat maakt het geheel nog vrolijker. Er komt steeds meer publiek en het wordt een leuke middag.

 

Optreden Westwijk - zondag, 10 oktober 2010

Op een prachtige zondagse herfstdag ging het Zwanenkoor voor het vijfde achtereenvolgende jaar naar Westwijk in Amstelveen. Dit is een woonvoorziening en dagopvang voor jongeren en volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De cliënten en hun begeleiders kijken elk jaar weer naar dit optreden uit. Het is geweldig, als je mensen zo ziet genieten. Een dergelijk optreden kan alleen plaats vinden als er een sponsor is. Dit jaar was dat de stichting Egmana. Wat geweldig, dat er een bedrijf is dat dit mogelijk maakt! De sfeer zat er snel in. Na een paar nummers kwamen al enkele bewoners tussen de koorleden in staan. Stevig gearmd zongen zij uit volle borst mee. De vreugde straalde van de gezichten. In de pauze werden we verrast met lekkere hapjes. Na de pauze ging het programma met Amsterdamse liedjes verder. Er werd gedanst en volop meegezongen. Bij het laatste lied De saxofoon van ome Toon blaast het koor bij het laatste refrein op een klein toetertje. Alle bezoekers kregen ook zo’n toetertje en iedereen mocht meedoen. Het was geweldig! De mensen hadden een heerlijke middag, maar ook de koorleden gingen met een goed en heel blij gevoel naar huis.

 

Evean Henriëtte Roland Holst huis, Amsterdam Zuid-Oost, zondag 3 oktober 2010

Het is een voor oktober uitzonderlijk mooie en warme zondagmiddag. Een bomvolle zaal met bewoners en omwonende buurtgenoten, die naar Het Zwanenkoor komen luisteren. De koorleden gekleed in Jordaan Rood met uitzondering van een paar koorleden, die per vergissing in een van de andere outfits gekomen zijn, staan weer het gezellige, Amsterdamse repertoire te zingen en de toehoorders zingen heerlijk mee. Sinds kort staat Willem Parel “Daar komt de orgelman” op het programma. Er wordt tijdens het liedje gebruik gemaakt van het mansbakje, dat flink gevuld werd door de toehoorders. Een succesnummer. Natuurlijk komt de opbrengst ten goede aan het activiteitenpotje van het Roland Holsthuis.
Er werd gewalst en een polonaise gelopen en door de organisatie worden alle Zwanenkoorleden verblijd met een mooie rode roos. Een geslaagde middag

 

Optreden voor De Zonnebloem in Alkmaar – Zondag, 26 september 2010

Op zondag 26 september 2010 werd Het Zwanenkoor uitgenodigd voor een optreden in Alkmaar. De Zonnebloem organiseerde deze middag voor gasten en vrijwilligers. De middag vond plaats in het service centrum voor Welzijn en Cultuur Mare Nostrum. Een prachtige accommodatie met een grote zaal, die geheel gevuld was met publiek. Na een wat aarzelend begin kwam het publiek los. Er werd volop meegezongen en geklapt. In de pauze werden de vrijwilligers bedankt en enkele mensen werden speciaal in het zonnetje gezet. Na de pauze ging solozanger Nico Meijer tijdens het nummer “Daar is de orgelman” met het mansbakkie rond. Iedereen deed een duit in het bakkie. Het zorgde voor veel hilariteit. Om alle gasten langs te gaan, moesten het laatste couplet en het refrein enkele keren worden herhaald. Het opgehaalde bedrag werd aan de Zonnebloem geschonken. Het was een erg leuke middag.

 

 

De Rode Hoed bestaat 20 jaar – woensdag 14 september 2010

Woensdag 14 september 2010, de De Rode Hoed viert haar 20-jarig bestaan. Onze koningin Beatrix (met Rode Hoed!) geeft acte de presence en het bestuur van Het Zwanenkoor is daarbij ook uitgenodigd. De Rode Hoed is verbouwd en heeft een metamorfose doorgemaakt, de vloer in de foyer is vervangen en heeft dezelfde betegeling gekregen als de gevel, tevens is er een lambrisering aangebracht in de stijl van de grote zaal, omgedoopt tot Oosterhuiszaal. Huub Oosterhuis, voorganger van de zondagse kerkdienst én één van de grondleggers van de Rode Hoed. Van oorsprong een debathuis dat mensen uit alle gelederen van de samenleving bij elkaar moet brengen en dat is in deze tijd nog steeds het uitgangspunt! Er is ook een zaal vernoemd naar Anneke Groen, de voorgaande directeur van De Rode Hoed.

