Maandag, 15 december 2014 – kerstconcert van de Telegraaf

Wat een fantastische uitdaging! Het Zwanenkoor mag mee doen aan het Kerstconcert voor de veteranen van De Telegraaf. Er moest wel flink gestudeerd en geoefend worden, want het is niet ons gebruikelijke repertoire. Maar wie wil zich nu niet extra inspannen, als je mee mag zingen met De Johan Willem Friso Kapel. Jaap, onze muzikaal leider, toonde zich een ware dirigent. Met ijzeren discipline leerde hij ons hoe we moesten zingen, bewegen en vooral heel stil zijn, als we niet moesten zingen.
Een bus bracht ons naar de Grote Kerk in Den Haag. Ook daar, net als in Amsterdam, veel opgebroken straten. Gelukkig waren we op tijd. ’s Morgens was de soundcheck. Dat ging goed. Een aantal bekende artiesten verleenden ook hun medewerking: Ellen ten Damme, Wende Snijders, Tania Kross, Terence van der Loo, Frans Mulder en vele anderen. ’s Middag waren de opnamen. Het Zwanenkoor zat gedurende de opname op het podium achter het orkest. Als we moesten zingen, gingen we staan. Voor de pauze drie kerstliederen en na de pauze een kerstmedley met Kerstfeest in de Jordaan, Eenzame Kerst en Jingle Bells. Aan het einde van het programma zongen we mee met René Froger.
Het was geweldig! En nu maar wachten tot het 1e kerstdag wordt uitgezonden. Dan zitten we natuurlijk allemaal te kijken op NPO 1, na de kersttoespraak van onze koning!

 

 

Zondag, 30 november 2014 –Reinaldahuis

Het was een zeer druilerige middag, maar daardoor hadden de mensen die het Reinaldahuis in Haarlem deze middag bezochten zich niet laten weerhouden. Er was heel veel publiek. Het prachtige atrium zat helemaal vol. Wat is het toch een mooi huis. Ook op de galerijen zaten mensen, die mee genoten.
Dat ook in Haarlem de mensen het Amsterdamse lied kunnen waarderen, bleek al spoedig. Er werd door veel mensen mee gezongen. Dat is altijd heerlijk om te zien. In de pauze kwamen al verschillende bezoekers vertellen, dat ze een top middag hadden en er stond hen nog meer te wachten.
Na de pauze kwam men helemaal los en natuurlijk ging een groep de polonaise lopen. Een heerlijke sfeer en van het slechte weer had men binnen niets in de gaten. De warmte straalde van het opreden af.
Fijn als mensen zo genieten.

 

Zondag, 23 november 2014 – Henriëtte Roland Holst Huis

Een groot, modern woon- zorgcentrum in Amsterdam Zuid-Oost. Ook de recreatiezaal was groot en licht, maar alle stoelen waren bezet. Het beloofde een gezellige middag te worden en Het Zwanenkoor had er zin in. We pasten maar net op het podium, maar met wat inschikken ging het prima. We zongen bekende vrolijke nummers, maar ook heel mooie liedjes.
Bij Amsterdam huilt en De Parelvissers hadden veel mensen het kippenvel op de armen. Maar ook vonden mensen het enthousiasme van onze muzikaal leider en van ons koor aanstekelijk. Het was heerlijk om iedereen te zien genieten, meezingen en meeklappen. Na afloop werd er nog even heerlijk nagepraat bij een hapje en een drankje. Kortom een heel fijne middag.

 

Zondag, 9 november 2014 – Westwijk

Wat een feest op zondag 9 november. Natuurlijk, als ik zeg Westwijk, denkt ieder koorlid terug aan een fantastische middag. Het koor geeft daar al jarenlang elk jaar een voorstelling. En ieder jaar is het weer een feest om dat mee te mogen maken. Voor de pauze moeten we ze tegen houden om niet meteen bij ons op het podium te komen staan. Dat spreken wij ook met ze af. Maar na de pauze dan mogen ze (tussen ons in ) komen staan en natuurlijk mogen ze mee zingen. Bijna ieder koorlid heeft de afgelopen jaren wel een band met hen opgebouwd. En het kon niet uitblijven, het werd weer een grote polonaise. Niet alleen wij hebben genoten. Ook de ouders en andere familieleden vonden het fantastisch, dat hun gehandicapte kinderen zo’n heerlijke middag hadden en zo genoten. Alle koorleden zeiden: “Was het maar weer volgend jaar.” De organisatie bedanken we hartelijk voor goede verzorging (hapjes en drankjes). Na afloop was er voor alle koorleden een cadeau in de vorm van een kaars met een zwaan er op, door hun zelf gemaakt! Fantastisch.
Kort samen gevat een heerlijke middag, die we voor geen goud hadden willen missen.