Tijdens deze viering van het 20-jarig bestaan (het koor bestond op 28 december 2009 ook 20 jaar) kregen we een vogelvlucht door 20 jaar Rode Hoed te zien, sprak Ton van Brussel (de Directeur van de Rode Hoed waarvan een bekende ooit dacht dat hij uit Brussel kwam), sprak Huub Oosterhuis (voorganger van de zondagse kerk) prachtige woorden, zong zijn dochter Trijntje Oosterhuis een geweldig mooi lied (kippenvel!) en sprak onze Dieuwertje Blok de hele middag aan elkaar en vergat daarbij zeker niet om – tussen al die debatmomenten – te memoreren dat Het Zwanenkoor de vrolijke noot in het prachtige programma van De Rode Hoed brengt. Wij spraken met meerdere cateringmedewerkers die aangaven dat Het Zwanenkoor in de Rode Hoed het hoogtepunt van het seizoen is en tussen de nieuwe benaming van de zalen staat nu ook De Zwanenzaal, ons cadeau van De Rode Hoed. Waardering voor het feit dat wij tijdens 20 jaar Rode Hoed ieder jaar weer ons nieuwe programma daar presenteren. Het begon met één voorstelling per jaar, inmiddels zijn het er acht. En vanaf nu zullen wij ons – tijdens onze optredens in de Rode Hoed – verkleden in De Zwanenzaal. Na afloop van het programma spraken wij met meerdere mensen en werd ons gemeld dat ook onze koningin bekend is met het repertoire van Het Zwanenkoor, geweldig toch. Wij mogen ons scharen in het rijtje Huub Oosterhuiszaal, Anneke Groenzaal, Zwanenzaal, een hele eer, wij gaan ervan genieten!

 

 

Draaiorgelfestival op de Dam – Zaterdag,11 september 2010

Op 11 september 2010 werd voor de 6e keer Het Draaiorgelfestival georganiseerd op de Dam in Amsterdam. Prachtige draaiorgels uit het hele land stonden in een cirkel opgesteld. Er was zelfs een orgel uit België. Omdat het draaiorgel onlosmakelijk is verbonden met Amsterdam, is dit een prachtig evenement. Natuurlijk was ook de familie Perlee vertegenwoordigd met meerdere draaiorgels. Het weer was prima en het was dan ook behoorlijk druk op de Dam. Na een welkomstwoord van de voorzitster van het organisatiecomité, Dorothy Beynes-Heijmeijer, opende René Riva samen met Het Zwanenkoor het festival. Het Zwanenkoor trad daarna nog ruim een half uur op. Onder het publiek bevonden zich o.a. minister Plasterk en Rob van Reijn, de beroemde mime speler. Het geheel werd verder nog opgeluisterd door een toespraak van onze nieuwe burgemeester, Eberhart van der Laan. De draaiorgels trokken de rest van de dag de stad in. Een mooi evenement. Hopelijk zal het volgend jaar weer plaats vinden.

 

De Dappermarkt – Zondag, 29 augustus 2010

Op 29 augustus 2010 werd door het buurtcomité een dag voor de ouderen uit de buurt georganiseerd. Er was een curiosamarkt gepland met veel verschillende soorten kramen. Op het plein stond een tent met een podium, waarin ’s middags verschillende artiesten zouden optreden. Daar tegenover een heel grote tent met allemaal stoelen voor de genodigden. Het Zwanenkoor verzorgde de opening van 13.30 - 15.00 uur. Helaas gooiden de Weergoden roet in het eten. De marktlieden lieten het afweten, want de regen viel met bakken uit de lucht. De optredens konden gelukkig wel doorgaan. Veel genodigden trotseerden het barre weer en al snel waren alle stoelen bezet. De kabels en de monitoren moesten steeds verder naar achteren op het podium om niet drijfnat te worden. Desondanks was het een heel leuk optreden, waarvan de mensen echt genoten. De verzorging was geweldig. Koffie, thee, broodjes, voor iedereen een ijsje en bitterballen tot slot. Het is onze fotograaf Karel Souwer zelfs in de regen gelukt om leuke foto’s te maken. Een geslaagde middag

 

 

Sail Amsterdam – 19 augustus 2010

Op een ponton onder een grote partytent met gezellige zitjes, lounge banken en een welvoorziene bar aan de Cornelis Douwes Haven in Amsterdam Noord trad Het Zwanenkoor op voor Sulis uit YNDYK in Friesland. Sulis organiseert nautische evenementen voor gezelschappen en bedrijven. Het bedrijf heeft verschillende schepen uit Friesland gecharterd o.a. “de Mare uit Fryslan”, de Bint, de WK 77 en de LE 66 om met verschillende zakenrelaties de Tallships, clippers en andere schepen te bezichtigen, die voor SAIL in de Amsterdamse haven zijn afgemeerd . De website van dit Friese bedrijf is www.sulis.nl Uitgelezen SAIL- weer want het was prachtig, schitterende Hollandse luchten en een lekker briesje. Het Zwanenkoor zong de bekende Amsterdamse melodieën voor de arriverende en vertrekkende passagiers van de aangemeerde schepen. Het Zwanenkoor had graag al zingende een rondje mee gevaren, maar dat zat helaas niet in de planning.
Door het mooie weer en de gezellige sfeer proefde het koor toch iets van SAIL, een geweldig evenement, dat om de 5 jaar in onze stad plaatsvindt.

 

 

Meppel – Donderdag, 12 augustus 2010

Op 12 augustus 2010 was Het Zwanenkoor uitgenodigd naar Meppel te komen om het evenement Mokum in Meppel ’s avonds af te sluiten met een grachtenconcert. Het koor verzamelde zich om 11.00 uur op de Westermarkt. Met de bus reisden we via het Stadionplein, waar ook nog wat koorleden aan boord kwamen, naar Meppel. Na behoorlijk wat vertraging kwamen we in Meppel aan, waar we warm werden onthaald met haring en Meppelse bokkenpootjes. In de stad waren overal grote en kleine podia, waar Amsterdamse artiesten optraden. Het was ontzettend gezellig. Helaas begon het aan het einde van de dag te regenen. Tijdens het optreden van Het Zwanenkoor werd de regen steeds heviger. We besloten het programma zonder pauze af te werken. Het werd ondanks de ons slecht gezinde Weergoden een spetterend optreden.

 

Leusden – Dinsdag, 16 augustus 2010

Dinsdagavond 16 augustus was Het Zwanenkoor uitgenodigd op de 70e verjaardag van een dame. De bus bracht het koor naar een fantastische locatie. Restaurant en Partycentrum De Mof in Leusden. Een volle zaal met een heel gezellig publiek. Het koor zong de sterren van de hemel en de gasten genoten. Aan het eind van het optreden gingen nagenoeg alle gasten in polonaise door de zaal. De jarige had een geweldige avond en zij bedankte haar gasten en het koor. Het feest ging nog even door, maar het koor ging voldaan terug naar Amsterdam.

 

Danny Malando – Dinsdag, 10 augustus 2010

Tijdens zijn presentatie in de Rode Hoed had Danny Malando het Zwanenkoor uitgenodigd om bij zijn concert in Het Concertgebouw twee medleys te komen zingen. Dat was natuurlijk ontzettend leuk. Gelukkig waren de meeste koorleden terug van vakantie. Het koor had er weer zin in. De soundcheck ging goed, dus het was veelbelovend. Het was het eerste optreden na de vakantie. Spannend. Toen Danny Malando aan het eind van het programma na de pauze Het Zwanenkoor aankondigde, was dat een grote verrassing voor de uitverkochte zaal. Het publiek genoot. Ook de laatste toegift zong Het Zwanenkoor met het orkest van Danny Malando mee voor een zeer enthousiaste zaal.
Het was een mooi begin van het nieuwe seizoen.

 

Winkelcentrum Weidevennen Purmerend - Zaterdag, 12 juni 2010

Op zaterdag 12 juni 2010 was het feest in winkelcentrum De Weidevennen in Purmerend. Aanleiding was de Hollandse Nieuwe haring. Het winkelend publiek liet zich die zeker smaken. Men moest in de rij staan om er één te bemachtigen. Het Zwanenkoor was uitgenodigd om dit feest op te luisteren. Het was het laatste optreden van dit seizoen. Het weer zat mee. Via de schoenenwinkel kwamen we in het magazijn van Etos, waar we ons mochten omkleden. Toen het koor zich op ging stellen, stond er al aardig wat publiek op het binnenplein. Dat er een flink aantal Amsterdammers in Purmerend woont, bleek al snel. Veel toeschouwers zongen uit volle borst mee. De sfeer zat er meteen in. Er werd gedanst en ook de polonaise ontbrak niet. Helaas was onze vaste fotograaf niet aanwezig, maar gelukkig wilde één van de toeschouwers wel foto’s maken. Het werd een mooi optreden, waarvan veel mensen hebben genoten.

 

 

Albert Heijn – Prins Hendrikkade Zaterdag, 5 juni 2010

In het voormalige gebouw van Obibio heeft Albert Heijn een half jaar geleden een prachtig filiaal geopend. Het is zowel toegankelijk vanaf de Korte Nieuwendijk als vanaf de Prins Hendrikkade. Om dit filiaal wat meer onder de aandacht te brengen was Het Zwanenkoor uitgenodigd om aan het eind van de middag op te treden. Het was prachtig weer en omdat de collega-winkeliers geen bezwaar hadden, vond het optreden buiten plaats op de Korte Nieuwendijk. Veel mensen bleven staan kijken en vooral luisteren. Sommige toeristen reageerden verbaasd, maar geamuseerd. Een enkeling dacht, dat hij dwars door het koor heen de winkel in kon. Het klonk geweldig en om 17.00 uur namen we afscheid van een zeer enthousiaste filiaalleider.

 

Aids Gala – Heineken Music Hall Zaterdag, 5 juni 2010

Op zaterdag 5 juni 2010 vond het 18e benefietgala in de strijd tegen aids plaats. Een geweldig evenement waar veel bekende politici en mensen uit de entertainment- en modewereld aanwezig waren. Dit jaar werd dit “Amsterdamdiner” gehouden in de Heineken Music Hall. De zaal was prachtig aangekleed met fantastisch gedekte ronde tafels, waaraan in totaal 1200 gasten konden plaats nemen. Er traden verschillende bekende artiesten op, zoals Edsilia Rombley, Mathilde Santing, Karin Bloemen, Daughters of Africa. Ook Het Zwanenkoor stond op het programma. Om 22.20 uur zong het koor 20 minuten lang de sterren van de hemel voor een enthousiast publiek. Het was geweldig om op dit gala te mogen optreden. De opbrengst van deze avond zou uiteindelijk € 710.000,00 worden.