 

Zaterdag, 1 november 2014

Een heel leuk feest in Thalia. Een trouwe fan van ons koor werd 50 jaar. Zijn vrouw had in alle stilte een verrassing voor hem geregeld: Het Zwanenkoor moest komen zingen op zijn verjaardag. Niemand wist er iets van. We verzamelden in onze Jordaan kleding bij Lowietje. Rond 22.15 uur was het diner afgelopen en werden wij opgehaald. Thalia was bomvol, maar met wat passen en meten konden we er nog bij. Al bij het eerste nummer gingen een paar mensen op de stoelen staan meeklappen en meezingen. De jarige was zeer aangenaam verrast. Wat een feest. Natuurlijk bestond het programma uit louter vrolijke nummers. Iedereen zong uit volle borst mee. De namen van de solisten werden gescandeerd en er werd zelfs een heel kleine polonaise gehouden, hoewel er eigenlijk geen plaats voor was. Het was een top avond.

 

Zondag, 12 oktober 2014 – Cordaan De Buitenhof

In een rustige buurt in Buitenveldert, dicht bij het Amstelpark, ligt het sfeervolle zorgcentrum De Buitenhof. Op deze prachtige nazomerse dag mocht Het Zwanenkoor daar een optreden verzorgen voor de bewoners. De gezellige zaal zat al lang voor de aanvang vol. De mensen hadden er zin in en het koor uiteraard ook.
Al snel zat iedereen mee te klappen, maar vooral ook mee te zingen. Een flink aantal mensen kende bijna alle liedjes. Ontzettend fijn om te zien. In de pauze werden de advocaatjes met slagroom rond gedeeld, waar natuurlijk van genoten werd. Na de pauze gingen we vrolijk verder met een aantal bekende Jordanese liedjes. Heerlijk om te zien hoe de mensen genoten. Na afloop werd er nog gezellig een drankje genuttigd en lekker even nagepraat.

 

Zaterdag, 27 september 2014 – De Dichter in Slotermeer

Het was nationale Burendag deze zaterdag. In dat kader was er bij verenigingsgebouw De Dichter aan de Slotermeerlaan een gezellige middag georganiseerd voor de ouderen uit de buurt. Op het pleintje waren tafeltjes en stoeltjes neergezet. Een kleedje en een bloemetje op tafel, het zag er sfeervol uit.
De middag begon om 14.00 uur, maar al voor 13.30 uur waren alle stoelen bezet. Het was prachtig weer. Het Zwanenkoor stond op het bordes en zong de sterren van de hemel. Voorbijgangers bleven staan luisteren en fietsers stapten af om even mee te genieten. De pauze werd opgevuld door een buurtbewoonster, die ook mooi kon zingen. Er werden advocaatjes met slagroom rond gedeeld en er was overheerlijke haring. Kortom een fantastische middag, waar de mensen erg van hebben genoten.

 

Vrijdag, 26 september 2014 – De Abvakabo in de Rode Hoed

Met heel veel enthousiasme ging Het Zwanenkoor vrijdagavond naar De Rode Hoed. Het voelt toch een beetje als thuiskomen. Het koor mocht die avond de muzikale omlijsting verzorgen voor de Abvakabo. De vakbond eert één keer per jaar haar trouwe leden met bloemen en een speldje. Een zeer gezellige avond. Natuurlijk werden er toespraken gehouden. Het Zwanenkoor zong drie keer 20 minuten en het kostte geen enkele moeite de sfeer erin te brengen. De begeleiding was op volle sterkte. Wouter Popma op drums, Maurizio Mantille op keyboard en Jaap Somsen accordeon. Het klonk als een klok. De mensen zongen en klapten mee en genoten van deze avond. Natuurlijk was er ook de traditionele polonaise.
Na afloop nog gezellig wat drinken met elkaar en we konden terug kijken op een geslaagde avond.