 

Revalidatiecentrum Overtoom Donderdag, 20 mei 2010

Op een mooie lenteavond begaven de leden van Het Zwanenkoor zich naar Het Revalidatiecentrum op de Overtoom. De zaal was vol met patiënten en familieleden. Het was heel bijzonder om te zien hoe de mensen genoten en ieder op hun eigen manier probeerden mee te doen. Het geeft je als koor een goed gevoel. Dit is waar je het voor doet. Dan realiseer je ook hoe belangrijk het is, dat dit soort optredens wordt gesponsord. Want zonder die sponsoring zou dit niet mogelijk zijn.

 

 

De Twee Zwaantjes Zondag, 16 mei 2010

Het Zwanenkoor is 20 jaar geleden ontstaan in De Twee Zwaantjes. Een bijzonder gezellig café aan de Prinsengracht, waar altijd plaats is voor het Nederlandse lied en zeker voor het Amsterdamse repertoire. Wat is een betere plek om het 20 jarig bestaan te vieren met een optreden dan voor de deur van dit café? We misten één van onze solisten, Marian van Alphen, want zij stond in de finale van het ouderensongfestival. Daar zijn we natuurlijk trots op. De weergoden waren ons gunstig gezind. Het was lekker weer en de zon liet zich regelmatig zien. Het publiek stroomde dan ook toe en het verkeer moest even een andere route kiezen. Het was een gezellige boel en veel van de toeschouwers zongen uit volle borst mee.
Een mooi optreden op een prachtige plek.

 

 

Koninginnedag Vrijdag, 30 april 2010

De dag begon regenachtig, maar gedurende de ochtend klaarde het op en kwam zelfs de zon door. Het Zwanenkoor trad in wisselende samenstelling op in de 1e Leliedwarsstraat voor de deur van de familie Oordijk op nr. 20. Van 10.00 – 17.00 uur werd er in oranje uitdossing uit volle borst gezongen. Twee trouwe fans hadden al vroeg een plekje bemachtigd op het stoepje aan de overkant. Ze bleven daar genieten tot het einde van de middag. Het was gezellig druk en wie (nog) niet vrolijk keek, kreeg bij het horen van het enthousiaste Zwanenkoor onmiddellijk een lach op het gezicht. Jong en oud genoot. De Cd’s (onvermoeibaar aangeprezen door Peter) gingen grif van de hand. Mede door de goede verzorging van de familie Oordijk werd het een fantastische happening. Wie dit jaar niet is geweest, moet zeker volgend jaar komen kijken!

 

 

Jan Mayenplein Woensdag, 5 mei 2010

Op 5 mei 2010 werd op het Jan Mayenplein in Stadsdeel De Baarsjes (nu stadsdeel West) een bevrijdingsfestival georganiseerd voor de buurtbewoners. ’s Middags werd het feest opgeluisterd door een optreden van Het Zwanenkoor. Al heel vroeg in de ochtend was een aantal mannen van Het Zwanenkoor druk in de weer om alles op te bouwen. Het koor en de muzikanten pasten maar net op het podium, maar met wat inschikken lukte het prima. Op het plein hadden buurtbewoners zich een plekje verworven. Het terras op de hoek zat helemaal vol. Het gezelschap was gemêleerd en zo hoort het ook. Het weer zat mee en in het zonnetje gingen de voetjes van de vloer. Dank zij alle vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet, werd het een gezellig feest.

 

De Werf Zondag, 25 april 2010

Zondagmiddag heeft Het Zwanenkoor opgetreden in “De Zondagmiddagsoos” van De Werf in Tuindorp Oostzaan. Deze voorstelling werd mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van de Kattendijke/ Drucker Stichting. Deze stichting verstrekt sponsorgelden voor culturele activiteiten. De Werf is een groep kleine woonlocaties. De meeste mensen in De Werf hebben veel begeleiding nodig. Er zijn veel verschillende groepen.
De Soos was ondanks het warme voorjaarsweer bomvol.
Er werd bij bekende liedjes lekker meegezongen, hoewel sommige aanwezigen hun voorkeur uitspraken voor artiesten zoals Frans Bauer. Maar bij het lied Kleine Café aan de Haven, wisten zij wel precies wie de zanger was. Aan de oproep om lekker mee te dansen werd flink gehoor gegeven. Van te voren hadden bewoners al gevraagd of zij tussen de koorleden in mochten staan. Dat mocht natuurlijk, maar het gebeurde pas echt na de pauze. In de pauze werden alle aanwezigen verwend met loempiaatjes, lekkere patat en drankjes.Daarna ging het pas echt los. Er werd gedanst en gezongen dat het een lust was. Iedereen genoot van het optreden. De Zwanenkoorleden niet in het minst. Het was een gezellig en fijn optreden , dat iedereen duidelijk maakte, hoe belangrijk deze optredens zijn en wat een plezier toehoorders en koorleden elkaar kunnen bezorgen.

 

De Flesseman 18 april 2010

Een stralende zondagmiddag met volle terrassen op de Nieuwmarkt. In verzorgingshuis De Flesseman was de zaal gezellig ingericht voor het optreden van Het Zwanenkoor. Het was lekker druk.

Dit optreden was mogelijk gemaakt door twee sponsoren. Fantastisch dat daardoor zoveel mensen een middag kunnen genieten. Er was een dame aanwezig, die is geboren boven “Proeflokaal De Ooievaar” aan de Sint Olofspoort heeft gewoond. Heel bijzonder, want De Ooievaar is één van de sponsoren van Het Zwanenkoor.

Terwijl Coby Verhoeff het swingende lied “Leven op het plein” ten gehore bracht, was er buiten inderdaad leven op het plein. Politie met zwaaiende sirenes en agenten op fietsen kwamen aangesneld en renden de metro in om even later met een knaap in de boeien weer naar boven te komen. Wat een timing!!

De leden van Het Zwanenkoor werden prima verzorgd door het personeel van De Flesseman. Het was een fijne middag

 

Afscheid Job Cohen Concertgebouw 14 april 2010

Woensdag 14 april 2010 werd burgemeester Job Cohen een afscheid aangeboden in het Concertgebouw. De binnenstromende gasten werden welkom geheten door Het Zwanenkoor. Enthousiast zong het koor verschillende Amsterdamse medleys. De gasten waren zichtbaar verrast.
Op een gegeven moment kwam Job Cohen met zijn vrouw en kinderen binnen. Het was duidelijk, dat hij ervan genoot, dat Het Zwanenkoor voor hem zong. Voordat het laatste nummer werd gezongen, vroeg de voorzitter of Job Cohen ondanks zijn vertrek toch beschermheer van het koor wilde blijven. Hij knikte bevestigend. Piet Uijtendaal had op de wijs van “Amsterdam, ik wil je wel bekennen” een speciale tekst gemaakt voor de vertrekkende burgemeester. Dat werd zeer op prijs gesteld. Een bijzonder begin van een mooie avond voor onze burgemeester.

 

Het Nova College 11 april 2010

Op 11 april verzorgde Het Zwanenkoor een optreden voor de oudere buurtbewoners van wijk 1 van Slotermeer-Geuzenveld. Dit wordt met subsidie van de deelraad georganiseerd door de buurtcommissie. Voor Het Zwanenkoor het eerste optreden na De Rode Hoed, maar iedereen had er weer zin in.

De vrijwilligers organiseren regelmatig leuke dingen voor de bewoners in Het Nova College.Onze geluidtechnicus Leo van Doorn is voorzitter van de buurtcommissie. Er werd afscheid genomen van de buurtcoördinator met een bon en een grote pot Engelse drop. Zijn opvolger werd welkom geheten.

Het was een drukbezochte middag. Een van de aanwezige dames was maar liefst 101 jaar. Verschillende hapjes en drankjes verhoogden de sfeer, die toch al heel erg leuk was. Het koor zong weer de sterren van de hemel.

Kortom voor koor en bezoekers een heerlijke middag.

 

Rode Hoed 2010

Het Zwanenkoor in 2010 in de Rode Hoed

 

 

Bandleden

Alle 8 voorstellingen van Het Zwanenkoor in de Rode Hoed stonden onder leiding van Greetje de Oude met aan haar zijde Mauritzio Mantille op de toetsen en Wouter Popma op de drums. Het geluid werd verzorgd door Leo van Doorn.

 

 

 

28 maart 2010

Alweer de laatste van 8 voorstellingen. Wat was het ook nu weer geweldig. De presentatie was vanmiddag in handen van Saskia van Zutphen. Zij is bekend van de groep Mrs. Einstein, die in 1997 deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Overigens niet met groot succes. Op dit moment staat Mrs. Einstein in het theater met het programma “Vuile huichelaar”. Saskia is een echte Amsterdamse, die momenteel in de Rivierenbuurt woont, maar oorspronkelijk uit De Jordaan komt. Haar presentatie was sprankelend. Nadat de voorzitter Henny van Kerkwijk iedereen bedankt had, zong Saskia samen met Coby Verhoeff en het koor het lied Vuile huichelaar.
Het waren 8 mooie voorstellingen.

 

28 maart 2010

Zondag, 28 maart 2010

 

 

21 maart 2010

Buiten een stralende lentedag. Binnen een zinderende zaal voor de een na laatste voorstelling van het Zwanenkoor in De Rode Hoed.
De presentatie was deze middag in handen van Karin van As. Een zeer veelzijdige persoonlijkheid. Zij begon haar carrière in Jeans 1. Daarna volgden rollen in musicals als Cats en Cabaret. Maar daar bleef het niet bij. Karin acteert en zingt nog steeds. Verder leent zij haar prachtige stem voor voice overs. Zij spreekt in voor radio en TV reclames en voor educatieve doeleinden. Ook is zij te horen in menig tekenfilm personage zoals de Tweenies, Lucky Luke, Baby Einstein, Mighty Ducks en was ze de moeder van Sproet in de gelijknamige film.
Daarnaast treedt ze regelmatig op als presentatrice. Zo presenteerde zij bijvoorbeeld het Ouderen Songfestival, waar onze eigen Piet Uijtendaal finalist was.
Deze middag sprak ze verbindende teksten bij het programma van Het Zwanenkoor. Ze deed dat met zichtbaar veel plezier. Hoewel ze niet in Amsterdam is geboren, woont ze er wel al heel lang. Ze kent daardoor veel van het repertoire van Het Zwanenkoor en ze genoot van de prachtige solo’s.
Aan het eind van de voorstelling ontving ze uit handen van de voorzitter Henny van Kerkwijk een mooie speld: een gouden Westertoren.
Het was een heerlijke middag met een heel warm publiek.