 

Zondag, 21 september 2014 De Kimme

Op donderdag 18 september hadden we een kort maar krachtig optreden in de centrale hal van het AMC. Daar konden wij met het koor vanaf 12 uur met ons programma beginnen, Er werd ondanks het vroege uur een goed optreden neergezet. Met dat in ons achterhoofd gingen we op 21 september optreden bij Evean de Kimme in Amsterdam Noord, een verzorgingshuis. Een klein minpuntje was dat veel koorleden dachten, dat er op die dag 21/9 geen optreden was. De datum was namelijk veranderd. Daardoor had een aantal koorleden reeds andere verplichtingen, die ze niet meer konden omzetten. Wij stonden daar met een 30 tal koorleden. Doordat enkele solisten er ook niet waren, moesten anderen dat opvangen. Wel spannend, maar het koor kennende werd het toch weer een goed en gezellig optreden. Het koor heeft immers genoeg kwaliteit om dat zonder problemen op te lossen. Samen zijn we sterk.
Onze opdrachtgever bedanken we voor de mooie woorden en de drankjes, die we mochten nuttigen. En niet te vergeten voor de bloemen. We gingen naar huis, denkend aan de eerstvolgende repetitie met drie muzikanten. We kijken er naar uit.

 

Donderdag, 18 september 2014 – Het binnenplein van het AMC

Een bijzondere locatie, waar Het Zwanenkoor vandaag moest optreden. Het grote binnenplein van Het AMC. Er was een mooi podium gebouwd en Het Plein zat vol bezoekers. Mensen liepen af en aan, maar velen zochten een plekje en bleven luisteren. Verschillende patiënten waren met bed en al naar het plein gebracht om ook van deze vrolijke middag te kunnen genieten. De pauzerende artsen en verpleegkundigen bleven staan luisteren naar de heerlijke Amsterdamse liedjes en maakten soms zelfs een dansje. Hoewel het koor niet op volle sterkte was (veel mensen moeten op een doordeweekse dag gewoon werken), klonk het als een klok.
De verzorging was fantastisch. Het ontbrak ons aan niets. Dank aan de organisatie!
Het was een zeer geslaagde middag.

 

Zaterdag, 13 september 2014 – Het Draaiorgelfestival op de Dam

Het is elk jaar weer een happening, Het Draaiorgelfestival op de Dam. Dit jaar waren de Weergoden ons wel heel gunstig gezind. Wat een prachtige dag. Om 11.00 uur werd het evenement geopend door Ed Nijpels, beschermheer van de draaiorgels. De Dam stond vol met orgels uit heel Nederland en België en natuurlijk was ook onze eigen Amsterdamse familie Perlee vertegenwoordigd. Rond 12.00 uur trok een groot aantal van de orgels de stad in.
Om 15.30 uur begon het optreden van Het Zwanenkoor. Spannend, omdat we dit jaar met een nieuwe muzikaal leider, Jaap Somsen optraden. De Dam stond vol publiek. Het werd een feest. Veel complimenten van het publiek na afloop. Een hoogtepunt was ook het optreden van Willeke Alberti en Arie Cupe als Na Druppel en De Mop met het lied uit De Jantjes “Je bent niet mooi, je bent geen knappe vrouw”. Het gehele optreden werd op zijn eigen bekende humoristische wijze aan elkaar gepraat door Erik Brey.
Mensen, wat was het een mooie middag. Natuurlijk met dank aan de organisatoren van dit prachtige Amsterdamse evenement.

 

 

Zondag, 6 juli 2014 Mirandapaviljoen

Ter gelegenheid van een 90ste verjaardag werden de verjaardagsgasten getrakteerd op een diner in de serre van het Miranda paviljoen en een optreden van ons Zwanenkoor. Zij kwamen van een bijna verregend boottochtje over de prachtige Amstel aan bij het paviljoen waar het koor, ondanks de vakantie, in een grote bezetting zong dat het een lieve lust was. Iedereen heeft zin in een vakantie, maar een gezellig optreden is voor de leden nog steeds een aangename invulling van de zondagmiddag. In afwachting van het diner, voor de gasten, zong het koor de bekende Amsterdamse liedjes en zongen ook de gasten gezellig mee. Aan het einde werd er zelfs nog een polonaise door de serre van het Mirandapaviljoen gelopen. Een geslaagd optreden en voor de jarige ongetwijfeld een onvergetelijke dag.

 

Zondag, 22 juni 2014 Verzorgingshuis Sint Jacob

In de loop van 2015 gaat verzorgingshuis Sint Jacob helaas sluiten. In 1866 heette het nog Sint Jacobgesticht. Het tehuis is sterk verouderd en haalt helaas haar 150 jarig bestaan in de stad niet. Het Zwanenkoor is al diverse keren in Sint Jacob opgetreden en wilde, voordat het uiteindelijke doek valt voor het verzorgingstehuis, nog eenmaal voor haar bewoners optreden. Alle vrijwilligers, die 10 jaar of 25 jaar als vrijwilliger in het huis werkzaam waren, werden bij deze gelegenheid met een bloemetje in het zonnetje gezet.
Het Zwanenkoor gaf, met de bekende Amsterdamse liedjes, een extra tintje aan deze middag. De bekende Amsterdamse zwanenkoor liedjes kwamen onder leiding van Jaap Somsen weer allemaal voorbij en voor zover mogelijk werden ze meegezongen door de toehoorders en werd - er al dan niet - met de rolstoel een dansje gemaakt. Het was een hele geslaagde middag en het werd opnieuw heel erg gewaardeerd.
Ongetwijfeld zullen wij bewoners die overgeplaatst gaan worden naar een ander verzorgingshuis nog wel eens tegen komen bij een optreden. Maar deze zondag was helaas de laatste keer in het “Sint Jacob” aan de Plantage Middenlaan.

 

Dinsdag, 17 juni 2014 – De Horecawerf

Een mooie dinsdag en de haringvangst was dit jaar op tijd. De haring is volgens de kenners goed. Wat wil je nog meer, als je een haringparty organiseert?
Het was heel erg druk en ontzettend gezellig. Buiten was het heerlijk, binnen liep de temperatuur behoorlijk op. Mooi aangeklede dames brachten heerlijke drankjes en natuurlijk volop haring rond.
Het Zwanenkoor mocht dit feest opluisteren met gezellige Amsterdamse liedjes. Het enthousiasme van het koor werd zeer gewaardeerd door de aanwezige bezoekers. Het was ook spannend, want dit was het eerste commerciële optreden met onze nieuwe muzikaal leider. Het optreden stond als een huis! Chapeau voor iedereen. We hebben een goed visitekaartje afgegeven.

 

Zondag, 18 mei 2014 –De Werf

Zondag 18 mei was er een optreden van Het Zwanenkoor bij de zondagssoos van De Werf.
Voor het koor was dit een heel spannend optreden. Het was na slechts een paar repetities het eerste optreden met onze nieuwe muzikaal leider Jaap Somsen. Voor beide partijen een nieuw begin, een nieuwe uitdaging.
Voor het koor betekende het: opstellen in een nauw gangetje en wachten op de eerste muzikale noten van Jaap. Daarna ging het koor in een grote sliert het podium op, terwijl het lied “in de Jordaan” uit volle borst werd gezongen. vervolgens begonnen we direct met ons programma en zoals verwacht was er geen vuiltje aan de lucht. Het werd een groot feest en de temperatuur op het podium steeg door de schijnwerpers boven ons hoofd tot ver boven het landelijk gemiddelde. Er stonden 35 koorleden op een podium van 4 bij 6 meter .
Bewoners kwamen, zoals het bij De Werf gebruikelijk is, naast ons op het podium staan en het werd een grote swingende massa. Prachtig om zoiets mee te mogen maken. Natuurlijk aan elk feest komt een eind. Maar dit was er weer een om nooit te vergeten
En natuurlijk moeten we de leiding van de Werf bedanken voor de heerlijke hapjes en drankjes.
We werden weer verwend.

 

Scheveningen - 12 april 2014

Een Amsterdams koor in Scheveningen, dat is toch bijzonder. De bus bracht het Zwanenkoor naar Muzee Scheveningen. Een museum dat vertelt over het wonen werken in dit vissersdorp in vroeger tijden. Een heel charmante locatie, waar tentoonstellingen zijn, waar men kan trouwen, waar educatieve rondleidingen worden gegeven en waar men een feest kan geven. Dat laatste was nu het geval. De heer De Lavieter werd 75 jaar en wilde dat groots vieren. Maar hoe kwam hij dan op het idee Het Zwanenkoor uit te nodigen? Hij vertelde, dat hij 17 jaar geleden in een kroegje kwam, dat hij wel vaker bezocht. Daar stond heel gezellige muziek op. Hij vroeg de barkeeper, wat dat voor muziek was. Die antwoordde, dat twee dames die aan de bar zaten hem de CD hadden gegeven en gevraagd hadden die te draaien. Het was een CD van Het Zwanenkoor. Wil Kooij, één van de dames en lid van Het Zwanenkoor, maakte meneer De Lavieter zo enthousiast, dat hij meteen donateur werd. Hij bezocht ook regelmatig de optredens in De Rode Hoed. Op zijn 75e verjaardag wilde hij het feest opluisteren met een optreden van het koor. Het bleek een groot succes. De gasten waren zeer verrast, maar ze genoten zichtbaar. Ze zongen, deinden en klapten mee. Het was een ontzettend leuk optreden.