 

Rode Hoed 28 maart met Carla Alberts

 

21 maart 2010

Zondag, 21 maart 2010

 

 

Rode Hoed 21 maart met Cobie Verhoeff

 

19 maart 2010

Het laatste vrijdagavond optreden. Wat gaat de tijd toch snel. Gelukkig komen er nog twee prachtige zondagmiddagen. De presentatie was deze avond in de handen van June Hoogcarspel. June werd geboren in Canada. Toen zij 7 jaar was, verhuisde ze met haar ouders naar Nederland. Zij heeft op heel veel plaatsen in Nederland gewoond. Van Den Haag tot Limburg, maar de laatste 20 jaar woont zij in Muiderberg.
Zij heeft de school voor de journalistiek afgerond en o.a. gewerkt voor Veronica en NCRV radio. Zij werkt nu al 20 jaar voor Radio Noord-Holland. Daar presenteert zij 7 dagen per week het verzoekplatenprogramma, dat inmiddels ook al 12,5 jaar bestaat. Van haar prachtige stem en zeer warme persoonlijkheid hebben we de hele avond mogen genieten. Zij wist de zaal zeer enthousiast te maken.
Speciale gast was Jan Slagter, de oprichter en presentator van Omroep Max. Hij moest helaas in de pauze weg, maar genoot volop en heeft ons verzekerd, dat we een keer bij hem in de uitzending zullen komen. Leuk vooruitzicht!
Het was weer een fantastische avond.

 

19 maart 2010

Vrijdag, 19 maart 2010

 

 

Rode Hoed 19 maart met Bert Wals

 

 

14 maart 2010

Zondag, 14 maart 2010

 

Rode Hoed 14 maart met Ria Swildens

 

14 maart 2010

Lang voor de aanvang stond er een lange rij mensen te wachten op de Keizersgracht. De spreekstalmeester van deze 5e voorstelling was Danny Malando. Het orkest van zijn grootvader werd wereldberoemd met het nummer Olé Guapa. Danny begon op zijn zesde met pianoles. Vanaf zijn achtste jaar ging hij drums spelen. Daarna werd de basgitaar zijn instrument en toen hij dertien was, ontdekte hij de contrabas. Nadat hij afgestudeerd was vertrok hij naar Boedapest. Vervolgens vertrok hij naar Thailand. Daar speelde hij contrabas in het Bangkok Symphony Orchestra. In 1999 nam hij de leiding van het Malando Tango orkest op zich. Zeer enthousiast presenteerde hij deze middag. Met groot gemak kondigde hij de nummers aan en betrok hij de zaal erbij. Hij wist te melden, dat één van de nummers van de Eddie Christiani potpourri niet door hem was geschreven! Danny genoot zo van het optreden van Het Zwanenkoor, dat hij het koor uitnodigde om op 10 augustus een medley te komen zingen met Het Malando orkest tijdens een optreden in de grote zaal van het Concertgebouw. Wat een leuk aanbod!
Ook deze middag waren er weer verschillende oud koorleden aanwezig. Tiel van Het Papeneiland had een hele schare dames uit Krommenie meegenomen. De door Febo gesponsorde bitterballen waren zo lekker, dat iedereen flink zijn best deed om er één (of meerdere) te bemachtigen. Voldaan en blij keerde iedereen huiswaarts.

 

28 februari 2010

Zondag, 28 februari 2010

 

Rode Hoed 14 maart met Jeannette en Cobie

 

28 februari 2010

Buiten stromende regen, maar binnen hartverwarmend gezellig. Wederom een volle zaal en met als bijzondere gast Ria Alberti. Haar zus, Corry Verbrugge, heeft overigens in 2000 de presentator van deze middag ontdekt.
René Riva werd in Amsterdam geboren in 1979. Dat hij veel van de stad weet en Amsterdam een warm hart toedraagt, bleek tijdens zijn bijzondere wijze van presenteren. Hoe vindt Het Zwanenkoor toch telkens weer zulke goede presentatoren? René Riva, zelf een mooie tenor, werd geïnspireerd door Laurel en Hardy, de drie tenoren en vooral ook door Willy Alberti. Zijn eerste grote optreden was in 2003 met ’t Rembrandt Trio op Het Jordaan Festival. In april 2005 maakte René zijn grote televisiedebuut bij het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied ter ere van Willeke Alberti. Hij zong een nummer dat Willeke vroeger met haar vader zong: “Niemand laat zijn eigen kind alleen”. De reacties waren overweldigend. Prachtig is ook het duet, dat René heeft gezongen met Joke de Kruijf met als titel “Ik heb mijn hart gegeven”. Het is slechts een kleine greep uit alles wat hij de laatste jaren heeft gedaan. Het publiek kent hem vooral van “C’est la vie”. Aan het eind van de voorstelling bleef het publiek vragen of hij dit wilde zingen. Ondanks zijn verkoudheid kwam hij tegemoet aan het verzoek van het publiek. Coby Verhoeff van Het Zwanenkoor zong met hem mee. Een prachtig einde van een mooi optreden met ook deze middag weer een heel enthousiast publiek.