 

Zaterdag, 26 april 2014 – Koningsdag

Voor het eerst geen Koninginnedag maar Koningsdag. Vorig jaar was Het Zwanenkoor niet in de 1e Leliedwarsstraat, omdat we op een boot stonden tijdens de Koningsvaart. Dit jaar was het weer ouderwets gezellig voor de deur van Trix Oordijk, die Het Zwanenkoor altijd zeer hartelijk ontvangt. Het weer was perfect en het was heel druk. Mensen liepen langs, maar veel bleven staan luisteren. Ook de Italiaanse dames en heren, die er twee jaar geleden waren, kwamen weer mee dansen en zingen. De Amsterdamse liedjes schalden de hele middag door de straat. Waar kun je mooier over de Westertoren zingen, dan op dit plekje? Letterlijk aan de voet van de Wester.
Het Zwanenkoor heeft een vrolijk Amsterdams tintje kunnen geven aan deze heerlijke dag.
Jammer was, dat we het dit jaar voor het eerst zonder onze enthousiaste CD verkoper moesten doen. Hij is helaas niet meer onder ons en we missen hem nog steeds. Juist bij evenementen als dit.

 

Zondag, 30 maart 2014 Rode Hoed VII

Buiten scheen de zon en binnen in De Rode Hoed een zinderende voorstelling van Het Zwanenkoor. Het was de 132e voorstelling en de laatste van dit jaar. Het programma Weemoed naar de oude Jordaan is door het publiek zeer goed ontvangen. Zo’n laatste keer is altijd een beetje dubbel. Jammer, dat het is afgelopen, maar we hebben wel zeven prachtige voorstellingen neergezet.
De presentator was vanmiddag Clairy Polak. Geboren en getogen in Amsterdam. Wat deed ze het leuk. Korte grappige extra informatie rondom de liedjes en heel leuk reageren op de zaal. Hier stond een vakvrouw! Ze liep zelfs mee in de polonaise aan het eind van het programma.
Er werd veel en gezellig nagepraat in de foyer. Daarna vertrok een deel van het koor en het publiek traditiegetrouw naar café Lowietje, waar het feest nog even doorging.
Op naar volgend jaar, ons jubileumjaar!

 

Zondag, 23 maart 2014 Rode Hoed VI

Deze zondagmiddag was het de 131e keer, dat Het Zwanenkoor in de Rode Hoed een voorstelling gaf. Lang voor aanvang stonden de bezoekers al te wachten bij de klanken van het orgel van de familie Perlee.Deze keer was ook de allereerste muzikaal leider van Het Zwanenkoor, Rinus Hali met zijn vrouw aanwezig.
De presentator was Jacques Klöters. Nou, dan heb je een show in een show! Wat een kennis heeft hij. Bij bijna elk lied wist hij een sappige anekdote te vertellen. Hartstikke leuk. Het werd ook zeker door de bezoekers gewaardeerd. Na het lied Rode Rozen werden de vrijwilligers door hem met een grote bos tulpen in het zonnetje gezet. Die verdienen het, want zij proberen alles in goede banen te leiden. Om half zes was de voorstelling voorbij, maar er werd nog lang over nagepraat en het enthousiasme over de voorstelling bleek groot.

 

Weemoed van de Wester

 

De Schooier

 

De Vrolijke Koster

 

Oh, Johnny

 

Bierement

 

Aan mijn lijf geen polonaise

 

Rode Rozen

 

Vrijdag, 21 maart 2014 Rode Hoed V

Een gedenkwaardige avond: Het was de 130e voorstelling van Het Zwanenkoor in De Rode Hoed.
De vrijdagavonden hebben een andere sfeer dan de zondagmiddagen. Het is vaak wat luidruchtiger, maar ook wel heel gezellig. Voor de luisterliedjes kan dat soms lastig zijn, maar voor de vrolijke inhakers is het juist weer heel erg leuk. Het publiek was zeer enthousiast. Er was ook weer een bijzondere presentator. Ed Nijpels woont sinds 7 maanden in Amsterdam. Hij was dan ook trots, dat hij het programma van Het Zwanenkoor mocht presenteren. Zoals hij het formuleerde: “Nu ben ik echt een Amsterdammer”. Hij had zich goed voorbereid en verraste de zaal met een aantal leuke anekdotes. Menig keer had hij de lachers op zijn hand.
Na afloop van de voorstelling bleef het nog lang gezellig in de foyer onder het genot van een hapje en een drankje.

 

 

 

Zondag, 16 maart 2014 Rode Hoed IV

Soms overstijgt iets alle verwachtingen. Dat was deze middag het geval. Na een weekend rust (vorig weekend was er geen voorstelling) was het koor in topvorm, maar dat was niet alles. De presentatie was deze middag in handen van Gerdi Verbeet. Dat was geweldig! Wat een fantastische vrouw. Met veel humor en een goed gevoel voor de zaal introduceerde ze alle nummers van het programma. Ze had ook leuk contact vanaf het podium met burgemeester van der Laan en zijn gezin, die op de eerste zaten. Nooit eerder gaf het publiek de presentator een staande ovatie. Het was verdiend. Ook de burgemeester en zijn gezin hadden een heerlijke middag en de polonaise lieten zij niet aan zich voorbij gaan.
Maandag zat mevrouw Verbeet in De Wereld Draait Door. Zij had de gouden Westertoren (een broche) opgedaan en aan het eind van het programma bij het onderdeel Guilty Pleasures zei ze, dat ze gisteren had gepresenteerd bij Het Zwanenkoor. Wij zijn trots!
Gezien de vele reacties in het gastenboek hebben ontzettend veel mensen een fantastische middag gehad.

 

Allemaal op de Pof

 

Schwarze Augen

 

Johnny Jordaan Medley

 

Twee Dikke Meiden

 

Zondag, 2 maart 2014 Rode Hoed III

Het was heerlijk weer buiten en mensen stonden al lang van tevoren te wachten tot ze naar binnen konden. Natuurlijk klonk tijdens het wachten de heerlijke draaiorgelmuziek van het orgel van de familie Perlee. Om twee uur ging de zaal open en stroomde het publiek binnen.
Deze middag was de presentatie in handen van Maartje van Weegen. U kent haar ongetwijfeld van het NOS journaal, Buitenhof of andere programma’s. Ook deed zij grote interviews met het koninklijk huis. Behalve dat zij zich prachtig had gekleed in de kleuren van Het Zwanenkoor (rood en zwart), had zij zich ook bijzonder goed voorbereid. Zij wist op humoristische wijze allerlei extra informatie toe te voegen over de solisten en de liedjes. Het gaf een extra dimensie aan de voorstelling. Zowel het koor als het publiek genoot daar bijzonder van.
Tijdens het drankje in de foyer na afloop waren de complimenten dan ook niet van de lucht.
Fijn als mensen zo hebben genoten!

 

Vrijdag, 28 februari 2014 Rode Hoed II

Vrijdagavond, een bomvolle zaal, die al meteen vanaf het eerste nummer heel enthousiast reageerde. Een gemengd publiek met zowel wat jongere als oudere mensen. Wat we nog nooit hadden meegemaakt was, dat er zelfs mensen op de stoelen gingen staan. Na de pauze werd van sommige solisten de naam gescandeerd. Kortom het was een zinderende voorstelling.
De presentator van deze avond was Bram Koning. Hij zit al 25 jaar in het vak. Als zanger en gitarist, maar ook als presentator. Daarnaast schrijft hij teksten en muziek voor bekende Nederlandse zangers, zoals Robert Leroy, Wolter Kroes en Willeke Alberti.
Muzikaal leider Greetje de Oude bracht een heel mooi nummer op haar accordeon ten gehore. Een improvisatie op het nummer Schwarze Augen. Prachtig! Natuurlijk werd ze begeleid door Wouter Popma op drums en Maurizio Mantile op keyboard.
Aan het eind van de voorstelling ging de halve zaal in de polonaise. Twee rijen dik door de gangpaden. Wat een avond!