 

Rode Hoed 28 februari Marian van Alphen

 

 

26 februari 2010

Vrijdag, 26 februari 2010

 

26 februari 2010

De zaal stroomde vol onder begeleiding van de warme klanken van het draaiorgel. Er was geen plekje meer vrij, toen het koor begon aan het derde optreden. De sfeer zat er vanaf het begin in.

Presentator was deze avond Daniël Dekker. Een bekende diskjockey en radiopresentator. Hij begon zijn carrière bij Radio Capitol. Bij Decibel Radio werkte hij samen met Adam Curry, Jeroen van Inkel en Rob van Someren. Voor de Tros presenteerde hij later programma’s als de Mega Top 50, de Gouden Uren en Muziek Café. Sinds 2008 is hij juryvoorzitter van de Marconi Awards, de belangrijkste Nederlandse radio vakprijzen. Daarnaast is hij voorzitter van de supportersclub van Ajax.
Daniël Dekker genoot zelf ook zichtbaar van het optreden van Het Zwanenkoor en het presenteren van het afwisselende programma.

Na de pauze kon een deel van het publiek niet op de stoelen blijven zitten. Een vrolijke polonaise was het gevolg.

Een prachtige avond voor publiek en koor!

 

21 februari 2010

Zondag, 21 februari 2010

 

21 februari 2010

Het tweede optreden van Het Zwanenkoor werd opgeluisterd door een wel heel bijzondere gast. Eddie Christiani, de eerste Nederlandse artiest met een elektrische gitaar en ook de eerste met een gouden plaat, woonde het concert bij samen met een heel goede vriendin. Toen Het Zwanenkoor de “Eddie Christiani medley” ten gehore bracht, was hij zichtbaar aangedaan. Dat hij ondanks zijn hoge leeftijd nog goed bij stem is, liet hij aan het einde van de voorstelling horen. Het Zwanenkoor was zeer vereerd met zijn aanwezigheid.De presentatie was deze middag in handen van Tjerk. Hij is een bekende Amsterdamse jazz zanger, maar kan ook mooi Nederlandstalige nummers vertolken. Met veel enthousiasme en flair kondigde hij de nummers aan. Onder leiding van Greetje de Oude (accordeon) zorgden Maurizio Mantile (keyboard) en Wouter Popma (slagwerk) voor de prachtige begeleiding. Leo van Doorn was zoals altijd de geluidstechnicus. Ook deze middag was het publiek onder de indruk en heel enthousiast. Een programma met een lach en een traan, zoals een aantal gasten schreef in het gastenboek.

 

première

Een spetterende première

 

première

De eerste van de acht voorstellingen die Het Zwanenkoor in De Rode Hoed geeft, was op vrijdagavond 19 februari. Voor aanvang van de voorstelling bracht een draaiorgel het binnenstromende publiek alvast in de stemming.
De presentatie was die avond in handen van Dieuwertje Blok. Dieuwertje Blok is een bekende televisie persoonlijkheid. Zo presenteerde zij o.a. KRO’s middageditie, Filmnieuws, Zomertijd, en Ontbijt TV. Ze maakte voor de KRO de serie Blokletters over vrouwen, die functioneel analfabeet zijn. Sinds 2008 presenteert Dieuwertje Blok drie dagen per week het radioprogramma 'De Ochtendshow' bij de regionale zender Omroep West. Zij is ook ambassadeur van de hartstichting. Zij presenteerde het programma op een ontspannen en prettige manier. Hoewel zij niet meer in Amsterdam woont, heeft zij nog een warme band met de stad. Dat liet zij tijdens de presentatie duidelijk merken. Burgemeester Cohen, beschermheer van Het Zwanenkoor, en zijn vrouw waren aanwezig en zij genoten zichtbaar. Voor de directeur van de Rode Hoed, Ton van Brussel, was het de eerste keer dat hij een voorstelling bijwoonde. Hij was zeer enthousiast en nodigde Het Zwanenkoor uit voor de viering van het 20-jarig bestaan van De Rode Hoed. Onder de bezielende leiding van Greetje de Oude zong het koor de sterren van de hemel. Sommige nummers ontroerden het publiek, terwijl ook regelmatig het dak eraf ging. Er waren veel reacties van het publiek, zoals “Het koor heeft een nieuw fris elan.” en “Wat is het koor goed geworden!” Kortom het was een zeer geslaagde avond.

 

 

Sportcomplex de Toekomst 13 februari 2010

13 februari trad Het Zwanenkoor op in het sportcomplex de Toekomst van Ajax.

Op dit complex trainen de amateurelftallen en de jeugd van Ajax. Het was een avond speciaal georganiseerd voor de ouders van de jeugd van Ajax. Voor verhoging van de Amsterdamse sfeer was het koor aangetrokken.