 

Zondag, 23 februari 2014 Rode Hoed I

De eerste voorstelling in 2014 van Het Zwanenkoor in de Rode Hoed. Het zou de 126e voorstelling worden. De koorleden waren gespannen, maar hadden er heel veel zin in. Eerst een soundcheck en dan verkleden.
Zoals gebruikelijk stond het publiek al geruime tijd van tevoren in de gang te wachten. De klanken van het orgel van Perlee maakten er een gezellige boel van.
Het is spannend, want hoe zal het publiek het nieuwe programma ontvangen? Is de afwisseling tussen luisterliedjes en vrolijke meezingers goed? Gaan de bewegingen goed? Zitten de 2e stemmen er goed in? Het publiek liet al snel horen, dat ze het programma waardeerden. Er werd geluisterd als het moest en meegezongen waar het kon. Heerlijk, wat een fijne zaal.
Nelly Frijda was de presentatrice van deze middag. Ze deed het ontzettend leuk en had regelmatig de lachers op haar hand. Een vakvrouw!
De reacties waren heel positief. De koorleden waren blij, dat alles goed was gegaan en er een fantastisch programma was neergezet. Op naar de volgende zes voorstellingen.

 

 

Leo Polakhuis, zondag 16 februari 2014

Vroeg op dit keer, want de generale repetitie voor de Rode Hoed was om 10.30 uur in Het Leo Polakhuis. Gelukkig was iedereen wakker en op tijd aanwezig. Het moest een goede generale worden. De zaal zat vol. De bezoekers zaten aan een bakkie koffie en genoten van het optreden. Eén mevrouw wilde voortdurend dansen op de klanken van het koor. Ze heeft nauwelijks op haar stoel gezeten en danste de hele zaal door. Het werd een mooi optreden. We konden niet het hele Rode Hoed repertoire doen, want daarvoor was de tijd te kort. Maar na afloop was iedereen tevreden. Woensdag tijdens de repetitie nog even de puntjes op de i en dan zondag de eerste voorstelling. We hebben er zin in en we gaan ervoor!

 

Cordaan, zondag 9 februari 2014

Vlak langs de A10, rondom de voetbalvelden van De Spartaan, heeft Cordaan 6 woongroepen voor mensen met dementie, woningen voor mensen met een verstandelijke beperking en begeleid wonen voor mensen met psychosociale problemen. Hier mocht Het Zwanenkoor optreden. Het was de tweede keer. Vorig jaar waren we hier ook.
Het werd een zeer vrolijke middag. De koorleden zagen de mensen genieten en werden daar zelf ook enthousiast van. Twee mensen die binnen kwamen, omdat hun vader daar zat, bleven verbaasd in de deuropening staan. Hun vader was een dansje aan het maken. Dat hadden ze in jaren niet meer gezien. Wat muziek al niet kan doen!
Een heerlijke middag voor iedereen.

 

De Klinker, zondag 2 februari 2014

Midden in de stad, vlak bij de Kinkerstraat, ligt woon-zorgcentrum De Klinker. Ruim, licht en gezellig. Het Zwanenkoor treedt er altijd met veel plezier op. Dit komt niet in de laatste plaats door Maria, de grote regelaarster. Wat een enthousiasme en wat verzorgt zij ons altijd goed.
Behalve de bewoners zelf waren er ook mensen uit de buurt en familieleden van de bewoners. Een heerlijk gemêleerd Amsterdams publiek, dat bijna alles kon meezingen.
Een dansje hier en daar, staand applaus en natuurlijk de polonaise maakten deze middag tot een geweldige belevenis. Maria moedigde het publiek nog eens extra aan. Na afloop van het optreden zagen we dan ook heel veel blije gezichten.

 