Helaas lieten vele genodigden verstek gaan omdat Ajax die avond een ingelaste wedstrijd speelde tegen Heerenveen en de supporters natuurlijk met hun club meereisden. Toch werd het een gezellige avond en Het Zwanenkoor, in aanloop naar de eerste voorstelling in de Rode Hoed, wilde nog even extra de puntjes op de I zetten.

 

Koornhorst Zuid-Oost 7 februari 2010

Zondag 7 februari heeft Het Zwanenkoor opgetreden in het
woonzorgcentrum Koornhorst in Amsterdam Zuid-oost.

Het Zwanenkoor gaf daar een try-out met de voltallige muzikale bezetting voor de voorstellingen in de Rode Hoed o.l.v. Greetje de Oude, drummer Wouter Popma en Mauritzio Mantille toetsenist. Het koor zong bijna het volledige programma van de Rode Hoed, dat op 19 februari a.s. aan de Keizersgracht van start gaat. Het programma werd enthousiast ontvangen door de toehoorders en ook de leuke acts werd met applaus ontvangen. Voor de koorleden was het een inspannende dag want het was voor andere zwanenkoor activiteiten al vanaf halt tien op stap voor Het Zwanenkoor.

Tussen alle bedrijvigheden door werd er geluncht met heerlijk beleg van Slagerij Louman in de Jordaan! De koorleden lieten het zich allemaal goed smaken. Het was een goede try-out en de komende weken zijn nog een aantal repetities gepland zodat de puntjes nog op de i gezet kunnen worden.

 

De Venser 31 januari 2010

Zondag 31 januari heeft Het Zwanenkoor opgetreden in De Venser, een zorgcentrum met aanleunwoningen in Amsterdam Zuid Oost.
Door de sneeuw begaven de koorleden zich naar Zuidoost, maar om De Venser te vinden, Zuidoost is een stadsdeel dat voor de meeste koorleden volledig onbekend terrein is,
gaf voor sommige koorleden nogal wat problemen.
Koorleden kwamen, gelukkig nog op tijd, 5 minuten voor aanvang van het optreden binnen stormen.

Het was gezellig druk in de zaal en er heerste een vrolijke stemming.
Het koor zong de bekende Amsterdamse liedjes en om te oefenen zong het koor ook liedjes die in februari en maart in de Rode Hoed uitgevoerd worden.
Het publiek zong heerlijk mee. Een van de toeschouwers was jarig en werd natuurlijk toegezongen door publiek en koor.

Er was in De Venser een goede belangstelling voor de Cd’s van Het Zwanenkoor en er werd ook gevraagd naar de kaarten voor de Rode Hoed.
Het Zwanenkoor ziet bewoners en omwoners van De Venser graag in de Rode Hoed terug.

 

Vreugdehof Buitenveldert 10 januari 2010

Ondanks het weeralarm met de verwachting dat het barre sneeuwstormen zou komen, is er toch besloten op te treden voor de bewoners van Vreugdehof.
Deze bewoners zijn sterk aan huis gebonden en wegens
het koude weer en de sneeuw komen ze helemaal niet naar buiten.
Zij kijken dan ook reikhalzend uit naar elke activiteit
die binnen het zorgcentrum plaatsvindt.
Het koor heeft de gure weersomstandigheden getrotseerd en zich
met een grote ploeg naar Vreugdehof begeven.

Het was een fijn optreden, warm in elke zin van het woord en dat geeft de koorleden het gevoel dat deze winterse zondag goed besteed is.

 

20 jarig bestaan van Het Zwanenkoor

Maandagavond 28 december vierden de leden van Het Zwanenkoor samen met ereleden en genodigden deze heugelijke gebeurtenis. Voorzitter Henny van Kerkwijk schetste in zijn speech in vogelvlucht wat de zwanen in deze 20 jaar zoal hadden beleefd. Het was teveel om op te noemen. In vele theaters, zoals Carré, het Concertgebouw, de Meervaart en natuurlijk jaarlijks de Rode Hoed heeft het koor opgetreden. Bij een aantal belangrijke gebeurtenissen is het koor aanwezig geweest.
Bij het begin trad het Zwanenkoor nog maar 1 keer per jaar op in de Rode Hoed, dat is in de loop van 20 jaar uitgebreid naar 8 keer. Optredens in zorgcentra binnen en buiten Amsterdam worden verzorgd en regelmatig zijn er optredens bij manifestaties, feesten of andere gelegenheden.

Na zijn woorden kregen de oprichters van Het Zwanenkoor Hans Mensink en Bert Koster een
aandenken in de vorm van een fotoboekje met een overzicht van 20 jaar Het Zwanenkoor, waar een
aantal wetenswaardigheden en anekdotes over het koor worden aangehaald.
Na afloop van de feestelijke receptie kregen alle koorleden dit boekje ook als aandenken.

Oprichter en oud-voorzitter, erelid Hans Mensink nam het woord en bedankte alle koorleden voor hun inzet, want zonder leden kan een zangkoor niet bestaan. Medeoprichter en erelid Bert Koster sloot zich hierbij aan en wenst het koor een voorspoedige zwanenvlucht voor de komende decennia.
Iedereen proostte daarna op deze feestelijke gebeurtenis, de inzet van alle koorleden en op een muzikaal, succesvol 2010 en een geweldige Rode Hoed in februari en maart 2010.