AHOY - Beatrix met Hart en Ziel, Zaterdag, 1 februari 2014

Zaterdag 1 februari was Het Zwanenkoor door Het Nationaal Comité uitgenodigd om deel te nemen aan het afscheidsfeest ter gelegenheid van 33 jaar koningschap van Prinses Beatrix in AHOY. Dat is natuurlijk als een hele eer. Dit feest was vorig jaar uitgesteld vanwege het overlijden van Prins Friso.
Het was niet een optreden, zoals we dat gewend zijn. Vrijdag werd gerepeteerd voor wat zaterdag zou plaats vinden. Ook zaterdag werd nog een keer het gehele programma doorgenomen met alle deelnemers. Het koor werd gesplitst in diverse groepjes. De ene helft zat tijdens de voorstelling in de zaal en de andere helft zat op het podium. Ons dappere Zwaantje Henny Scheurer bereikte zelfs in vliegende vaart het podium via een glijbaan!
Het programma was samengesteld door Bart Schneemann, artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble. Tijdens de avond werden drieëndertig odes aan prinses Beatrix gebracht, voor ieder jaar dat zij regeerde één. Wij mochten een refrein meezingen met Dick Barbé, die het lied zong “De zon schijnt voor iedereen”. Helaas zong hij een andere tekst, waardoor het voor het koor niet mogelijk was helemaal mee te zingen. Verder was het onze taak om ervoor te zorgen, dat het een echt feestje voor de prinses zou worden. Daar draait het koor natuurlijk de hand niet voor om.
We waren zaterdag al rond een uur of twee aanwezig in AHOY voor de generale repetitie. We deelden de kleedkamer met de StormVrouwen uit Schoonhoven. Om 17 uur was er een warme maaltijd. Daarna gingen we de visagie (!) in en hebben we samen met de StormVrouwen gezellig gezongen in de kleedkamer. De avond werd afgesloten met een Hymn van Oscar Peterson. De leden van Het Zwanenkoor die in de zaal zaten en de andere groepen kwamen toen allemaal zingend naar het podium toe om de prinses uit te zwaaien.
Al met al een geweldige belevenis voor het koor om te mogen zingen op een avond als deze voor een publiek van maar liefst 4000 personen! De live tv-uitzending is bekeken door 2,5 miljoen mensen.
En we hebben tijdens de repetitie gezien hoeveel werk en organisatie er komt kijken bij een uitzending van 1 ½ uur.

 

 

Amstelveen, 26 januari 2014

Deze zondag reisde Het Zwanenkoor af naar Amstelveen, naar ’t Huis aan de Poel. Dit is een kleinschalige organisatie voor Amstelveense senioren gespecialiseerd in zorg, diensten en wonen. De zaal waar het koor moest optreden, was groot en licht. Er was zelfs een podium. Vele senioren hadden zich al vroeg een plaatsje verworven. Het was gezellig druk.
Het Zwanenkoor zong veel vrolijke liedjes, maar ook mooie gevoelige nummers. Het werd gewaardeerd. Een bewoner van 90 jaar maakte een dansje met een van de verzorgsters. De vrolijkheid straalde van zijn gezicht. Aan het einde van het optreden werd het koor bedankt door één van de dames uit het publiek. Van haar mocht het koor elke week komen. Iedereen had genoten. Het was een fijn optreden.

 

Wormer, 19 januari 2014

Wormer, de woonplaats van één van onze koorleden en het dorp waar een ander koorlid 35 jaar heeft gewoond. Prachtig gelegen aan het Wormer- en Jisperveld. Het Zwanenkoor trad op in de Maria Magdalena Kerk, een schitterende, grote kerk. Sfeervol. Het was helemaal uitverkocht.
Wie denkt, dat mensen uit de Zaanstreek het Amsterdamse lied niet kennen, heeft het mis. Er werd door heel veel mensen meegezongen. Natuurlijk mocht Piet Uytendaal wat extra op de voorgrond treden in zijn eigen dorp. Dat werd gewaardeerd. Er werd zelfs af en toe een traan weggepinkt. Twee dames begonnen voorzichtig een dansje. Aanvankelijk bleef het daarbij, maar aan het eind van de voorstelling kon men toch niet blijven zitten en liep het grootste deel van het publiek vrolijk mee in de polonaise.
Een heerlijk en geslaagd optreden!

 

Purmerend, Concordia – 12 januari 2014

Op zondag 12 januari 2012 had Het Zwanenkoor wel een heel bijzonder optreden. Een van onze koorleden, Jan Wisman, had als vrijwilliger samen met vele anderen een optreden georganiseerd voor het zangkoor De Gulle Waard. Dit is een koor, dat bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking. Het koor bestaat 10 jaar en staat nog steeds o.l.v. Henni Meinen. Zij heeft het koor 10 jaar geleden opgericht. Het Zwanenkoor zong een aantal vrolijke nummers en toen was het de beurt aan De Gulle Waard zangers en zangeressen. Zij gingen voor Het Zwanenkoor staan en zongen vol overgave met Henni achter het keyboard. Het was fantastisch, wat een vreugde. Het Zwanenkoor mocht wel de refreinen meezingen, maar de hoofdrol was op dat moment voor het andere koor. In de zaal, waar echt geen stoel meer vrij was, zaten familieleden en vrienden. Na de pauze was het één groot feest. Het dak ging er af. Het doet je zo goed, als je ziet hoe veel vreugde zo’n middag kan brengen. Dank aan allen die deze middag mogelijk hebben gemaakt.